Janisch Attila: Ittapiros-holapiros – Közpénzjáték nagy tételben

szerző
Janisch Attila
publikálva
2017. aug. 11., 11:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kedves Orbán-fanok, titeket vernek át csak igazán, mert ti naivul még el is hiszitek, hogy nem vagytok átbaszva.

230 millió (majd’ negyedmilliárd) forint közpénzt kapott egy kormányközeli vállalkozó a vizes-vb eseményeit bemutató film elkészítésére. De mi a büdös francra költik UTÓLAG ezt a 230 000 000 forintot?! Utólag, mert a közbeszerzési pályázatot csak négy nappal a világbajnokság vége előtt írták ki. Vagyis a sportesemények filmfelvétele addigra már vagy megtörtént, vagy ha nem, akkor soha nem is fog – de az bizonyos, hogy a felvételek elkészítésére biztosan nem tudnak költeni. Akkor meg mire? A meglévő felvételek vágása mindössze két ember munkáját igényli: a rendezőét és a vágóét egy néhány négyzetméternyi helyiségben, és a filmes utómunka (hangkeverés, fényelés) sem igényel százfős stábot. Vagyis nincs, nem lesz, mert nem is lehet negyedmilliárdnyi bérköltség. És ha ez a film (ha valaha elkészül) tele is lesz digitális trükkökkel, akkor is brutálisan túl van árazva. Persze nem véletlenül, hiszen amikor Orbánék valamit (bármit) beáraznak, akkor soha nem a készülő projekt tényleges munkálatainak tényleges költségei az irányadók, hanem a saját zseb minél feszesebb degeszre tömése.

Filmes szakzsargonban használt kifejezés a kamuflexre forgatás. Ez olyan forgatási szituációt jelöl, amelyben úgy csinál a stáb, mintha felvennék a kamerával a jelenetet, de valójában nem rögzítenek semmit, mert nincs felvételi negatív fűzve a felvevőgépbe. Kegyes csalás ez, amelyet például akkor alkalmaznak, amikor a színész által nagyon erőltetett, de a film egész koncepciójába tutira nem illő elképzelés felvételét imitálja a stáb (nem utolsósorban azért, hogy ne bántsák meg a színészt a szimpla elutasítással). A celluloid nyersanyag idejében volt ez a trükk igazán bevett, mert akkoriban komolyan takarékoskodni kellett a roppant költséges és mindig kevés felvételi negatívval, és ez a kényszer lényegesen kevesebb improvizációt, helyszíni ötletelést tett lehetővé, mint a digitális korszakban, amelyben a nyersanyagnak (a felvételek tárolásának) minimális a költsége és lényegében korlátlan a kapacitása.

Nos, szerintem ez az egész vizes-vb-film egy ilyen kamuflexre forgó akármi lesz. Csak a legkevésbé sem kegyes csalásként, nem úgy, hogy az senkinek ne kerüljön semmibe, hanem vélhetően rablás lesz ez a javából. Még akkor is az lesz, ha a köztévétől veszik meg utólag a köztévé által közpénzből rögzített felvételeket (hisz honnan máshonnan lenne sajátjuk, ha négy nappal az események vége előtt még csak a költségekre kiírt pályázatot körmölgették?!) – sőt pont akkor lesz csak igazán jól körvonalazottan combos pénzmosás ez az egész azzal a különbséggel, hogy nem a maffiapénzeket mossák tisztára, hanem fordítva: a közpénzt mossák át maffiapénzzé. Ez is közpénz, az is közpénz. Ideteszik, odarakják. Fürgén jár a kezük. Kezük közt a pénz. Ki tudja, hogy van-e, volt-e? És aztán hopp! Volt nincs, hová tűnt?! Hűlt a helye. Hűl a helye. Eltűnt a közkézen, közön.

Csalnak, mint azok a rohadékok az utcán, akik minden bepalizható embert átvernek az ittapiros-holapirossal. Habár nagy különbség, hogy ott az enyém a döntés, akarok-e hülye lenni és a játékba beszállva elveszteni a saját pénzemet. A kormányzati csalásoknál nincs választási lehetőségem, hülyére vesznek és átcsesznek mindannyiunkat.

Igen, mindannyiunkat, titeket is, kedves Orbán-fanok, sőt titeket csak igazán, mert ti naivul még el is hiszitek, hogy nem vagytok átbaszva. Pedig már hogy a fenébe ne lennétek?!  A nap minden percében pofára ejtenek titeket is, és higgyétek el, rajtatok röhögnek a legjobban, mert valójában maguk sem hiszik el, hogy nem látjátok, amit rajtatok kívül már mindenki lát.

2002-ben az akkori Orbán-kormány belebukott abba, hogy a miniszterelnök a barátai cégének, a Káel Csaba és Wermer András által alapított és elnökölt Ezüsthajó Kft.-nek juttatott több száz millió közpénzt arra, hogy dokumentálják a miniszterelnök napi tevékenységét. Természetesen soha nem látott a köz egyetlen snittet sem ezekből a felvételekből, amit pedig a köz pénzén forgattak kamuflexre. Csak a pénz tűnt el, nyomtalanul.

De most, amikor ismételten szemrebbenés nélkül lopják ki még ezt a kétszázharmincmilliót is, megtetézve az egyébként is abnormálisan elszállt költségvetésű (értsd hatalmas lenyúlású) vizes-vb összköltségét, joggal bízhatnak abban, hogy nem szakad rájuk az ég, mert (még mindig) vannak sokan, akik ahelyett, hogy számon kérnék mindezt, a támogatásukkal fedezik őket. Hogy magukat és a hatalmukat biztonságban érezve lophassanak, csalhassanak, üzérkedjenek és elkövethessenek bármilyen gazemberséget, ami csak eszükbe jut.

Magyarország, e büszke és erős európai ország, jól teljesít!

szerző
Janisch Attila
publikálva
2017. aug. 11., 11:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5 harcolj
  harcolj
  2017. augusztus 11., péntek 17:20
  2 Pukinéni már nem emlékszik? Előbb szájat töröl, utána beszél.
 2. 4 Hóvarjú
  Hóvarjú
  2017. augusztus 11., péntek 15:01
  Igen, nap mint nap belefinganak a saját szavazóik arcába bődületes hazugságokkal, az enyémbe például már évek óta nem tudnak, mert ha meglátok egy Lázár, Kósa, Kovács...-félét azonnal elkapcsolok, pofon egyszerűen kitalálható ugyanis, hogy mi következik utána: cinizmus, mellébeszélés, hazudozás, alpári aljasság... Vannak viszont, akik szeretnek fingszagúak lenni, mindig is voltak.
 3. 3 reuters
  reuters
  2017. augusztus 11., péntek 13:34
  "Mint a bagoly nappal" c. régi olasz film jut eszembe. A nálunk is bontakozó (kézcsókos) feudál-kapitalizmus kitűnő bemutatása.
 4. 2 galambocskám
  galambocskám
  2017. augusztus 11., péntek 11:48
  "Igen, mindannyiunkat, titeket is, kedves Orbán-fanok, sőt titeket csak igazán, mert ti naivul még el is hiszitek, hogy nem vagytok átbaszva. Pedig már hogy a fenébe ne lennétek?! A nap minden percében pofára ejtenek titeket is, és higgyétek el, rajtatok röhögnek a legjobban, mert valójában maguk sem hiszik el, hogy nem látjátok, amit rajtatok kívül már mindenki lát."


  Lízingelek egy bérgyilkost amennyiben ígéretet tesz rá, hogy Vajna sajnálatos elhalálozását követően visszatér a filmezéshez és felhagy a politikai publicisztikával.
 5. 1 yoyo
  yoyo
  2017. augusztus 11., péntek 11:44
  Nem túl távoli családtag onnan vált országosan ismertté, hogy a K-i kúriában nála szokott vendégeskedni a polgári élcsapat.
  Rettenetes elbeszélés volt tőle, hogy amikor annak idején az épületet felújította, a település lakói közül volt, aki kezet csókolt neki - hálából.

  A magyar ember szereti, ha urai "reprezentálnak", elegánsak, szép nagy autókkal jönnek-mennek.
  A régi nagy családfák után kezdenek szárba szökkenni az újak.
  A fidesz szavazói tisztelettudó emberek, a jó vezetőknek végtelenül hálás tud lenni.

  Ha nem lopnának, az emberek szívesen felajánlanák nekik, ez így takaros dolog. Ha már annyit fáradoznak az országért.

  Nincs itten átverés.

Komment írásához

 • Az őszinteség kérdése Vona Gábor esetében irreleváns. És ez az, amit a Magyar Narancs múlt heti szerkesztőségi cikke félreért. (Lásd: A rabbi kedden válaszolt, Magyar Narancs, 2017. január 5.) Az őszinteség belügy, az intim szféra része. Ugyanakkor Vona Gáborral, a Jobbikkal jó ízlésű ember nem alakít ki intim viszonyt.

  Szerző
  Köves Slomó
  Posztolva
  2017/2. (01. 12.)
  Kommentek
  6
  Hirtelen felindulásból…
 • Schmidt Mária elkezdte az „intellektuális megújítást”. A lap vezető újságírója felmondott. Mi lesz most?

  Szerző
  Urfi Péter
  Posztolva
  2017. jan. 26., 19:27
  Kommentek
  14
  Ezentúl Habony Árpád kifutófiúja irányítja a Figyelőt
 • Érdekelheti a Békés megyei polgárokat az, hogy miként működik a kormánypárt a közvetlen környezetükben? Nyilván nem, legalábbis a megyei hírlap szerint.

  Szerző
  Bod Tamás
  Posztolva
  2017. jan. 26., 13:18
  Kommentek
  1
  Függetlenül a hírértéktől – A kormánypárti megyei sajtó a mindennapokban
 • Aleksandr Kogan, a Cambridge Egyetem „Proszociális és Jólét Pszichológiai Laboratóriumának” vezetője – akit saját honlapja, életrajza és publikációs jegyzéke, ki tudja, miért, Aleksandr Spectre név alatt tüntet fel – 2013 nyarán saját céget alapított.

  Szerző
  Rév István
  Posztolva
  2016/50. (12. 15.)
  Kommentek
  2
  A politika halála
 • Az év eddigi legszimpatikusabb és legkonstruktívabb tiltakozó akciója.

  Szerző
  - urfi -
  Posztolva
  2017. jan. 09., 16:10
  Kommentek
  4
  Az állami akadémia ellen tiltakozó írók ingyen tanítanának fiatalokat
 • Alistair Cooke, a BBC riportere 95 éves korában hunyt el. Ismert ember volt, szép, hosszú életet élt, s hamvait a Central Parkban szórták szét. A hozzátartozók gyásza mégsem volt háborítatlan.

  Szerző
  Sándor Judit
  Posztolva
  2016/48. (12. 01.)
  Kommentek
  3
  Kegyelet és ráció
 • 4 milliárdos miniszterelnöki rongyrázás a 4 millió létminimum alatt élő országában.

  Szerző
  Janisch Attila
  Posztolva
  2016. dec. 28., 12:40
  Kommentek
  129
  Janisch Attila: Lopj, amennyi csak beléd fér!
 • A kormánypártok semmit sem akarnak a véletlenre bízni, kiváltképp a 2018-as választást nem.

  Szerző
  Tamás Ervin
  Posztolva
  2016/49. (12. 08.)
  Kommentek
  6
  A győzelem nem elég - Orbán harca a Jobbik ellen
 • Az Európai Unió sok jót tett értünk. De az eurómilliárdos támogatások mostani formájával inkább kiszúrt velünk.

  Szerző
  Váradi Balázs
  Posztolva
  2016/47. (11. 24.)
  Kommentek
  3
  Mérgezett manna
 • „Sokkolóak” a felmérés eredményei? Még sokkolóbbak lesznek, ha tisztában vagyunk azzal, miben romlottak drámaian a készségek.

  Szerző
  Világi Mariann
  Posztolva
  2016. dec. 15., 19:15
  Kommentek
  4
  Mi is az a PISA-felmérés valójában? – A politikán innen és túl
 • Alábbi írásunk hét évvel ezelőtt született, a 2009-es minimálbér-emelésről. Közgazdász szerzőnk ma is írhatta volna.

  Szerző
  Váradi Balázs
  Posztolva
  2016. nov. 29., 18:11
  Kommentek
  4
  A minimálbércsapda
 • Az LMP célja a kormány leváltása 2018-ban. Ez az előfeltétele annak, hogy végre tudjuk hajtani a politikai programunkat.

  Szerző
  Hadházy Ákos
  Posztolva
  2016/43. (10. 27.)
  Kommentek
  23
  Ellenzéki cukrászda
 • A kormánynak komoly fejfájást okoz a Brüsszelben a roma gyerekek iskolai szegregációja ügyében májusban indult kötelezettségszegési eljárás.

  Szerző
  Ujlaky András
  Posztolva
  2016/44. (11. 03.)
  Kommentek
  2
  Kelletlenül