Orbánnak szegezték a kérdést: szokott-e beszélgetni az apjával arról, miért is gazdagodnak ennyire a család cégei

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 06., 19:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Naná, hogy a miniszterelnök szerint senkinek semmi köze nincs ehhez. Mint ahogy neki se ahhoz, hogy az apja és a testvérei cégei állami beruházásokból gazdagodnak.

Egy normális országban Orbán Viktort nem kellene arról kérdezni, hogy van-e bármilyen köze Mészáros Lőrinc vagyonosodásához, vagy minek köszönhető, hogy az Orbán család bányavállalkozásai milliárdos árbevételeket termelnek, miközben alvállalkozókként beszállítanak állami építkezésekhez is. Egy normális országban fel sem merülhetne, hogy az aktuális miniszterelnök közvetlen családtagjai milliárdos hasznokat zsebelhetnek be állami és/vagy uniós pénzekből finanszírozott beruházásokból is.

Azt, hogy nem egy normális országban élünk, sok más mellett a mai parlamenti ülésnapon is láthattuk, ahol a kommunistázás, hippizés és kádározás közben Orbán Viktort arról faggatták, szokott-e az édesapjával és két testvérével pénzügyi kérdésekről beszélgetni, miközben emlékeztették, hogy is állnak az Orbán-cégek bevételei. Az LMP-s Hadházy Ákos kérdésében felidézte, amiről nemrég írtunk, hogy a miniszterelnök családjához, szüleihez és két testvéréhez köthető cégek a kormányváltás után látványos gyarapodásnak indultak. Legnagyobb vállalkozásaik elsősorban bányászattal, betonelemek előállításával és szállítmányozással foglalkoznak, ezek közül a Dolomit Kőbányászati, a Nehéz Kő Kereskedelmi, Logisztikai és Szállítmányozó, valamint a Gánt Kő és Tőzeg Kft. 2015-ös nettó árbevétele átlépte az 5,2 milliárd forintot, miközben ugyanez a mutató a 2010-es kormányváltás évében még „csak” 1,9 milliárd forint volt. A három cégből a 2015-ös eredmények után 2,2 milliárd forint osztalékot vehettek ki Orbánék. A 2016-os év egy fokkal visszafogottabb volt, de a nyereségből így is futotta a több mint 1,3 milliárd forintos osztalékra.

Orbánék gánti bányája a levegőből

Orbánék gánti bányája a levegőből

Fotó: Sióréti Gábor

Orbán Hadházy kérdését gyakorlatilag elintézte azzal, hogy nem tartozik senkire az ő (és más képviselők) családi beszélgetése. Vagyis: szerinte senkinek semmi köze nincs ahhoz, hogy az Orbán család cégei egyre jobban teljesítenek úgy, hogy – egy kis csellel ugyan, de – bizonyítottan beszállítói állami beruházásoknak. Erről nemrég írtunk a Magyar Narancsban, miután kiderítettük, hogy Orbánék gánti bányájából viszik a követ a most épülő Nemzeti Lovardához. A beruházást Mészáros Lőrinc gyermekeinek cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. és a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal is üzleti kapcsolatban álló Paár Attila résztulajdonában lévő West-Hungária Bau Kft. alkotta konzorcium végzi, így egy-egy Orbán-cég nem közbeszerzések győzteseiként, hanem ilyenek beszállítóiként jelennek meg, azaz a miniszterelnöki famíliához köthető vállalkozások nem találhatók meg a nyilvános adatbázisokban. Közben nem csak ide fuvaroznak: a közelmúltban a két szemünkkel láttuk, ahogy Orbánék Nehéz Kő Kft.-jének egyik kamionja betonelemeket vitt a 8-as főút Várpalotát elkerülő szakaszának építéséhez is.

A miniszterelnök ma úgy csinált, mintha nem is értené Hadházyt, majd azt is mondta, hogy „Magyarországnak olyan kormánya van, amelyik nem foglalkozik üzleti ügyekkel és nem foglalkozik gazdasági tevékenységgel”, Magyarország kormánya és miniszterelnöke kizárólag közélettel és politikai kérdésekkel foglalkozik. Aztán arról kezdett beszélni, hogy csak azzal kapcsolatban tud felelősséget vállalni, ami a vagyonbevallásában szerepel. Nos, azért a vagyonbevallásért nem nehéz felelősséget vállalni, amelyben megtakarításként 742 ezer forintot jelölt meg Orbán Viktor – azt is a feleségével közös számlán –, miközben nincs olyan ember az országban, aki ne gondolná azt, hogy igenis van felelőssége felcsúti barátja, Mészáros Lőrinc és családja látványos gazdagodásában.

Hadházy Orbántól: Hogy meri ezt a történelmi szintű csalássorozatot megcsinálni? (LMP – Politika)

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 06., 19:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 13
  Hóvarjú
  2017. június 07., szerda 18:15
  "Miért tekintene az oroszlán a bárány szemével önmagára?"- gondolta Orbán, miközben Hadházyra tekintett, és cinikusan kuncogott magában a feltett kérdésen.
 2. 12
  Világos
  2017. június 07., szerda 14:05
  Orbán kiépitette a fizetett szavazók országát. Számoljunk, miniszterek államtitkárok,
  polgármesterek, kormányhivatalok, intézmények, egyházak, sportegyesületek,
  cégek pályázati pénzekből, közmunkások stb. Akiket innen fizetnek nehéz meggyőzni
  bármiről. Az imádók meg nem tudják felfogni. Amig ez a szám nem csökken addig
  ez igy lesz. Az is kell hozzá, hogy az ellenzéknek mondottak LMP, JOBBIK, DK
  kitartson "eszmélye prgramja " mellett. Aztán felfüzhetik a kulcstartóra.
  Orbán program nélkül is megél és még sokan mások. Nem tünik fel ?
 3. 11
  rworse
  2017. június 07., szerda 13:34
  deruyter

  "...orbán egy szmpla bűnöző. Nincs neki semmi olyan ambíciója, hogy országot, nemzetet építsen vagy legalább javítson. Uralni és birtokolni, parancsnokolni akar."


  No igen. Sokszor mondtam-írtam már, kiegészítésképpen most is érdemes, hogy bár Orbánt már '88-ban is Kis-Napóleonnak neveztük, akkor is látszván már, hogy legfőbb személyiségjegye a mindent és mindenkit elsöprő uralkodni, parancsolni vágyás, mindazonáltal a korai időkben, a rendszerváltásig még volt benne nemzetépítő szándék is, ugyan jobbára hagymázas, borőzös elképzelések alapján, de volt - hamar elveszett, maradt az uralkodni, parancsolni, birtokolni vágyás.
 4. 10
  deruyter
  2017. június 07., szerda 11:17
  Nekem például és azoknak akik narancsot vagy bármi ehhez hasonlót olvasnak/hallgatnak régóta teljesen egyértelmű, hogy orbán egy szmpla bűnöző. Nincs neki semmi olyan ambíciója, hogy országot, nemzetet építsen vagy legalább javítson. Uralni és birtokolni, parancsnokolni akar. Az is nyilvánvaló, hogy apukája a tettestársa és vagyonosodása egyértelműen együtt mozog azzal, hogy a fiacskája éppen kormányon van vagy nem. Mint ahogy az is, hogy Mészáros Lőrinc ennek a kőbányás dolognak az egyel magasabb fokozatba kapcsolt változata, annyival árnyalva, hogy az orbán apukának rabolt pénz teljesen családi kassza míg a lőrincében keveredik a magán és a pártkassza és ez utóbbi részben biztonsági tartalék fideszmédia működtetésére az egész bandának arra az esetre, ha ellenzékbe kerülnének (Simicska know-how). A kéréds inkább az, hogy mit lehet kezdeni azzal, hogy van itt minimum 1,5-2 millió szavazó akik erről a méretű lopásról 1. Vagy nem tudnak 2. Vagy nem képesek felfogni elhinni 3. Vagy tudnak is róla és fel is fogják és ezzel együtt is úgy gondolják, hogy ez teljesen rendjén van.
 5. 9
  rworse
  2017. június 07., szerda 10:23
  2

  :)
 6. 8
  sachs
  2017. június 07., szerda 10:20
  Teljesen felesleges volt a titkos svájci bankszámlák miatt izgulni. Hogy van-e Orbánnak svájci bankszámlája, vagy nincs. Tudja-e ezt bizonyítani a Gyurcsány, vagy nem. Minek vesződni magától értetődő, nyilvánvaló dolgok bizonygatásával. Ha meg valakinek ennyi nem elég, akkor logikai úton is könnyen levezethető: Először is Orbán maga mondta, hogy Magyarországon a komoly embereket tisztelik (nem pedig a brüsszeli ugribugri bürokratákat). Márpedig Orbánt igenis tiszteljük, következik tehát, hogy Orbán komoly ember. Na de egy komoly ember hol tartaná máshol a lopott pénzét, mint svájci bankszámlán? Na ugye.
 7. 7
  sachs
  2017. június 07., szerda 10:07
  Plakátötlet:

  Ti dolgoztok, ők lopnak.
  Ők lopnak, mi visszavesszük.

  Na és én?
  Én a sok pénzt nem sajnálom,
  csak te légy a kicsi párom.
 8. 6
  Valakicske
  2017. június 07., szerda 09:55
  Pedig csak annyit kellett volna neki mondani, hogy ön, mint közszolga és az adófizetők pénzéből élő ember, bizony köteles erről is beszámolni!
 9. 5
  tiszapolgári
  2017. június 07., szerda 07:17
  „Apu! Hogy megy be, az a nagy kamion
  a Nemzeti Lovardába?
  Apu! Hogy megy be, Apu hogy megy be?
  Apu mondd meg már nahát!
  Apu mondd meg már nahát!”
 10. 4
  Világos
  2017. június 07., szerda 00:24
  Á ez nem csóka hanem tyúk ! Akkor már nem is kell. Üzleti ügyekkel nem foglalkozik
  csak politikával. Az üzletben meg benne van a politika csak Orbán ezt még nem tudja.
  Majd a következő ciklusban. Példával jár, hogy amit szerez az szük családi kör nevén
  van. A többi is követi. Csak a Botka órája nem politika.
  A kérdezőt amúgy lekezelte: már nagyobb csókával is megküzdött ez a lényeg.

Komment írásához