Út a disztópiához – A középfokú közoktatás központosításának megkoronázása

szerző
Világi Mariann
publikálva
2017. ápr. 19., 11:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A terv szerint 2019-től minden diák csak központi felvételivel juthat be középfokú oktatási intézménybe.

Még csak belengette az oktatási államtitkár, hogy 2019-től minden diák, jelentkezzék bármilyen középfokú oktatási intézménybe is, központi felvételit tesz. Részletekről, szabályozásról ma, 2017. április 19-én nem tudunk. A társadalmi és szakmai konzultációkat az elmúlt időkben átsorolták a kozmetikai ipar termékkörébe, így azokkal az oktatás vonatkozásában jelenleg nincs mit kezdeni.

Az elmúlt napokban számos figyelemfelkeltő cikket olvashattunk arról (itt, itt, itt és itt), hogy milyen további torzulások: zsákutcás képzések, mobilitási gátak, egyirányú zsilipek, totális esélygyilkolások várhatók az érintett korcsoport egészére kiterjesztendő központi szelekciótól. A zárt számmal meghatározott keretek látszólag leginkább a gimnáziumba kerülés esélyeit csökkentik, és azt a többéves törekvést hivatottak biztosítani, hogy gimnáziumba egy adott korcsoport maximum 40 százaléka járhasson – lévén ez „nemzetgazdasági érdek”.

Ha a központi felvételi rendszer a teljes középfokú képzési intézményrendszerre (gimnáziumokra, szakgimnáziumokra, szakközépiskolákra) kiterjed, a lehetséges következmények beláthatatlanok. Mindazon túl, ami már megtörtént.

Nyugalom, lesznek azért kvázi egyezkedések, érdekeket reprezentáló és ennek örvén megnyugtató engedmények. Sajna, ezek a való életben a megosztottságot növelik. A propagandaipar hiteket gyárt le majd arról, hogy a központi felvételi és elosztási rendszer növeli az egyenlőséget, egységesít, rendet tesz a még nem teljesen felszámolt káoszban (értsd alatta a helyi intézményi és a szülői hatáskörök, döntések maradékát). Arról, hogy ez kinek és miért nagyon jó.

De most nézzük, milyen lehet a megvalósítás, ha totális.

A 14 éves gyermek megírja a központi írásbeli felvételit. (Központi szóbeli felvételire valószínűleg nem lesz elég pénz, szervezeti és humánerőforrás-kapacitás, kivéve, ha a „nem mondom ki” állja majd a számlát.) Ezek után a központ eldönti, hogy ki milyen képzésre jogosult az eredmények és egyéb meghatározott szempontok alapján, például kék szem, fociklubtagság és hasonlók. Ezzel a történet (más néven: eljárási szabályozás) nincs befejezve. Kötelező elosztás is lesz. Központi döntés arról, hogy melyik gyerek melyik körzetbe tartozik, ezen belül melyik iskolába és annak mely osztályába. Az osztályok, iskolák összetételére külön szabályozás készül, biztosítva az egyenlőséget, integrációt, inkluziót. Lesznek személyeket meghatározó kategóriák, persze, nem pont olyanok, mint a múlt század bizonyos időszakában, amikor egy gyermek lehetett F(izikai), O(sztályidegen), E(gyéb) származású. Persze, volt ennél olyanabb kategorizálás is. Most ez máshogy lesz, és ezt is ki kell majd dolgozni. (Mennyi feladat, mennyi munka!)

És ahogy mindig is, lesznek az egyenlőbbek vagy a másképp egyenlők. Idetartoznak majd az egyházi iskolák, a fizetős alapítványi vagy magániskolák. De nem feltétlenül mindegyik. Külön szervek döntenek majd arról, hogy a nem állami fenntartású iskolák milyen módon, milyen érdemek alapján nyerhetik el a speciális státuszt, ami kivonja őket az általános és egységes szabályozás alól.

Sok minden további lehetőség kimaradt a most idekent negatív utópiából. De ez már csak így van az életben is. Mert építkezni alaposan és következetesen kell, hacsak mégsem.

szerző
Világi Mariann
publikálva
2017. ápr. 19., 11:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4 Kovacs
  Kovacs
  2017. április 19., szerda 19:19
  3: A többi szart meg pláne!
 2. 3 yoyo
  yoyo
  2017. április 19., szerda 18:13
  ezt a szart már tényleg nem kellene hagyni
 3. 2 Kovacs
  Kovacs
  2017. április 19., szerda 16:19
  1: Hogy mi köze ehhez Fourier falanszteréhez? Hm... Nagyon nagy ívű az asszociációs fantáziád.
 4. 1 rworse
  rworse
  2017. április 19., szerda 13:58
  A falansztert a szocik találták fel, de a fasiszták is előszeretettel alkalmazzák.

Komment írásához

 • Néhányan nemrég bedobták a köztudatba, hogy a baloldalnak az Orbán-rendszer megdöntése érdekében össze kellene fognia a Jobbikkal. A Jobbik ezt úgy vágta vissza fél kézzel, hogy még jól be is tartott a „baloldalnak”, mondván: mivel tudják, hogy vesztesek, ezzel csupán a parlamenti férőhelyeiket próbálják biztosítani.

  Szerző
  Ungváry Rudolf
  Posztolva
  2017/2. (01. 12.)
  Kommentek
  2
  Az önbecsapás újabb állomása
 • Az őszinteség kérdése Vona Gábor esetében irreleváns. És ez az, amit a Magyar Narancs múlt heti szerkesztőségi cikke félreért. (Lásd: A rabbi kedden válaszolt, Magyar Narancs, 2017. január 5.) Az őszinteség belügy, az intim szféra része. Ugyanakkor Vona Gáborral, a Jobbikkal jó ízlésű ember nem alakít ki intim viszonyt.

  Szerző
  Köves Slomó
  Posztolva
  2017/2. (01. 12.)
  Kommentek
  6
  Hirtelen felindulásból…
 • Schmidt Mária elkezdte az „intellektuális megújítást”. A lap vezető újságírója felmondott. Mi lesz most?

  Szerző
  Urfi Péter
  Posztolva
  2017. jan. 26., 19:27
  Kommentek
  14
  Ezentúl Habony Árpád kifutófiúja irányítja a Figyelőt
 • Érdekelheti a Békés megyei polgárokat az, hogy miként működik a kormánypárt a közvetlen környezetükben? Nyilván nem, legalábbis a megyei hírlap szerint.

  Szerző
  Bod Tamás
  Posztolva
  2017. jan. 26., 13:18
  Kommentek
  1
  Függetlenül a hírértéktől – A kormánypárti megyei sajtó a mindennapokban
 • Aleksandr Kogan, a Cambridge Egyetem „Proszociális és Jólét Pszichológiai Laboratóriumának” vezetője – akit saját honlapja, életrajza és publikációs jegyzéke, ki tudja, miért, Aleksandr Spectre név alatt tüntet fel – 2013 nyarán saját céget alapított.

  Szerző
  Rév István
  Posztolva
  2016/50. (12. 15.)
  Kommentek
  2
  A politika halála
 • Az év eddigi legszimpatikusabb és legkonstruktívabb tiltakozó akciója.

  Szerző
  - urfi -
  Posztolva
  2017. jan. 09., 16:10
  Kommentek
  4
  Az állami akadémia ellen tiltakozó írók ingyen tanítanának fiatalokat
 • Alistair Cooke, a BBC riportere 95 éves korában hunyt el. Ismert ember volt, szép, hosszú életet élt, s hamvait a Central Parkban szórták szét. A hozzátartozók gyásza mégsem volt háborítatlan.

  Szerző
  Sándor Judit
  Posztolva
  2016/48. (12. 01.)
  Kommentek
  3
  Kegyelet és ráció
 • 4 milliárdos miniszterelnöki rongyrázás a 4 millió létminimum alatt élő országában.

  Szerző
  Janisch Attila
  Posztolva
  2016. dec. 28., 12:40
  Kommentek
  129
  Janisch Attila: Lopj, amennyi csak beléd fér!
 • A kormánypártok semmit sem akarnak a véletlenre bízni, kiváltképp a 2018-as választást nem.

  Szerző
  Tamás Ervin
  Posztolva
  2016/49. (12. 08.)
  Kommentek
  6
  A győzelem nem elég - Orbán harca a Jobbik ellen
 • Az Európai Unió sok jót tett értünk. De az eurómilliárdos támogatások mostani formájával inkább kiszúrt velünk.

  Szerző
  Váradi Balázs
  Posztolva
  2016/47. (11. 24.)
  Kommentek
  3
  Mérgezett manna
 • „Sokkolóak” a felmérés eredményei? Még sokkolóbbak lesznek, ha tisztában vagyunk azzal, miben romlottak drámaian a készségek.

  Szerző
  Világi Mariann
  Posztolva
  2016. dec. 15., 19:15
  Kommentek
  4
  Mi is az a PISA-felmérés valójában? – A politikán innen és túl
 • Alábbi írásunk hét évvel ezelőtt született, a 2009-es minimálbér-emelésről. Közgazdász szerzőnk ma is írhatta volna.

  Szerző
  Váradi Balázs
  Posztolva
  2016. nov. 29., 18:11
  Kommentek
  4
  A minimálbércsapda
 • Az LMP célja a kormány leváltása 2018-ban. Ez az előfeltétele annak, hogy végre tudjuk hajtani a politikai programunkat.

  Szerző
  Hadházy Ákos
  Posztolva
  2016/43. (10. 27.)
  Kommentek
  23
  Ellenzéki cukrászda