Onnan kapja Orbán a pofonokat, ahonnan korábban álmodni sem merte volna

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 17., 15:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem is az, hogy a gazdasági élet és a tudomány szereplőitől…

…de egyenesen jobbról.

Mindig is „jobbra” szavaztam, ha tehettem - írja Orbánnak címzett nyílt levelében Pósfai Gábor, a Decathlon magyarországi ügyvezetője, miután aprólékos precizitással a miniszterelnök fejére olvasta viselt dolgait.

„Tüntetni, akkor lehet, ha azt a Békemenet csinálja. Újságot akkor lehet csinálni, ha az azt írja, amit mi akarunk. Az a jó keresztény (definíciószerűen), aki ránk szavaz. Az iskola legyen egyféle, ne gondolkodjon ott senki. A multi az akkor jó, ha munkahelyet teremt, de majd megmondjuk, hogy azt hogyan tegye. A szerencsejáték csak akkor veszélyes, ha nem mi szedjük belőle a hasznot. A bankok kizsákmányolóak, persze csak akkor, ha nem államiak. Az átláthatóság fontos, kivéve közbeszerzéseknél és az állami szerveknél. A dohányzás káros, persze csak akkor nem, ha ebből is mi húzunk hasznot” – írja. S elég nehéz lenne vitatkozni vele, van rá egy fogadásunk, hogy Orbán nem is fog. Mint ahogy a levél pillanatok alatt híressé lett kitételére sem, miszerint: „Viszket a tenyered? Mosd meg és nyújtsd oda felebarátodnak.” Dehogy nyújtja!

Király Miklós az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karának tanára pedig egyenesen Mádl Ferenc köztársasági elnök tanácsadója volt, így ránézésre ennél sem kell jobboldalibb pozíció. Ő azt írja, ugyancsak nyílt levélben Orbánnak, hogy „az egész hazai egyetemi szféra érzi veszélyeztetve magát, az általános vélekedés ugyanis az, hogy nincsen többé korlát, nincsen semmilyen határ, nincsenek fékek és józan szakmai megfontolások, egyeztetések, hagyományok vagy szerzett jogok. Az oktatás minősége sem számít. Lényegében nem maradt olyan pont a döntéshozatalban és jogalkotásban, ahol a legfelső politikai akarat józan mérlegelésére hívhatnánk fel. Elveszett a jogbiztonság és az előreláthatóság”.

Idézhetnénk még hosszan mindkettőjük nem kis kétségbeesést sugárzó érveit, de a lényeghez ennyi is bőven elég. Mert az nem kevesebb, csupán annyi, hogy lám, megindul a birnami erdő is Dunsinane felé..

Oh, persze, Orbán nagy harcos, de a nagy harcosok végül mindig egyedül maradnak a csatamezőn mindenki ellen, és sajnos az őrült pusztítás után.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 17., 15:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  Hofipisti
  2017. április 17., hétfő 21:58
  Azért ne feledjük: "Csuhások térdre! Imára!" Ez a kedves felszólítás is a(z akkor még) fiatal FIDESZ-esek padsoraiból hallatszott. Igaz, a Vezér akkor még az Európai Liberálisok alelnökeként Otto Graf Lamdsdorff büszke ifjú követője volt. Ma az ifjú Lambsdorff pedig az apja által egykor nagy reménységnek tartott politikus kitagadását szorgalmazza - joggal.
 2. 6
  sachs
  2017. április 17., hétfő 20:33
  Kiadja magát vallásos embernek, és ólálkodik a templomok körül. Orosz ügynök.
 3. 5
  rworse
  2017. április 17., hétfő 20:29
  Lassan-lassan nyiladozik a szellemi holdudvar értelme.
 4. 4
  szegedi789
  2017. április 17., hétfő 19:14
  Fontosak ezek a kiállások, hiszen miről van szó : fidesz szimpatizáns voltam, jobboldali, de ide már nem követünk, üzenik mostanában gyarapodó számban . . . Tehát a kézben tartottnak vélt jobboldali térfél nem is olyan egyhangú helyszín, sőt, már nem intézhető el annyival, hogy balliberális véleményterror pampog szokásosan . . . És ha továbbra is folytatódik a tendencia, akkor előbb-utóbb (jó, inkább utóbb . . .) lesz a kereslethez kínálat is . . .
 5. 3
  Cheyenne
  2017. április 17., hétfő 17:44
  Krisztus nagy gondban lehet odafent, mert ugye vannak a viszkető tenyerű keresztények, meg dechatlonos féle keresztények (meg a még többszázféle felekezet, mely az igaz utat kínálja az üdvösséghez). Mindkét csapaton Jézus áldása, a megkérdőjelezhetetlen Igazsággal (gondoljunk történelmi egyházaink papjainak mint isten igaz igéjének hiteles csolmácsolóinak Orbánszeretetére), szóval akkor most a keresztényi szeretet holafaszban leledzik? Mindenhol? Isten mindenható hatalmában bízzunk? Vagy az isteni kegyelemben, ami eleve elrendeltetett? Ennyi keresztény között hol az igazság, oh Uram!!!
 6. 2
  Cheyenne
  2017. április 17., hétfő 17:18
  Azért a Dechatlonos gurunak megjegyezném: Ez a keresztény hit lényege (és minden monoteista vallásé): Csak egy igazság van, ami az egyetlen létező Isten kinyilatkoztatása. Aki nem ebben az Istenben hisz, azt ki kell tagadni, el kell pusztítani vagy üldözni, az pokolra kerül, elkárhozik. Orbán ehhez a fundamentumhoz nyúlt vissza. Az egyistenhit 2000 éve bevált módszereit alkalmazza kormányzására. Eddig hol voltak ezek a jobber demokrata urak?
 7. 1
  reuters
  2017. április 17., hétfő 17:18
  most már tényleg csak a nagyon hülyék állnak a fidesz mellé

Komment írásához