Pár nap múlva jön az év legjobbnak ígérkező filmje

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. okt. 01., 21:59
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Elmondunk mindent, amit mindig is tudni akartál a földkerekség egyik legjobb sci-fijéről.

Éjszakába nyúló polémiák (ki replikáns és ki nem?) bizonyítják, hogy az 1982-ben mozikba került Szárnyas fejvadász az évek során valódi kultuszfilmmé vált. Lehet idézgetni, felemlegetni a befejezését, és túl sokáig lehetett azon is siránkozni, hogy pont ehhez a cyberpunk-hangulatot árasztó sci-fihez nem készült folytatás. Csütörtökön azonban véget érnek az ínséges esztendők, érkezik a folytatás, a Szárnyas fejvadász 2049, és bár bőven voltak kétségeink, az előzetesek finoman szólva is megnyugtatóak voltak, akik pedig már látták a filmet, oda meg vissza vannak tőle, sokan mesterműről beszélnek.

A szárnyas fejvadász.

A szárnyas fejvadász

 

Ennek kapcsán most nyolc pontban mondunk el minden lényegeset a Szárnyas fejvadászról, de közben előre is tekintünk, és megnézzük, mi várható a csütörtökön érkező 2049-ben, hogy a premierre már mindenki kiművelt replikáns- és blade runner-szakértő lehessen.

Adaptáció, de nem sok köze van a könyvhöz

Tipikusan olyan film a Szárnyas fejvadász, amely kapcsán ritkán emlegetjük, hogy valójában egy adaptáció. Megvan ennek az oka: igaz, hogy Ridley Scott Philip K. Dick regényéből készítette a filmjét, de hiteles feldolgozásról azért nehéz volna beszélni, sőt, az a mendemonda is járja, hogy a rendező nem is olvasta végig a kötetet. A könyv (Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?) és a film között leginkább csak az alapszituációban találni egyezést, ám már abban sincs egyetértés a kettő között, hogy most akkor replikáns vagy ember-e a szökött androidok után koslató Rick Deckard. Philip K. Dick kerek perec megmondja a választ (nem), Scott viszont játszik a nézővel. Azt azonban már soha nem tudjuk meg, hogy Dicknek tetszett-e a film, hiszen pár hónappal a premier előtt meghalt. Mindenesetre a Szárnyas fejvadász szépen bevezette a szerző nevét a filmiparba, a kilencvenes évektől jó néhány mozi készült el valamely novellája vagy regénye alapján.

Balra a könyv borítója, jobbra a film posztere

Balra a könyv borítója, jobbra a film posztere

 

Húzós forgatás

Ha létezik rémes forgatás, akkor a Szárnyas fejvadásznak biztosan kijutott belőle. A stábtagok – köztük Harrison Ford – utóbb már azt mesélték, hogy Ridley Scott-tal dolgozni nem egy leányálom, ám a forgatás közbeni összezördülések, a javarészt éjszakai munka és az örökké elégedetlen Scott mellett ott volt az is, hogy a stúdió egyszerűen nem bízott a filmben. Éppen ezért a befejezést újraforgatták a rendezővel, a munkájába pedig amúgy is folyton beledumáltak, s mindebből szinte egyenesen következett a kudarc.

Ridley Scott a forgatáson

Ridley Scott a forgatáson

 

Amikor bemutatták, megbukott

A Szárnyas fejvadász az 1982-es bemutatkozásakor egyáltalán nem volt sikeres: a kasszáknál simán megbukott (28 millió dolláros büdzsé vs. 32 millió dolláros bevétel, nem valami jó arány), noha ebben az is közrejátszott, hogy a premier előtt két héttel került mozikba az E. T., és hát akkoriban még mindenkit Steven Spielberg kis földönkívülije érdekelt, illetve a nézők is nehezen akartak befogadni egy filmet, amelyben ott van ugyan Han Solo, ám a mozi nincs tele akciójelenetekkel. Ez persze nem sokat számított, hiszen Ridley Scott sci-fije/film noirja/disztópiája az idők során kultfilmmé vált, amihez nyilván az is hozzájárult, hogy Scott 1992-ben elkészítette a rendezői változatot, ami száműzött mindent, amiért az eredeti verziót utálni lehetett (=narráció), és még a film végét is megváltoztatta, így azóta is megy a vita, hogy vajon tényleg replikáns-e Deckard.

Deckard keres valakit

Deckard keres valakit

 

Mr. Hoffman, Mr. Connery, Mr. Nicholson?

A főszerepet játszó Harrison Ford létező vagy éppen nem létező színészi képességeiről hosszasan lehetne vitatkozni, mindazonáltal az is igaz, hogy ma már nem igazán tudunk mást elképzelni Deckard szerepére. Pedig eredetileg szó sem volt Fordról: az első jelölt Dustin Hoffman volt, akit pár évvel a Szárnyas fejvadász előtt már ismert ország-világ, lévén túl volt Az elnök emberein és számos egyebeken, például a Meryl Streeppel folytatott válási-gyerekelhelyezési csörtéje (Kramer kontra Kramer) is lement már a mozikban. Hónapokon keresztül ment az egyezkedés Scott és Hoffman között, aztán mégsem jött össze a dolog, így került képbe Harrison Ford, aki éppen akkor mutatkozott be ostoros régészprofesszorként. Ami viszont ennél is érdekesebb, hogy még kik merültek fel főszereplőnek: Al Pacino, Sean Connery, és bizony Clint Eastwoodban is gondolkodtak a készítők, de még Jack Nicholson is eséllyel pályázhatott volna a szerepre.

Harrison Ford és Ridley Scott a forgatáson

Harrison Ford és Ridley Scott a forgatáson

 

„Lófaszt! Nehogy má’!”

A filmekben örökösen a magyar vonatkozásokat kereső mozibarátok agyába vélhetőleg életük végéig beleégett a Szárnyas fejvadász bárban játszódó jelenete. „Lófaszt! Nehogy má’! Te vagy a blade, blade runner” – mondja ugyanis a letartóztatás előtt álló Deckardnek Edwardo Gaff, alias Edward James Olmos, aki rendelkezik ugyan némi magyar gyökérzettel, de magyarul egyáltalán nem beszél. A filmben is valamiféle keverék nyelven szólal meg. A Népszabadságnak adott 2008-as interjújában Olmos egyébként azt mondta, amikor írták a mondatait, a rendező külön kérése volt, hogy legyen magyar megszólalása is, így fogta magát, és összeollózott valamit. Talán a folytatásban is így lesz: Olmos még tavasszal elkotyogta, hogy ő is visszatér, noha csak egy rövidke jelenet erejéig.

Hungarian lines in Blade Runner

Edward James Olmos speaks Hungarian in the movie “Blade Runner” as Gaff. His lines are the following: “Monsieur, azonnal kövessen engem, bitte.” which means “Follow me immediately, please.” (the last word is in German), and “Lófaszt, nehogy már. Te vagy a Blade Runner.” which means “Bullshit, no way.

Mégis, miről fog ez szólni?

Hogy legyen folytatása a Szárnyas fejvadásznak, az már a nyolcvanas években, nem sokkal az első rész után felmerült. Aztán nem lett belőle semmi, ahogy a későbbi kísérletekből sem, pedig Ridley Scott szerint bőven van ebben az univerzumban annyi elmesélni való, ami elég egy második részre. Scott egyébként a testvérével akart egy Szárnyas fejvadász-minisorozatot is készíteni, ám ez sem jött össze. A fordulat végül 2014 végén jött el, amikor bejelentették a folytatást, ami Ridley Scott és az első rész forgatókönyvét jegyző Hampton Fancher ötletén alapul, és Fancher meg is írta a 2049 forgatókönyvét. Rendezőnek pedig megszerezték azt a Denis Villeneuve-t, akit manapság divat imádni, leginkább a Sicario és az Érkezés miatt.

A történetről annyit tudni, hogy a fiatal blade runner, K (akit Ryan Gosling alakít) 2049-ben ráakad valamire a replikánsokkal kapcsolatban, és az olyan horderejű felfedezés, hogy felkeresi miatta a nagy öreget, akit megint Harrison Ford formál meg, és ezzel azt a kérdést is felvetik a készítők, hogy Deckard talán mégsem replikáns, elvégre akkor nem élhetne ennyi ideig.

via GIPHY

Maratoni hosszúságú fejvadászat lesz

163 percig fogunk a moziban ülni, ami azt jelenti, hogy a rendező simán túllépi az első rész játékidejét. Villeneuve azt ígéri, hogy ő nem csinálja azt, amit Ridley Scott, nem lesznek különböző változatok a filmhez. Ez persze szakítás a korábbi gyakorlattal, mivel Scott mindenféle szívbaj nélkül adott ki hét verziót a filmjéhez, és azóta is megy a vérre menő harc a Szárnyas fejvadász-rajongók között, hogy vajon melyik a legjobb: A végső vágás, esetleg az 1992-es rendezői változat, netán a nemzetközi vágás?

Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049) – Magyar szinkronos előzetes #1 (16)

SZÁRNYAS FEJVADÁSZ 2049 – OKTÓBER 5-TŐL A MOZIKBAN! 2019-ben a replikánsok után vadászó szárnyas fejvadászok egyike különös felfedezést tett. Harminc évvel később egy másik fejvadász, az LAPD tisztje, K (Ryan Gosling) egy másik titokra lel. Egy olyan rejtélyre, amely ha felszínre kerül, felforgathatja mindazt, ami a földi társadalomból még megmaradt.

A Szárnyas fejvadász, Ryan Gosling és Ghaith Pharaon

Nagyot ment itthon, hogy a filmet Budapesten forgató Ryan Goslinggal megjelent egy portré a GQ-n, és a portál egyik képén a színész éppen a Magyar Nemzetet olvassa. Ráadásul nem is akármilyen számot: a címlapon az a Ghaith Pharaon volt látható, akinek hazai mozgásait, bizniszeit a Narancs tárta fel részletesen. A budapesti forgatás egyébként arról is emlékezetes, hogy Harrison Ford szinte sportot űzött abból, hogy különböző magyarországi helyeken bukkant fel a biciklijével, és lassan már nem maradt olyan lakos az országban, akinek ne jött volna össze egy közös kép gyerekkora Han Solójával.

via GIPHY

A Szárnyas fejvadász 2049-et csütörtöktől vetítik a mozik.

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. okt. 01., 21:59
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához