Verdes Tamás

Keresőszó: „Soros György”

A Soros-ellenes hadjárat a Google és a Facebook tükrében
szerző
Verdes Tamás
publikálva
2017/31. (08. 03.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A sorosozó óriásplakátok sűrűjében könnyen az a benyomása támadhatott az embernek, hogy sikeresen dübörög a kormánypropaganda, de a Google és a Facebook adatai mást mutatnak.

A mindent elárasztó Soros- és civilellenes kampány brutális keresési aktivitást hozott a Google-on. 2015 szeptemberéig, vagyis a menekültválság csúcspontjáig havonta csupán 1–2 ezer ember keresett a Soros György kulcsszóra, ám ekkor egyik hónapról a másikra 5–15 ezer közé ugrott a keresések száma. A plakát- és rádiókampánnyal egy időben, 2017 áprilisában 110 ezerszer futott le a keresés – ez a szám azóta havi 20–40 ezer között mozog. Ugyancsak megnövekedett a civil törvény kulcs­szó iránti érdeklődés: idén áprilisban 4 ezer, a következő két hónapban 2–3 ezer keresés futott erre a kifejezésre, míg korábban ez az ezret sem haladta meg.

Csak a miheztartás végett: Magyarországon Orbán Viktorra havonta 20 ezren, Putyinra és a pizzareceptre 10 ezren keresnek rá. A menekültválság kellős közepén, 2015 szeptemberében 135 ezren kerestek a migráns kifejezésre. 2015 szeptembere óta közel 400 ezren érdeklődtek kifejezetten Soros György személye iránt a Google keresőablakán át. És nem számoltuk azokat, akik ékezet nélkül írják a Soros Gyorgy keresőszót (havonta 100 fő) vagy más kapcsolódó kereséseket indítottak (Soros György vagyona havonta 590 keresés; Soros György háza havonta 90 keresés). Nem járhatunk messze az igazságtól, ha félmillióra tesszük a témában érdeklődő keresések számát. Azt persze, hogy ezt a keresést hány ember futtatta le, nem tudhatjuk, de nincs okunk kételkedni abban, hogy jelentős tömegről van szó.

Ez az aktivitás információéhséget, vagyis a politikai marketing számára piacot jelent. Akik a Google-ba pötyögik Soros György nevét, elsőrangú célközönségnek számítanak a politikusok és a független civil szervezetek számára. Hiszen választ várnak a kérdésre: kicsoda Soros György, ártalmas-e az országnak, és mit csinálnak itt a civil szervezetei?

Szűrik, blokkolják

Nézzük meg a találati eredmények legjobbjait! Ha beírjuk a Google keresőablakába, hogy Soros György, már ott is vagyunk: az első oldalon. Mivel az eredmények naponta változnak, és a Google személyes keresési előzményeinket is figyelembe veszi, mindannyian egy picit mást látunk. De amit biztosan látunk: egy keretbe ágyazott összeállítást a jobb oldalon Soros György fényképeivel és egy rövid leírással. Ez a Google Tudásgráf (Knowledge Graph) terméke. Az itt található szöveget gépek írják, és módosítani nehezebb, mint választást nyerni. E rövid leírás több ezer, akár százezer ellenőrzött forrásból épül. A jelentőségét az adja, hogy olyan cikkel például, amely arról szól, hogy Soros György megölte volna az anyját, szinte lehetetlen felkerülni az első oldalra, mert a Tudásgráfban nincs erre vonatkozó információ. Ez azt jelenti, hogy a Google algoritmusai szűrik és blokkolják a kormánypropaganda legdurvább vadhajtásait. Ez (is) a magyarázata annak, hogy az első oldalon többségében olyan linkek jelennek meg, amelyek a Sorosról objektív hangnemben vagy támogatólag beszámoló írásokra mutatnak.

false

Az első találat szinte mindenki gépén a Wikipédia szócikke, majd a nagy hírportálok Soros György nevét tartalmazó cikkeit összegyűjtő oldalak jelennek meg nagy arányban. Egyáltalán nem, vagy alig látunk olyan írást, amely a hazánkat mételyező gonoszként vagy a saját anyjára támadó szörnyként mutatná a világ egyik legnagyobb pénzügyi szakemberét. Ennek nem az az oka, hogy Soros György netán manipulálná a Google-t, hanem az, hogy a Google megbízhatatlannak ítéli azt az információt, hogy Soros az anyja életére tört volna. És ezért az erről szóló álhíreket kiszűri az első oldalról, de még a másodikról is.

A Google tehát hátrányos hadszíntér a kormánypropagandának, és kedvezőbb a civil szervezeteknek és a független újságíróknak. Ennek ellenére egyetlen civil szervezet és egyetlen ellenzéki politikai erő írása sem jelenik meg az első oldalon. A teret – mint láttuk – a nagy hírportálok uralják. Ennek részben az az oka, hogy rengeteg tartalmat gyártanak, és megbízhatóak a Google szemében. A másik ok sejtésem szerint az, hogy sem a kormány, sem ellenzéke nem használja tudatosan a Google-t.

Egyetlen hirdetés sem fut például Soros György neve alatt, pedig kattintásonként 10 forintért fel lehet kerülni az első oldalra. Egy ilyen hirdetés úgy működik, hogy ha valaki beírná a keresőbe, hogy Soros György, akkor megjelenne egy hirdetés az első oldal tetején. Ha kattintana, a hirdető 10 forintot fizetne a Google-nak, amely máris az oldalára vezetné a látogatót. Ez minden tekintetben rendkívül olcsónak számít. Csak az összehasonlítás kedvéért: weboldalkészítésre kattintásonként 615 forintot kell fizetni, a befektetési alap 219 forintba kerül, a plasztikai sebészet keresőszót pedig 446 forintért adja a Google. A Soros György keresőszó árazása a bizonyíték rá, hogy ezt a kutya sem vásárolja. Pedig erre a keresőszóra legálisan lehet hirdetni, és aki hirdetne, az olcsón terelhetne aranyat érő forgalmat a honlapjára.

A piac kiaknázatlanságának másik ékes bizonyítéka, hogy a nagy hírportálokat leszámítva a Soros György keresőszóra optimalizált írásokat, oldalakat alig találunk. Az optimalizálás azt jelenti, hogy a cikket úgy írják meg, hogy az az adott keresőszóra minél előrébb kerüljön a Google-ban. Egy ilyen írásnak részletesnek, hosszúnak kellene lennie, tárgyilagosan, ugyanakkor izgalmas és közérthető formában kellene szólnia Sorosról, és egy sor technikai feltételnek is meg kellene felelnie.

Ha például a civilek rendszeresen írnának ilyen cikkeket Soros Györgyről, felkerülhetnének az első oldalra. És ezzel elérhetnék, hogy elmondják véleményüket a kérdező lakosságnak magukról és tevékenységükről is. De a kormányhoz hasonlóan közülük is csak kevesen fektetnek energiát abba, hogy a Google szabályainak megfelelően hozzanak létre tartalmat, és ezzel kerüljenek közelebb a kérdezőkhöz.

A helyzetet nehezíti, hogy rengeteg civil az Index blogbirodalma alatt vezeti a blogját. Ezzel részben politikai kockázatot vállalnak, hiszen a kormány bármikor kivetheti hálóját a blog.hu-ra, ahogyan megtette ezt már a hazai médiapiac legnagyobb részével. De ennél többről van szó. A Google első oldalaiért folyó küzdelemben a nem saját platformon futtatott oldalak (valami.blog.hu) hátrányos helyzetben vannak, és nehezebben kerülnek előre, mint a saját kontroll alatt tartott domainok (valami.hu).

 

Lájkra mennek

A Facebookon más a helyzet: itt jelentős aktivitást találunk, mindenki sokkal profibban kezeli ezt a platformot, mint a titokzatos és eredményeket is lassan produkáló Google-t. A Face­book ráadásul azonnal ad visszajelzést arról, hogy egy-egy írás sikeres-e, és az eredményeket másoknak is megmutathatjuk. Ezért szinte minden szervezet és oldal úgy vadássza a lájkokat, mint a pártok a szavazatokat. És ez meg is látszik.

A Facebookon 2017. április 1. és július 20. között a Soros György nevét tartalmazó 330 cikket, írást és videót összesen 220 ezerszer osztották meg Magyarországon, magyar nyelven. Ezek a tartalmak saját elemzésem szerint 27 százalékban azonosultak a kormány álláspontjával, míg az összes többi tartalom igyekezett Sorosról objektív vagy támogató szempontból beszámolni. A legtöbbször – összesen 62 ezerszer – megosztott 14 tartalom egyike sem egyezett a kormány álláspontjával. A második legtöbbször megosztott írásnak maga Soros György volt a szerzője: a publicisztika Európa feltámadhat címmel a hvg.hu-n jelent meg. Ezt az írást 7 ezren osztották meg.

A legtöbb megosztást a 444, a Sztárklikk, az Index, a Pesti Srácok és a hvg.hu írásai kapták. Ugyanebben az időszakban a civiltörvény kulcsszót tartalmazó 57 írást összesen 8300-an osztották meg. Ezeknek az írásoknak alig 7 százaléka támogatta a kormány civilellenes álláspontját. Az alacsony megosztási szám azonban nem azt jelenti, hogy a téma érdektelen lett volna, hanem azt, hogy a civilek ügye nem a civil szervezetek vagy a civiltörvény, hanem Soros György neve köré szerveződött. Aki erre fűzte fel a tartalmát, az zsebelte be a forgalmat.

A Facebookon milliók falán jelent meg olyan tartalom, amelyet ismerősük osztott meg velük a meggyőzés szándékával: ezek többnyire Soros Györgyöt és a civileket védelmező álláspontok voltak. Akik viszont nem akartak egyik táborhoz sem csatlakozni, vagy csak egy egyszerű kérdésük volt a témában, azoknál ezek az írások csak kevéssé hasznosultak.

 

*

Aki a Google ablakába írja kérdését, tárgyilagos, érthető választ vár, aki viszont a Facebookon oszt meg egy cikket, állást foglal és másokat is igyekszik meggyőzni. Ez is az oka annak, hogy a Google első oldalának találatai nem esnek egybe a Facebookon legtöbbször megosztott cikkekkel. A politikai közélet a törzsi köteléket kedveli, ezért a Facebookra koncentrál. A bizonytalan, töprengő állampolgár a Google ablakához fordul. És szomorúan tapasztalja, hogy a vita szereplői nem foglalkoznak vele.

És ez a lényeg: a törzsi viselkedési formákba szorított kíváncsi állampolgár keresési aktivitása jól mutatja, hogy nem lehet mindent bemesélni neki. Ő az, aki elvárja, hogy a szereplők legyenek szívesek színvonalas, közérthető tartalmat készíteni, és elérhetővé tenni azt a számára. A jelenkori internet csodája, hogy ezt a tartalmat bárki létrehozhatja, és kitartó munkával a Google első oldalaira is feltornázhatja anélkül, hogy a hatalomnak ebbe bármilyen beleszólása lenne. Az a közhely, hogy az internet a szabadság pártján áll, nagyon is értékes közhely, a közéleti marketing számára támogatókban, szavazatokban mérhető igazságot tartalmaz.

(A Google-keresések adatait a Google Kulcsszótervező publikálja. A Facebookon megosztott tartalmakról a BuzzSumo alkalmazás segítségével szereztem adatokat.)

A szerző honlapkészítő, online marketing szakértő, a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület tagja (lásd: premiumhonlap.hu)

szerző
Verdes Tamás
publikálva
2017/31. (08. 03.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 12
  galambocskám
  2017. augusztus 19., szombat 05:53
  Kedves Juliusz, igazad van nagyon fontos az egészséges lélek.

  De az igazság sem egy utolsó dolog.

  :)
 2. 11
  Juliusz
  2017. augusztus 18., péntek 22:01
  Az első bejegyzés a BlackLivesMatter-ről csupa rosszat ír. Az Economist elemzőjének egészségesebb lelke van: https://www.economist.com/blogs/economist-explains/2017/08/economist-explains-15 Sőt, képes olyat szólni miszerint "welcomes white supporters, has condemned violence and addresses structural racial inequities".
 3. 10
  szegedi789
  2017. augusztus 18., péntek 21:53
  Mi van a mandiner kirúgta ?
 4. 9
  galambocskám
  2017. augusztus 18., péntek 20:56
  Ha én nem érnék rá akkor minden marha klassz lenne.

  De sajna....

  :)
 5. 8
  rworse
  2017. augusztus 18., péntek 19:20
  A szerzőnek lehetett volna sokkal jobb ötlete is annál, hogy Sorossal példálózzon, ha internetoptimalizálásról akar cikket írni. Nagyon erőltetett árukapcsolás ilymódon propagálni az erőltetett árukapcsolást. Kevés tenyérbemászóbb tevékenység van ennél.

  Mindazonáltal, persze még sokkal sajnálatosabb, hogy a grrreselyűnek van szabadideje, és azt a nyilvánosság előtt éli ki.
 6. 7
  harcolj
  2017. augusztus 18., péntek 12:09
  Ha a Mészáros-jelenséget hasonlítjuk a Soros-jelenséghez, azért nem tudom , hogy melyiket lehetne inkább kritikával illetni köhöm. Jellemző a magyar mentalitásra persze, hogy kellő propaganda hatására még azt sem hánytorgatjuk fel, ha a budipapírt lopják ki a valagunkból. Esetleg nem kellene már végre ezeket a kedves mioligarcháinkat egyszer mégiscsak jól tarkón vágni ?
 7. 6
  harcolj
  2017. augusztus 18., péntek 11:56
  Pukinéni 1-3 - úgy látszik Soros nemcsak "ámerikai káosz finanszírozója" , hanem a Kegyed agyában uralkodó káoszé is. Ha nem lógna ki a lóláb , hogy kegyedet központilag zsibbasztják, ezt a sok zagyvaságot amit idehordott altatódalnak is lehetne használni.
 8. 5
  galambocskám
  2017. augusztus 18., péntek 11:21
  Köszi az irántam való aggodalmát, Cyrano!

  :)
 9. 4
  Cyrano
  2017. augusztus 18., péntek 10:35
  Fölösleges mindenféle Soros-keresgetés.
  Ölég, ha leírja: Orbán Soros pénzén tanult (???) Oxfordban.
  Innentől fogva mindenki belátja, hogy Soros maga a patás ördög.

  Vegye be a gyógyszerét, menjen a középső sufniba, csókolgassa Lázár fotóját, szebb lesz a napja
 10. 3
  galambocskám
  2017. augusztus 18., péntek 10:16
  http://www.foxnews.com/world/2016/05/16/panama-papers-reveal-george-soros-deep-money-ties-to-secretive-weapons-intel-firm.html

  "...Sorosnak, aki az információ terjesztésével foglalkozó újságírói csoportot finanszírozza. Eddig az Investigative Journalists Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) hallgatott a jótevő kapcsolatáról az ügyvédi irodával."


  "A Soros Capital egy offshore céget alapított a kajmán-szigeteken a magántőke befektetése céljából a Carlyle csoporthoz, a Szaúd-Arábia Bin Laden család tagjaihoz . A Carlyle partnerei között szerepelnek az egykori államfők és a korábbi CIA-tisztviselők is . A magántőke partnerség a fegyvergyártó és hírszerző társaságok kormányzati és katonai szerződésekkel történő megvásárlásával és értékesítésével foglalkozik, és titkos offshore cégeket is üzleti tevékenységet folytat.

  Az Offshore Szivárgások nem tartalmazzák a SEC-adatokat, de a Soros Capital az AIF (Indonesia) Limited egyik fő befektetőjeként és vállalati tisztségéről számol be. Az AIF egyesíti a magánbefektetéseket és az állami finanszírozást, amelyet az ázsiai kormányok hozzájárulnak a hatalmas infrastrukturális projektek fejlesztéséhez. Az adatbázis összekapcsolja a Soros Capital-ot a Dongya Ports Limited-be, melyet offshore szervezetek kötegeltek."

  "1992-ben az öngondoskodó filozófus-közgazdász a bank árát manipulálta, majdnem csődbe sodorta a Bank of England-t. Öt évvel később súlyosbította a regionális gazdasági válságot a thai és a malajziai valuták ellen. Milliárd dollár nyereség Soros pénznem-pörgő mozdulataiból áramlott keresztül a Quantum Group of Funds."

Komment írásához