A Momentum meggyőzte a budapestieket

szerző
Mikecz Dániel
publikálva
2017. febr. 15., 09:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Republikon hamarosan megjelenő, legfrissebb kutatása azt mutatja, hogy 2015 közepe óta jelentősen megváltozott a fővárosiak véleménye.

Kormányzati és ellenzéki oldalról is érik olyan kritikák a Momentum Mozgalmat, hogy csupán eszközként használja a NOlimpia kampányt. Az ilyen megjegyzések szerint a Momentum nem elkötelezett a népszavazás mellett, hanem lehetőséget lát abban, hogy később felhasználhassa az így szerzett politikai tőkét a pártalapítás, a 2018-as indulás során.

A népszavazási kezdeményezés alapvetően azoknak kíván lehetőséget adni politikai érdekeik érvényesítésére, akik a politikai intézményrendszeren kívül vannak, a magyar tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy komoly szervezeti háttér, támogatás nélkül nem lehetséges a kellő mennyiségű aláírás összegyűjtése. Ennek következménye, hogy népszavazást a már létező – vagy esetünkben éppen alakuló – pártok képesek kezdeményezni. Mindez nem az ördögtől való, a politika lényegéhez tartozik ugyanis a hatékony cselekvés érdekében a rendelkezésre álló eszközök, módszerek helyes felmérése majd azok használata, alkalmazása – természetesen a jogállami keretek között. Már az 1989-es négyigenes népszavazás is eszköz volt arra, hogy az ellenzéki pártok megakadályozzák a közvetlen elnökválasztást és azzal egy posztkommunista, félelnöki rendszer bevezetését.

false

A népszavazási kezdeményezés ugyanakkor nem csak a szakpolitikai változásnak, tehát az olimpiai pályázat visszavonásának és a Momentum közéleti megkapaszkodásának eszköze. A jelenlegi kampány remek példája annak, hogyan győzhető meg a közvélemény, hogyan változtathatóak meg kőbe vésettnek vélt meggyőződések. A Republikon Intézet 2015. szeptemberi közvélemény-kutatásában kérdezett rá az olimpia támogatottságára. Az akkori adatok szerint a fővárosiak többsége, 59 százaléka inkább támogatta volna az olimpia megrendezését. Ebben az ügyben Budapest hagyományos baloldalisága sem mutatkozott meg, ugyanis a fővárosiak az országos népességhez képest is nagyobb arányban támogatták a rendezést. Nem csoda, hogy másfél évvel ezelőtt több fővárosi ellenzéki politikus sem állt ki egyértelműen az olimpia megrendezése ellen. A Republikon hamarosan megjelenő, legfrissebb kutatása ugyanakkor azt mutatja, hogy 2015 közepe óta jelentősen megváltozott a fővárosiak véleménye. A január végi adatfelvétel szerint a válaszadó fővárosiak 53 százaléka inkább ellenzi, míg 47 százaléka inkább támogatja a budapesti rendezést. Az utóbbi adatok közötti különbség nem tűnik szembeötlőnek, azonban 2015-höz képest igen jelentősen, 12 százalékponttal csökkent az olimpia támogatottsága.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy megváltozhat, megváltoztatható a közvélemény egy korábban igen népszerű ügy kapcsán is. Ebben szerepe volt annak, hogy a Momentum sokak szemében nagyobb hitelességgel bír, mint az ellenzéki pártok, így nem csak a különböző pártszimpátiával, kötődéssel bíró aláírók, de az ellenzéki sajtó nagy része is egységesen ki tudott állni az ügy mellett. A Republikon adataiból az is kiderül, hogy a kampány nem a kormánypártok szavazóit bizonytalanította el, hanem a liberális és baloldali ellenzéki tábornak adott világos politikai útmutatót. Körükben változott meg legnagyobb mértékben az olimpiát ellenzők aránya. Függetlenül attól, hogy összejön-e a kellő számú aláírás, vagy eredményes és az ellenzők szempontjából sikeres lesz-e a népszavazás, az utóbbi hetek bizonyították, hogy a hiteles, világos politika alkalmas a közvélemény támogatásának elnyerésére a kormánypárti média és a Magyarország erősödéséről szóló propaganda ellenszelében is.

szerző
Mikecz Dániel
publikálva
2017. febr. 15., 09:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 10
  2017. február 19., 08:55
  Éppen ideje már hogy felébredjenek az Emberek és a valóság,alapján mérlegelnének nem a Fidesz hazugság propagandájának dőljenek be,hiába szajkózzák hogy jól teljesít az Ország és hogy milyen jól állunk,azt csak az agy mosottak,hiszik el mert akinek egy csepp esze van csak azt hiszi el amit tapasztal! ahogy élünk.
 2. 9
  rworse
  2017. február 16., csütörtök 07:34
  "a kampány nem a kormánypártok szavazóit bizonytalanította el, hanem a liberális és baloldali ellenzéki tábornak adott világos politikai útmutatót"

  Ebben a zországban a zemberek még a madárinfluenzáról is pártszimpátia mentén döntenek. Tények, adatok smafu.
 3. 8
  szegedi789
  2017. február 15., szerda 20:34
  7
  Az önteltséget én is bűnnek tartom ebben a varázslatosan szerény és mértéktartó ellenzéki környezetben. Republikon blogja adjon mértéktartóan bombasztikus hangzású címet ! Követelem !
  Momentum meg vegyen fel minor szakot az Olimpia mellé !
  Így akkor beköszöntött az egyetértés korszaka e blog alatt ... Már csak Lengyel Lászlónak kell bocsánatot kérnie ...
 4. 7
  Cyrano
  2017. február 15., szerda 20:05
  hatos
  Mint említettem, együgyű dolog nem szokott előbbre vinni.
  És a kifogásom sem a párttá alakulásnak szól, hanem
  a.) a Narancs hangzatos címének
  b.) Az ifjak öntelt stílusának. (A koppanás borítékolható.)
 5. 6
  szegedi789
  2017. február 15., szerda 19:27
  4eske (hihi), azért az olimpia "ügye" elég jó alkalmat biztosít, hogy elinduljon egy politikai mozgalom, párt ... Ehhez nem kellett napóleoni stratégának lenni ...
  Egyeztetni Gyurcsánnyal, Maszoppal, törpe pártokkal ... khm-khm, majd az előválasztás előtt tegyük fel ezt a kaaardinális kérdést választóknak, hátha többre jutunk ekkor, hátha ..., mintha magukkal a konkrét érintetekkel beszélnénk meg ...
  Ló nem volt, már korábban gumimatracra cserélte az ellenzék ... Amiről persze elég szahar legurulni a jeges talajra ...
 6. 5
  2017. február 15., szerda 15:13
  Normális országban, normális kormány mellett az ilyenekről népszavazás dönt, nem Viktorka. A stadionokról, a kisvasútról, Paks II-ről és az olimpiáról kellene/kellett volna megkérdezni a népet, nem a kitalált migránsokról.
 7. 4
  Cyrano
  2017. február 15., szerda 15:08
  Nincs nekem semmi bajom a Momentummal, hármaska.
  Csak fordítva pattantak a pacira. Találtak egy ügyet, aztán erre akarnak (ölég kioktató módon) várat építeni.
  Láttunk már ilyent, együgyű módon is megoldhatók nálunk a dolgok.
  Nekem jobban tetszene az egyeztetés, a kompromisszumkészség, de nem olyan országban élünk. Ha sokáig tart a közös nevező, hisztizve, másikat okolva bűnbakot keresünk, nem közös pontot.
  Momentum ennek okán tök jól illeszkedik a mai politikai életbe.
 8. 3
  szegedi789
  2017. február 15., szerda 14:37
  1eske, 2015 eleje egy kiindulási állapot, amikor még egyértelmű támogatottság volt az olimpia mögött, igen akkor még nem volt Momentum, de így a szöveg nem is állította.

  2eske, ön rengeteg negatív tapasztalatot sorol fel, teljesen jogosan, de valakinek ki kellett menni standokkal az utcára ... Az , hogy nem találkozott támogatóval, az egy dolog, de amíg csak a kormányzati agitprop működött, nem nagyon látszott, hogy a magántapasztalata sokak tapasztalata-é ... Még egy eszményien működő demokráciában is meg kell mutatni, hogy a poszter- Szilágyi Áronnál azért több egyénből áll a közösség, akik ráadásul aktívan nem akarnak poszter-Sziágyi Áronok lenni ...

  Írás valami olyat mond, még mielőtt az új vörös posztó, Momentun szapulásába belendülnének: kellett ügyet vivő új formáció, mely kimaradt az eddigi "jóból", és kellett az egységes ellenzéki közvélemény ...

  Lett egy ügy, lett érdemi politizálás ...

 9. 2
  Cyrano
  2017. február 15., szerda 12:57
  Viccesek ezek a közvélemény-kutatások.
  Én nem találkoztam budapestivel 2015-ben sem, aki támogatta volna az olimpiát.

  És nem, nem a Momentum győzte meg, hanem
  a.) a brazil események
  b.) vizes vb bekerülése.
  c. a szétrohadó város, ami a lakói szerint lassan teljesen élhetetlenné válik.
  d.) béna városvezetés, amelyik semmire sem képes a me. akaratával szemben, és soha nem a város lakóinak érdekeit képviseli
  e.) Várkert Bazár n+1 átadása, hármas metró, Moszkva Kálmán téri óra: ezek akarnak olimpiát miközben ezt sem képesek megoldani?
 10. 1
  Independent
  2017. február 15., szerda 12:20
  2015 közepén hol volt a Momentum budapestieket meggyőző ereje, kedves Mikecz Dániel?

Komment írásához