Milliárdos stadionépítésbe kezd az Orbán-kormány Szlovákiában

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 07., 06:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A csapat idén először feljuthat a másodosztályba.

Egy július 25-i kormányhatározat szerint a magyar kormány 5,9 millió eurót – azaz 1,8 milliárd forintot – nyújt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) közvetítésével stadionfejlesztésre a szlovákiai KFC-nek (Révkomárom – Komárno) – írja a Magyar Nemzet.

Az összeg az itthoni beruházásokhoz képest eltörpül, de a szlovákoknál ez kimagaslónak számít. A lap arra is emlékeztet, hogy a szlovák kormány és a Szlovák Labdarúgó Szövetség (SFZ) 2013-ban kezdődött tízéves stadionrekonstrukciós programjában a második és harmadik ligás együttesek összesen 750 ezer eurós (230 millió forint) támogatást kaptak, de a KFC semmit.

Tarcsi Imre, a KFC sajtóreferense a lapnak azt nyilatkozta, tudták, hogy a kormány magára vállalja a külhoni magyarság támogatását a sport területén is, azon belül pedig leginkább a futballét. „Érdemesek lehettünk a támogatásra, mert a várost túlnyomórészt magyarok lakják (a 2011-es népszámlálás szerint a 34 ezres lakosság 54 százaléka magyar, 34 százaléka szlovák), sokan járnak dolgozni, vásárolni és üdülni is Magyarországra, növelve az ottani adóbevételeket” – érvelt a magyar adófizetők hozzájárulása mellett Tarcsi. Úgy vélte, az Orbánéknál lobbizó kapcsolattartóik meggyőzőek voltak abban, hogy a másodosztályba feljutás „nagyban javítja a támogatás esélyeit”.

Bár a KFC meccsein nagyjából fordulónként 400-600 néző szurkol (az Új Szó viszont 233 főt számolt ki a hivatalos jegyzőkönyvek alapján), a vezetőség nagyot álmodott: új tribünt szeretnének a meglévővel szemben, amellyel 3950 fősre nőne a nézőtér.

Nem ez az első eset, hogy az Orbán-kormány a határon túl épít stadiont, korábban a miniszterelnök jó barátja, Mészáros Lőrinc vásárolta be magát az eszéki focicsapatba.

Mészáros Lőrincé az eszéki focicsapat, és új stadiont is építhet

Az eszéki városi tanács kedd délelőtti ülésén eldőlt, hogy alig 100 ezer kunáért Mészáros Lőrincé az eszéki focicsapatot működtető társaság 46,6 százaléka. A felcsúti milliárdos segítene a stadion felújításában, vagy akár egy új építésében is. Novemberben még az a hír terjedt el a hazai sajtóban, hogy a felcsúti Puskás Akadémia szeretne részesedést vásárolni egy horvát focicsapatban.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 07., 06:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6 yoyo
  yoyo
  2017. augusztus 08., kedd 18:42
  tiszapolgári, szerintem a 34 és a maradék 12 százalék egy része vegyes házasságból származó és/vagy magát szlováknak valló magyar, illetve nagyon magas a roma lakosság aránya. Még nem nagyon fordult elő, hogy magyarul nem beszélővel (nem tudóval vagy nem akaróval) találkoztam volna.
 2. 5 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. augusztus 07., hétfő 21:16
  "a 34 ezres lakosság 54 százaléka magyar"

  Letaglózó adat, azt hittem, sokkal nagyobb a magyarok aránya.
 3. 4 yoyo
  yoyo
  2017. augusztus 07., hétfő 16:39
  Orbán félelmetes. Ezek a szerbiai, horvátországi, szlovéniai, most szlovákiai beruházások, befektetések amolyan hídfőállásnak is tekinthetők. Nevetségesnek hangozhat, hogy egy focicsapattal, egy stadionnal mire lehet menni, de... ezek üzleti érdekek, üzleti kapcsolatok, lobbipartnerség, azaz politikai tőke. A szarjancsinak tartott pocakos vezénylő tábornok szépen lassan tágítgatja a mozgásterét.

  A 2010-es hatalomra kerülésekor senki nem gondolta, hogy mostanra milyen mélyre eszi bele magát az ország testébe. Ugyanígy röhejes gondolatnak tűnhet, hogy esetleg hasonlót lehet képes elérni a határokon kívül is. Ha az uniós pénzeknek csak egy kis hányadát ügyeskedi is át ezekbe a boltokba, akkor is durva, hogy a magyar gdp szépen dolgozik másutt is.

  Nehéz elképzelni, mire lehet menni ezen az úton, de ha a jövő évi választást nyeri, újabb négy év nagyon hosszú ahhoz, hogy már látható legyen az eredmény.
 4. 3 Hóvarjú
  Hóvarjú
  2017. augusztus 07., hétfő 13:10
  Szóval külföldre lopják a közpénzünket, fasza, lásd még Lőrinc futball befektetését Eszéken. Világ Fidesz-szavazói egyesüljetek! (Sportklubokban természetesen.)
 5. 2 Világos
  Világos
  2017. augusztus 07., hétfő 13:06
  Ez egyik ujfajta pénzlenyulási módszer. Ami a határon kivülre került annak vége.
  Lehet, hogy a nagy "KÖZGAZDÁSZ" Bánki Erik ötlete ez is.
  A magyar szegényembereket mikor támogatják? Szavazzanak a folytatásra.
  Épül még máshova is stadion.
 6. 1 rworse
  rworse
  2017. augusztus 07., hétfő 12:45
  Egy harmadosztályú együttes pályájára 1,8milliárd nem kevés pénz. Jónéhány magyar NBI-es nem kapott ennyit.

Komment írásához