A 2-es típusú diabéteszre adott gyógyszerrel állították meg a Parkinson-kór előrehaladását

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 04., 13:37
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Brit kutatók.

A 2-es típusú diabéteszre adott gyógyszerrel állították meg a Parkinson-kór előrehaladását brit kutatók egy kísérletben – írja a BBC. 62 pácienst vontak be a Lancet brit orvosi szaklapban ismertetett kutatásba, amely eredményei azt mutatják, hogy a cukorbetegség gyógyszere megfékezte a kór előrehaladását.

First hints Parkinson's can be stopped - BBC News

It may be possible to stop the progression of Parkinson's disease with a drug normally used in type 2 diabetes, a clinical trial suggests. Current drugs help manage the symptoms, but do not prevent brain cells dying. The trial on 62 patients, published in the Lancet, hints the medicine halted the progression of the disease.

A felhasznált gyógyszer a 2-es típusú diabéteszes betegek vércukor-szintjét segít szabályozni úgy, hogy egy GLP-1 hormonszenzorra hat. Ezek a szenzorok megtalálhatók az agysejtekben is. A tudósok úgy vélik, a gyógyszer hatásosabb működésre vagy túlélésre serkentheti a sejteket, ezért tesztelik idegrendszeri rendellenességek, mint a Parkinson-kór esetében is.

A Parkinson-kór lassan előrehaladó, degeneratív idegrendszeri betegség. Az agysejtek károsodásával csökken a fő ingerületátvivő anyag, a dopamin termelése, s ez mozgásproblémákat okoz, a végtagok remegését, merevségét, a mozdulatok lelassulását, tartási nehézségeket, végül a memória gyengülését eredményezi.

A kezeléssel a dopamin mennyiségét segítik növelni, ám az agysejtek ettől még tovább pusztulnak, a beteg állapota rosszabbodik, ezt az eddigi ismeretek szerint egyetlen gyógymód sem tudja megállítani.
A kutatás Parkinson-kóros résztvevői felének exenatid nevű szert adtak, a többieknek hatóanyag nélküli szert, placebót, közben minden páciens folytatta az addigi kezelést. 48 hét elteltével – amint várták – a placebós csoport állapota rosszabbodott, az exenatidos csoport egészsége azonban nem változott. Három hónappal a teszt befejezése után a diabéteszre adott gyógyszerrel kezeltek még mindig jobban érezték magukat.
"Ez az első, Parkinson-kóros betegekkel végzett klinikai teszt, ahol ilyen mértékű hatást tapasztaltunk. Megbizonyosodtunk, hogy az exenatid nemcsak elfedi a tüneteket, hanem a kiváltó okokra hat" – nyilatkozta Tom Foltynie professzor, a kutatók egyike.
Foltynie hozzátette, hogy az eredményeknek örülni kell, "de óvatosan, mert az eredményeket meg kell még ismételni", valamint sokkal hosszabb időtartamon át is tesztelni kell a szert, hiszen hatásos gyógymód az lehetne, ami évekre megállítaná a kórt.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 04., 13:37
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    yoyo
    2017. augusztus 04., péntek 14:49
    A lancet szerencsére nem azonos a brit tudósok című tudományos bulvárral.

Komment írásához