Maguknak osztanak pénzt az NKA színházi kollégiumában

szerző
Hamvay Péter
publikálva
2015. dec. 07., 07:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Csaknem 175 millió forintot nyom ki év végén az NKA Színház- és Táncművészeti Kollégiuma a hétfői és keddi beadású meghívásos pályázatain. Az összeg nyolcvan százalékára saját tagjai és az ő barátaik pályázhatnak.

Az NKA Színház- és Táncművészeti Kollégiumának év végén leköszönő tagjai utolsó gesztusukkal úgy döntöttek, a maradék pénzt, mintegy 175 millió forintot elsősorban maguk, pontosabban saját intézményeik között osztják szét; biztos, ami biztos, meghívásos pályázatokon. A december elsején megjelent pályázatokra hétfőig, illetve keddig lehet jelentkezni.

40 millióra pályázhat a Magyar Teátrumi Társaság a színház népszerűsítésére fiatalok körében, amit „rendhagyó marketingkampányok, innovatív marketingstratégia megvalósításával” ér majd el. Ebből a pénzből szervezhetnek konferenciákat és workshopokat, sőt a színházak népszerűsítését célzó kisfilmeket is forgathatnak. A Magyar Színházi Társaságot természetesen nem hívták pályázni. A pályázat kiírásáról döntő Színház- és Táncművészeti Kollégium tagja Nagy Viktor, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, és Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára.

8 milliót nyerhet a Pesti Magyar Színház. Egy izgalmasnak ígérkező konferenciát és workshopot tarthatnak ennyiből „Akadálymentesítés az előadó-művészet területein” címmel. A Színház- és Táncművészet Kollégium elnöke a Pesti Magyar Színház igazgatója, Zalán János. Ők egyébként akkor is gyakran sikeresen futnak be az NKA-s pályázatokon, ha nem egyedüli indulóként kell megméretniük magukat. Nyáron például a Színház- és Táncművészeti Kollégium hat színházi altémában meghirdetett pályázatán ötben nyert a Pesti Magyar Színház is, összesen 10 milliót gyűjtve így a teátrum részére. Zalán János akkor a siker kulcsát is elárulta.

40 milliót kaphat Vidnyánszky Attila egykori műhelye, a Csokonai Színház „új színházi, élő zenekarral megvalósított opera-előadások koprodukcióban történő bemutatására és forgalmazására”. Új produkció létrehozásra még ketten nyújthatnak be pályázatot, az egyik a Szőcs Géza társelnököt, Hoppál Péter államtitkárt és Juhász Juditot, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivőjét is tagjai között tudó Magyar Madagaszkári Emléktársaság, mely 12,6 milliót kap „A Benyovszky munkacímű új musical bemutatásának előkészítésére”. Ezenkívül a Magyar Nemzeti Táncegyüttes kap lehetőséget egy 3,5 milliós pályázat benyújtásra „az 1956-os forradalom 60. évfordulója tiszteletére tervezett új produkciója létrehozása”. Ugyanennyiért pedig erdélyi turnéjukat szándékozza megtámogatni a kollégium, melynek Zsuráfszky Zoltán, az együttes művészeti vezetője is tagja. 5 milliót kapott még Hoppál Péter választókörzete, Pécs is, pontosabban a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft „Kőszínházak és színházi társulatok előadásainak bemutatása a pécsi Zsolnay Színházban” című projektre.

Az erre kapható emberek tehát a rendelkezésre álló összeg több mint 80 százalékát osztották el egymás között. A maradék kevesebb, mint egyötöd részből a Theatron Műhely Alapítvány kaphat 5 milliót a magyar színháztörténet kutatására, 10 milliót a Nemzeti Táncszínház a Budapest Táncfesztivál megvalósítására, illetve 20 milliót a Ciróka Bábszínház az 1992 óta, kétévente  általuk szervezett Magyarországi Bábszínházak Találkozójára.

A kollégium tagjainak nem kell aggódniuk: akár változatlan formában tovább működhetnek, hiszen megfelelnek az új törvényi szabályozásnak, annak, hogy a tagok egyharmadát az MMA-nak kell adnia. A Színház- és Táncművészeti Kollégium 10 tagjából hárman a testület rendes tagjai. Érdemes megjegyezni tehát  a nevüket:  Zalán János  a Pesti Magyar Színház igazgatója, Császár Angéla színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Nagy Viktor rendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára, Szűcs Gábor színész, Vincze Balázs balettművész, koreográfus, a Pécsi Balett igazgatója, Bozsik Yvette balettművész, koreográfus, Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház játszószínházának művészeti vezetője, Kiss B. Atilla operaénekes, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Zsuráfszky Zoltán koreográfus, a Honvéd Együttes művészeti vezetője.

Jegyezzük itt még meg (újfent), hogy az NKA bizottsága mindeközben a folyóirat-kollégium számára nem engedélyezte, hogy 41 művészeti, irodalmi és tudományos folyóirat számára kiírja az új támogatási pályázatokat, ezzel pedig súlyos válságba taszította őket.

szerző
Hamvay Péter
publikálva
2015. dec. 07., 07:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    Eeyore2
    2015. december 08., kedd 15:08
    De hát mint tudjuk, az MMA lojalitás-alapú pénzosztómúhely. Ez a rendeltetése, ez az első prioritása. Hogy ezt ne nagyon feltűnően csinálja, legfeljebb csak ezután jöhet szóba (jöhetett, eleinte; már nem figyelnek, már nem fontos).

    (Miért is jut eszembe molykukacok nyüzsgése az ottfelejtett lisztben.)

Komment írásához