A választási matek veresége az emberiességi érvekkel szemben

szerző
Janisch Attila
publikálva
2018. jan. 12., 11:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Setét Jenő roma aktivista és Heller Ágnes között nagyon tanulságos vita zajlott Baló György szerdai műsorában.

A vita megtekintése mindazoknak ajánlott, akik számára valós dilemma a választási összefogás a Jobbikkal. Setét Jenő érvei világosak és egyértelműek, Heller Ágnesé indulatból fakadóak és nem kellőképpen megalapozottak, ezért el is bizonytalanodók és önellentmondásokkal teliek. (A vita előzménye a Heller Ággnessel és a Setét Jenővel készített Narancs-interjú – a szerk.)

És még nem is hangzott el minden logikus – taktikai, stratégiai, politika-technikai – ellenérv, amely a Jobbikkal való szövetséget képtelenséggé, vállalhatatlanná és minden szempontból veszélyessé is teszi. Például ilyenek: Milyen kormányzás lenne lehetséges a Jobbikkal szövetségben? Miként elképzelhető egy esetleges, de csekély fölényű győzelem esetén a kormányzás, ha a minimális előny nem biztosít jogi lehetőséget a NER azonnali lebontására? Miként lesznek ellenőrzés alatt tarthatók és szükség esetén megfékezhetők az elbukó Orbán védelmében szerveződő, szélsőséges indulatoktól fűtött és könnyen eszkalálódó tüntetések?

Nem sorolom tovább azokat a fontos és logikus kérdéseket, amelyeket Heller Ágnes egy korábbi interjújában – elfogadhatatlanul – azok közé sorolt, amelyek megválaszolása majd csak akkor válik szükségessé (szerinte), amikor a Jobbikkal is közösséget vállaló ellenzéki összefogás megnyeri a 2018-as választást.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Heller Ágnes a – legjobb esetben is egyfajta naivan kiszámolt és el is hitt – választási matek bűvkörében élve, és a Fidesz újabb túlnyerésétől való (egyébként jogosnak mondható) félelme okán minden korábbi racionális, humanista és liberális megfontolást feladni látszik, és magára kényszerített illuzórikus hittel inkább Vona szavaiban bízik. Inkább elfogadja azokat kételyek nélkül, és nem törődik azzal, hogy a Jobbik úgynevezett fordulata (középre húzása) valós politikai, szemléleti és ideológiai irányváltás-e vagy csak (Orbán köpönyegforgatásaihoz hasonlatos) ügyesen kitervelt és ügyes politikai rafinériával, tudatos verbális csúsztatásokkal, trükkökkel, hazugságokkal előadott és végrehajtott politikai szemfényvesztés.

Én magam határozottan az utóbbinak gondolom, és a vitában Setét Jenő tűpontosan megfogalmazta azokat az érvek, amelyeket én is leírhatnék itt.

Ám lehet, és nem is vitatható, hogy vannak (sokan), akik nem látják ilyen egyértelműen a kérdést. Vannak és lehetnek olyanok, akik Hellerhez hasonlóan (a Helleréhez hasonló szorongásuk okán) a Jobbikkal való szövetséget és a Vona Gáborral való összefogást látják a kisebbik rossznak, szemben Orbán további országromlást eredményező egyeduralmával.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Azonban ebben az országban, Orbán politikai hazugságai, gátlástalan arculatváltásai, valamint a szélsőjobb, a Jobbik és Vona korábbi romák elleni gyűlölethadjárata, illetve a romagyilkosságok után, ha csak egy szikrányi kétely is marad bárkiben Vona szavainak hitelességét, igazságtartalmát és a Jobbik fordulatának valóságosságát illetően, úgy teljesen egyértelműnek kell lennie a számukra is, hogy nem lehet a Jobbikkal semmiféle szövetségre lépni. Még választási szövetségre sem. És ennek mindaddig így is kell lennie, amíg a Jobbik és Vona nem vall színt a romákkal kapcsolatosan. Erről ugyanis hallgatnak, holott a Jobbik és Vona esetében ez az alapvető kérdés, mert részükről a romákkal szemben zsigeri a gyűlölet. Ezért és ennek tudatában a (sajnálatos módon könnyebben becsapható) baloldali és liberális demokrata többség nem szolgáltathatja ki a romákat egy Jobbik uralta hatalom beláthatatlan következményeinek.

Aki ezt nem érti, az sem nem humanista, sem nem liberális, sem nem demokrata.

A szélsőséges rasszisták fél fordulata nem fordulat, lassító sebességváltásuk nem megállás, csalfa negédességük nem fegyverletétel.

Bármit mond Vona, minden szava érvénytelen, amíg a háttérben határozottan látszik – mert egyértelműen jelen van – a változatlan tartalmú rasszista ideológia, amíg Vona simulékonysága mögött ott acsarkodnak a soha meg nem változó nácik, s amíg a párt alelnöke (a mindezeket képviselő és nyíltan hangoztató) Toroczkai László.

Ezt a kérdést, a Jobbikkal való választási (technikai és/vagy bármiféle) szövetséget ebben az összefüggésben kell és lehet csak végiggondolni, és eszerint dönteni.

Innen nézve tökéletesen érthetetlen Heller Jobbikot támogató érvelésének minden mondata. És a tévedéseire sem a politikai naivitás, sem pedig az előrelátás és az elemi óvatosság elvesztése vagy elbizonytalanodása nem lehet elegendő ok vagy magyarázat.

A vita felvétele megtekinthető az RTL honlapján.

Magyarul Balóval 2018-01-10

Oldalunk cookie-kat használ, hogy személyre szabhassuk tartalmainkat, reklámjainkat, közösségi média szolgáltatásokat nyújthassunk és hogy elemezhessük látogatottságunkat. Oldalunk használatáról informáljuk a közösségi médiával, reklámmal és elemzéssel foglalkozó partnereinket.

szerző
Janisch Attila
publikálva
2018. jan. 12., 11:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 35
  Mist
  2018. március 13., kedd 12:33
  Anno a 10-es választások előtt Babarczy Eszter (és állítólag Kéri László is) úgy vélekedett a fidesz esetleges kétharmadáról, hogy nincs abban semmi rossz, mert akkor a párt gyorsabban és hatékonyabban tud az ország számára szükséges, fontos intézkedéseket meghozni, felgyorsíthatják az országos fejlődést.
  Nos e két politológus azóta többször hamut szórt a fejére e kijelentéseik, (rövidlátásuk) miatt.
  Ők, mint normális, képzett magyar emberek feltételezték, hogy a fidesz pártszövetség az ország érdekében kíván tevékenykedni.
  Meg sem fordult a fejükben, hogy ezek haramiaként ki fogják fosztani az országot a 2/3 birtokában, saját zsebük, strómanjaik zsebét és a haveri kör zsebét tömték tele milliókkal, milliárdokkal (alkalmasint viszonozást várva).
  HÁ valószínűleg ugyanezt a hibát követi el, normális józan ésszel azt gondolja,
  a fidesz racionális szervezet, pedig a lehető legirracionálisabb, az ország érdekeit teljesen semmibe véve a legőrültebb dolgokat követik el.
  Mit érdekli őket az ország érdeke!
  Csak a FIDESZ!
  Ez volt 2 választáson a szlogenjük, be is tartották.
  Az 1 bites agyú bárányok alkotta kisebbséggel, a többség megosztásával elérik, hogy kisebbségi támogatással többségi kormányzást folytassanak.
  Programjuk:
  Folytatjuk...a lopást.
 2. 34
  Cyrano
  2018. január 14., 10:01
  Olvastam a tumbler-en, (elfelejtettem lementeni, tehát nem pontos idézet):
  az egész balhét úgy lehetne megoldani, ha az ellenzék Sorost választaná miniszterelnök-jelöltnek, aki egy nyilatkozatban azt mondaná, hogy ha Orbánt eltakarítjuk, akkor nem telepít migránsokat az országba.
  Először röhögtem egyet, aztán megértettem, annak a gyűlölet és rettegéshullámnak, amit Orbánék keltettek, valóban csak így lehetne útját állni.
  Orbánék ugyanis olyant állítanak, amit észérvekkel nem lehet cáfolni.(Érzelmekkel szemben - rettegés, gyűlölet- ugyanis minden racionális érv hatástalan.)
  Ebben az esetben csak egy megoldás van: visszafele fordítani a fegyvert.
 3. 33
  Cyrano
  2018. január 14., 09:56
  Az pl. tudható a jobbikról, hogy két tárcához biztosan ragaszkodna: a belügy és az oktatás.
  Nos, elfogadható alkufeltételnek tartjátok?
 4. 32
  Cyrano
  2018. január 14., 09:54
  jhamori: ez így egyszerű lenne.
  Csakhogy nem Kósa és a Whisky-s között kellene választanunk, hanem a Kósa és Jack the ripper között.:(
 5. 31
  Cheyenne
  2018. január 14., 08:01
  Technikai értelemben (és akkor hagyjuk az etikát, bár akkor Orbáncéknál vagyunk):

  Nyer az összefogás: Kormányt kell alakítani. Jobbik, mondjuk, súlya szerint, kap 3 tárcát. Miafaszt feltételez Heller, hogy akkor már nem szalonnácikként fogják irányítani azt a területet? Megszűnnek nyugatellenesnek, rasszistának, rovásírásos mélymagyarnak lenni? Paramilitáris kapcsolataik eltűnnek hátukban a hatalom biztonságával?

  Elborzaszt, hogy vannak, akik a Jobbik protonácimzusával felálló új hatalmat jobbnak gondolnák a jelenleginél. (Orbán rendszere egy feudális kleptokrácia, elvek szintjén úgy forgatva mindent, mondjuk, szabadság, emberi jogok, egyenlőség, kereszténymaszlag, zsidómaszlag, muzulmánmaszlag stb. ahogy nekik tetszik)

  Ez lenne az alternatíva? Beszarok, mennyi magát Orbántól különbnek gondoló kis zseborbán van még itt is e nyomorult libsi menedékhelyen.

  Magamfajta liberák, megveti a zseborbánizmust. Mert csak az tud lenni belőle, amit és ahogy megszerez. Kozmetikázott orbánizmus!!!
 6. 30
  jhamori
  2018. január 14., 03:47
  Kovács úr:

  Látod, ilyenek vagyunk. A magyar.

  Azért nem tartunk sehol, mert pl. a programozásban sem tudnád eldönteni hogy a „0” és az „1” között válassz. Tehát áthúzod mindkettőt és beírod, hogy orbán viktor.

  Tudod mit? Húzd!
 7. 29
  Kovacs
  2018. január 14., 02:47
  28: Én, mint Kétharmad bemegyek a fülkébe és meglátom ezt a két nevet. Kihúzom mindkettőt és beírom az Orbán Viktor nevet. Ki megvéd mindentől engemet.
 8. 28
  jhamori
  2018. január 14., 01:17
  Cyrano:

  Szálljunk alá egy abszurdba. Választások vannak. Belső kényszert érzel, hogy választanod kell. Nem bírsz magaddal. Muszáj. Bármi legyen is, de ikszelned kell. Belépsz a fülke magányába, előtted a szavazólap. Kinyitod és azon két név van:

  dr. Kósa Lajos / Whyskis Attila

  Melyikre fogsz szavazni (csak azt ne írd, hogy egyikre sem...)? Látod, értjük egymást. A többiek is megírhatják a válaszukat.
 9. 27
  Cyrano
  2018. január 13., szombat 20:27
  Félreértettél. Ha szövetséget köt az ellenzékkel, akkor valóban nehezebb helyzetbe kerülne (bár nem lenne lehetetlen a jobbik számára, hogy bármit megszegjen), én arról beszéltem, hogy a jelek szerint van a háttérben egy együttműködés.

  Irigylem az illúzióidat egy tiszta pártról, akik mögé mindenki beáll.

  Én már csak a cérnaszakadásban bízom.

  Előbb-utóbb jönni fog. Ahogy eddig mindig.
 10. 26
  jhamori
  2018. január 13., szombat 20:20
  Cyrano #20:

  Nem akarok vitatkozni azon, hogy ki a legnagyobb ellenfél: ezt döntse el mindenki, saját tapasztalata alapján. Ám a 3.) pontodhoz fűznék némi megjegyzést:

  Amennyiben sikerülne egy egységes ellenzéki – technikai – összefogásba a Jobbikot bevonni és az ellenzék győzne, akkor ebből nem tudna kiválni a Jobbik, hogy összefogjon a fidesszel és koalícióra lépjen vele. Ennek feltétele az lenne, hogy egyéni jelöltként ne ismert politikusokat indítson az ellenzék, hanem olyan személyeket, akik megbecsültek, támadhatatlanok, eleve népszerűek. Tudósokat, színészeket, sportolókat, újságírókat, művészeket, stb. Mögéjük kellene beterelni az aktív (mert ilyen is van) és passzív ellenzéki választókat. A jelölés tehát nem párt-szimpátia alapján, hanem várható sikeresség alapján történhetne. Talán van Magyarországon 106 igaz ember, akiről elhitethető, hogy az ország, a nép javát akarja. Talán.

  Ami a párt-listát illeti: egy semleges (de támadhatatlan, leginkább vadonat új, legalább jó hívó névvel rendelkező) pártra lenne szükség. Ne az Mszp vagy a DK vagy a Jobbik mögé álljon be a választó, hanem XYZ Párt mögé, amit minden ellenzéki párt támogat, amit mindenki javasol. Azután a pártok megállapodhatnak abban, hogy kik és milyen sorrendben kerüljenek rá erre a pártlistára, ki kerüljön az élére és ki a 89. helyre. Ez lehet egy informális megállapodás a pártok között: a lényeg, hogy mindenki csakis erre a pártra szavazzon a fidesz ellenében.

  Mindez lehetetlenné tenné, hogy a Jobbik képviselői – kiválva az ellenzéki koalícióból – a fidesszel koalíciót alkossanak és így nyíltan szembe menjenek a választóik akaratával. De írhatnám az LMP-t is a Jobbik helyére, hiszen egykori Schiffer úr nem csekély mértékben éppen ilyen meggondolásra játszott rá...

  Végül: az ellenzéki politikusoknak lassan rá kellene jönniük, hogy a politikát nemcsak parlamenti képviselőként – akiket megválasztanak – hanem pl. államigazgatási alkalmazottként, mondjuk miniszterként, országos hatóság vezetőjeként vagy akár állami cég meghatározó vezetőjeként is alakíthatják. Nem az egyetlen karrier-megvalósulás, ha bekerülnek a Parlamentbe, nem kell megdögleniük egy törvényhozói székért és a választások célja nem az ő azonnal, személyes karrierjük bebiztosítása. Ezért elég gyorsan át kellene gondolniuk, hogy valóban magukat akarják-e beválasztatni egy törvényhozó testületbe, vagy olyanokat, akikben a nép valóban megbíz, korábbi, elismert teljesítményük alapján.

  Ami pedig az egykori Németország példáját illeti: megfogadom a tanácsodat, bár az eddig ismereteim szerint ott is részben a szellemi és fizikai terror segítette hatalomra Hitlert. A mai Magyarországon ezek teljesen ismeretlenek lennének?

Komment írásához

 • Néhányan nemrég bedobták a köztudatba, hogy a baloldalnak az Orbán-rendszer megdöntése érdekében össze kellene fognia a Jobbikkal. A Jobbik ezt úgy vágta vissza fél kézzel, hogy még jól be is tartott a „baloldalnak”, mondván: mivel tudják, hogy vesztesek, ezzel csupán a parlamenti férőhelyeiket próbálják biztosítani.

  Szerző
  Ungváry Rudolf
  Posztolva
  2017/2. (01. 12.)
  Kommentek
  2
  Az önbecsapás újabb állomása
 • Az őszinteség kérdése Vona Gábor esetében irreleváns. És ez az, amit a Magyar Narancs múlt heti szerkesztőségi cikke félreért. (Lásd: A rabbi kedden válaszolt, Magyar Narancs, 2017. január 5.) Az őszinteség belügy, az intim szféra része. Ugyanakkor Vona Gáborral, a Jobbikkal jó ízlésű ember nem alakít ki intim viszonyt.

  Szerző
  Köves Slomó
  Posztolva
  2017/2. (01. 12.)
  Kommentek
  6
  Hirtelen felindulásból…
 • Schmidt Mária elkezdte az „intellektuális megújítást”. A lap vezető újságírója felmondott. Mi lesz most?

  Szerző
  Urfi Péter
  Posztolva
  2017. jan. 26., 19:27
  Kommentek
  14
  Ezentúl Habony Árpád kifutófiúja irányítja a Figyelőt
 • Érdekelheti a Békés megyei polgárokat az, hogy miként működik a kormánypárt a közvetlen környezetükben? Nyilván nem, legalábbis a megyei hírlap szerint.

  Szerző
  Bod Tamás
  Posztolva
  2017. jan. 26., 13:18
  Kommentek
  1
  Függetlenül a hírértéktől – A kormánypárti megyei sajtó a mindennapokban
 • Az év eddigi legszimpatikusabb és legkonstruktívabb tiltakozó akciója.

  Szerző
  - urfi -
  Posztolva
  2017. jan. 09., 16:10
  Kommentek
  4
  Az állami akadémia ellen tiltakozó írók ingyen tanítanának fiatalokat
 • Alistair Cooke, a BBC riportere 95 éves korában hunyt el. Ismert ember volt, szép, hosszú életet élt, s hamvait a Central Parkban szórták szét. A hozzátartozók gyásza mégsem volt háborítatlan.

  Szerző
  Sándor Judit
  Posztolva
  2016/48. (12. 01.)
  Kommentek
  3
  Kegyelet és ráció
 • 4 milliárdos miniszterelnöki rongyrázás a 4 millió létminimum alatt élő országában.

  Szerző
  Janisch Attila
  Posztolva
  2016. dec. 28., 12:40
  Kommentek
  129
  Janisch Attila: Lopj, amennyi csak beléd fér!
 • A kormánypártok semmit sem akarnak a véletlenre bízni, kiváltképp a 2018-as választást nem.

  Szerző
  Tamás Ervin
  Posztolva
  2016/49. (12. 08.)
  Kommentek
  6
  A győzelem nem elég - Orbán harca a Jobbik ellen
 • Az Európai Unió sok jót tett értünk. De az eurómilliárdos támogatások mostani formájával inkább kiszúrt velünk.

  Szerző
  Váradi Balázs
  Posztolva
  2016/47. (11. 24.)
  Kommentek
  3
  Mérgezett manna
 • „Sokkolóak” a felmérés eredményei? Még sokkolóbbak lesznek, ha tisztában vagyunk azzal, miben romlottak drámaian a készségek.

  Szerző
  Világi Mariann
  Posztolva
  2016. dec. 15., 19:15
  Kommentek
  4
  Mi is az a PISA-felmérés valójában? – A politikán innen és túl
 • Alábbi írásunk hét évvel ezelőtt született, a 2009-es minimálbér-emelésről. Közgazdász szerzőnk ma is írhatta volna.

  Szerző
  Váradi Balázs
  Posztolva
  2016. nov. 29., 18:11
  Kommentek
  4
  A minimálbércsapda
 • Az LMP célja a kormány leváltása 2018-ban. Ez az előfeltétele annak, hogy végre tudjuk hajtani a politikai programunkat.

  Szerző
  Hadházy Ákos
  Posztolva
  2016/43. (10. 27.)
  Kommentek
  23
  Ellenzéki cukrászda
 • A kormánynak komoly fejfájást okoz a Brüsszelben a roma gyerekek iskolai szegregációja ügyében májusban indult kötelezettségszegési eljárás.

  Szerző
  Ujlaky András
  Posztolva
  2016/44. (11. 03.)
  Kommentek
  2
  Kelletlenül