Janisch Attila: Kérdés egykori barátokhoz

szerző
Janisch Attila
publikálva
2017. márc. 08., 07:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Dér Andráshoz, Eperjes Károlyhoz, Vidnyánszky Attilához.

Ti, akik hívő katolikusok vagytok, akik emberként és alkotóként oly gyakran a humánumról, a megértésről és az erkölcsökről szóltok, Ti, akik nem is olyan rég a barátaim, osztálytársaim és / vagy alkotótársaim voltatok, akiket mind szerettem és becsültem, és akiket még most is szeretnék szeretni és becsülni!

Barátaim!

Ezekkel a dolgokkal mi lesz?!

- Ne lopj!

- Ne tégy felebarátod ellen hazug tanúbizonyságot!

- Ne kívánd felebarátod házát, ne kívánd felebarátod feleségét, se szolgáját, se szolgálólányát, se ökrét, se szamarát – se semmit, ami a te társadé!

És azt is kérdezem, hogy mit gondoltok a kevélységről, az irigységről, a haragról és a jóra való restségről? Ezekről mit gondoltok most?

Szívből és barátsággal kérdezem ezeket, (és nem hívőként, hanem „csak” emberként) azt kérve, vizsgáljátok meg a lelkiismereteteket!

Dér András!

Te filmrendező vagy és operatőr, van saját szakmád hivatásod, amiben gyakorolhatod és bizonyíthatod a tehetségedet. Miért nem a saját szakmádban mutatod meg a kiválóságodat? Persze, miért ne lehetnél kiváló más szakmákban is? – ez igaz. És természetesen jogod van kipróbálni magadat más szakmákban – ez is igaz.

De – csak hogy kipróbáld magad – miért kívánod elvenni bárki mástól azt, ami nélküle nem lenne, ami előtte nem volt, ami az ő munkájának és szorgalmának, hitének gyümölcse?

Jordán Tamás nem csupán színházcsináló (színész és rendező), hanem színházat álmodó színházteremtő, ahogy az ő mestere – sokunk mestere –, Ruszt József is az volt. A szombathelyi színházat Tamás teremtette, gondozta, ápolta, a társulata hozzá csatlakozott, az ő hívására, miatta ment Szombathelyre.

Az ami van, és amit most magatoknak akartok – ott –, az miatta van.

Az pedig, ahogyan a társulat és a szombathelyiek egyként kiállnak mellette, érte, azt bizonyítja, hogy Tamás rászolgált a bizalomra és a társulat, a közönség még mindig a bizalmában tartja őt.

Mi lehet, mi kellhet több, hogy tiszteletet parancsoljon, hogy megállítsa, visszafordítsa azokat az irigyeit, akikben talán ott még becsület, a tisztesség?!

Van számos színház, amelyek vezetői posztját meg lehet pályázni, mért pont az kell, amely bár állami pénzből, de egyetlen ember ambíciójából, szeretetének, elszántságának, kitartásának erejéből és erejével teremtődött, és ezáltal létezik?

És még Te állítod, András, hogy sérelem ért, hogy a Te tisztességeden esett csorba, pusztán azzal, hogy a pályázatod nyilvánossá lett? Ezek súlyos rágalmak, amelyeket bizonyítani kell. De Te nem bizonyítasz, csak kijelentesz.

Ki és mi ebben az egész ügyben a tisztességtelen, meg tudod ezt magyarázni? De nem másnak, hanem csak magadnak!

Nagy szükséged lenne erre, ha a tisztesség nem csupán egy bármikor használható fogalom a számodra, hanem mérték és mérce valóban.

Tudod mi lesz, András?!

Most megkívántátok, odamentek, elveszitek, próbálkoztok, aztán, ha nem megy, majd eldobjátok és nem lesz.

Mindennapos történet ez – itt és ma – ebben az országban.

Tényleg ezt akarod?

Tényleg ilyen vagy?

Tényleg ilyen lettél?

Bízom benne, hogy mégsem!

 

Némiképpen megrendült barátsággal,

Janisch Attila

szerző
Janisch Attila
publikálva
2017. márc. 08., 07:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 23
  2017. március 17., péntek 20:27
  Dörner György kiváló művész címet kapott.... No komment
 2. 22
  2017. március 10., péntek 05:08
  Így lesz egy nagy színészből kis ember .
 3. 21
  reuters
  2017. március 09., csütörtök 16:28
  a pályáztatást ugyan nem nem tartom merényletnek, csupán marhaságnak
  pláne egy ilyen esetben, amikor egy színház-alapító, kiemelkedő színészi és színház-vezetői életművel rendelkező nagy öreg (jt) lenne az egyik jelölt
  ez pontosan az eset, amikor a jelöltnél sokkal gyengébb képességű alakok vizsgáztatnak

 4. 20
  rworse
  2017. március 09., csütörtök 15:29
  Kucsera Mihály Árpád

  Nem gondolta, nem mondta senki, hogy a pályáztatás önmagában merénylet vagy színjáték lenne. Arról volt szó, hogy adott ellenpályázat adott körülmények között lehet(-e) önmagában merénylet vagy színjáték. Attól függően, hogy ki, ki ellen, milyen körülmények között ellenpályázik.
  Ennyit liberálisék ügyben.
 5. 19
  rworse
  2017. március 09., csütörtök 15:22
  harcolj

  Eperjest vagy húsz éve láttam Tartuffe-öt játszani. Akkortájt már elhülyült annyira, hogy saját maga is egy Tartuffe volt, érdekes az ilyet figyelni - amikor egy Tartuffe a színpadon Tartuffe-öt játszik.
 6. 18
  2017. március 09., csütörtök 15:12
  ezek szerint a pályáztatás már önmagában merénylet, vagy színjáték ... előbbi ellen eredetileg nem volt kifogás, tehát, stílszerűen az utóbbi ... csak a rendező átértelmezte a darabot ... liberálisék egyébként kedvelik az abszurdot ... akasztják a hóhért (?)
 7. 17
  harcolj
  2017. március 09., csütörtök 11:59
  Engem nagyon zavar ebben a történetben Eperjes és az "eperjesség" . Ez az "őrülten" tehetséges színész, amikor a zseniális őrült megtért hithű keresztényként/jelmezébe bújt , nagyon rájátszott arra , hogy ezen álca mögül ne csak színdarabot, hanem politikát is rendezzen. Dettó ugyanez Kerényi is aki szerintem egyáltalán nem tehetséges, ezt már odáig fokozta, hogy mostmijövünk . Amikor egy szakma képviselője ennyire belefolyik (szerintem önös érdekből) egy más területébe a társadalmi életnek, egyszerre zavarba ejtő és visszataszító. Félő hogy példájuk túlontúl ragadós és erősíti "párttársai" pökhendiségét. (ld. Vidnyánszki)
 8. 16
  rworse
  2017. március 09., csütörtök 11:00
  Kedves Attila!

  Az előzőhöz még annyit, a Dér általi kurzuslovaglási vagy - nemlovaglási témában érdekes lenne, ha egyszer kiderülne, hogy Dérnek mennyire saját kútfőjéből pattant ki, hogy neki éppen Szombathelyen éppen most pályáznia kell. Ő keresett-e az ő ötletéhez támogatókat, véletlenül éppen a kurzusban találva meg őket, vagy a kurzus találta meg őt valamely szakaszban, netán már az ötlet is esetleg a kurzus kútfőjéből pattant BE Dér kútfőjébe?... Talán erről vannak első kézből információid, ha vannak, érdekes lenne, ha megosztanád.
 9. 15
  veuss
  2017. március 09., csütörtök 10:50
  reuters
  A Nemzeti Színház igazgatói pályáztatásakor Kerényi bizottsági tag volt, végignézte az Alföldi vezette Nemzeti összes előadását, a ülésen, Alföldi szerint, gratulált neki a színházához és láttuk, hogy ez mennyit ért.
 10. 14
  rworse
  2017. március 09., csütörtök 10:47
  ja, 9, 11

  Kedves Attila!

  Nos igen, az valóban egy fordulópontként értelmezhető, hogy Dér nem úgymond Jordán javára lépett vissza, ha már visszalépett, hanem a botrányos körülményekre hivatkozva. Sajnos azonban a bíráló- és a döntőbizottság Dér nélkül is talált fogást a botrányos körülményekhez, miszerint a nemnyilvános pályázat nyilvánosságra hozatala valóban botrány - és bár nem akarnék veuss fórumtárssal egy platformra helyezkedni az ügyben, tulajdonképpen bűncselekmény, és Jordánnak valóban lehetett volna olyan hozzáállása, hogy induljon új pályázat. A nyilvánosságra hozó újság elkúrta, ürügyet szolgáltatott a kurzus(lovaglók) számára. A Jordán elleni fegyvert a Jordánt támogató újság adta a kurzus kezébe - és Dér sajnos ehhez is aszisztált. Valamint ahhoz is asszisztál, ami azóta megy, hogy a kormánypárti média valamiféle Jordán-kommandókról beszél, akik hovatovább az országot járva rákényszerítenek a szakmában sokakat a Jordánt támogató nyilatkozatok kiadására. Az ehhez aszisztálás is a kurzuslovaglás része, számomra ugyebár ez a kurzuslovaglás az igazán lényeges az ügyben.
  Eleve méltatlan az ügy, mindazonáltal a nyugat.hu-nak úgy látszik, nem volt meg a kellő realitásérzéke, és a fegyvert a kurzus kezébe adta a pályázat törvényellenes kiszivárogtatásával. Értelemszerűen megvannak a lényeges törvényi okai, hogy miért nem eleve kötelezően köznyilvános egy ilyen pályázat, no és persze az is jelzésértékű, hogy nyilvánosságra hozza-e a pályázó és a pályázatban szereplők vagy sem.
  2012-ben is egyébként ugyanez a lap nyilvánosságra hozta az egyik nemnyilvános pályázatot, de az a pályázó akkor nem lépett vissza, nem lett belőle ügy. A Vígszínház tavalyi ügyében lett belőle ügy, mert ott is a kurzus rendezte a színdarabot, nem a pályázók. Csak Tarlós egyelőre nem merte meglépni Eszenyivel szemben ugyanazt, amit a szombathelyi fideszesek egyelőre meg mertek lépni - bár a végeredmény valószínűleg ugyanaz lesz, hiszen az adott helyzetben a szombathelyiek se tehetnek mást, mint egy évvel ideiglenes intézkedésként kénytelenül meghosszabbítják Jordán mandátumát.

  Mindez persze már nem függ össze cikked eredeti felvetésével, amelyet továbbra is nagyon fontosnak tartok, de részben vitatok.

Komment írásához