Hippokampális szinapszisok, kvantumfizika és a halak szaporodása

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 13., 18:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az NKFI új kutatástámogatási programja, az Élvonal, eredményt hirdetett.

Kihirdették a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) idén létrehozott, új támogatási programjának díjazottjait.

Az ún. ÉLVONAL programban 12 kutatócsoport-vezető nyert el egyenként 150 és 300 millió forint közötti támogatást ötéves kutatási projektjéhez. Az összesen 3 milliárd forint értékű pályázati összeget olyan kutatócsoportok létrehozására és bővítésére szánták, amelyek „világszínvonalú eredményeket ígérnek”.

„Az Élvonal programmal új, nemzetközi összehasonlításban a tudományterületük felső 10 százalékába tartozó kutatócsoport-vezetőt és kutatócsoportját támogató kiválósági program indult el hazánkban, amely európai mércével mérve is jelentős támogatást biztosít a legkiválóbbaknak. A felhívásra valamennyi tudományterületről a legdinamikusabb alkotási szakaszban lévő vezető kutatók adtak be pályázatot, akik nemzetközileg elismert, kiemelkedő tudományos hatást kiváltó eredményeket értek el, szakterületük formálóivá váltak, és stratégiai szerepük van abban, hogy Magyarország a fejlett országokhoz felzárkózzon. A támogatást most elnyert 12 vezető kutatónak kutatási terve alapján reális esélye van arra, hogy a következő öt évben világszínvonalú eredményeket érjenek el hazai kutatóműhelyekben”

 

– nyilatkozta anno Pálinkás József, az NKFI elnöke, a támogatási rendszer létrehozásakor.

A pályázatra 45 projektterv érkezett, ezek 80 százaléka a matematikai, fizikai, kémiai és mérnöki tudományok, valamint az orvosi és biológiai tudományok területéről érkezett, a többi pályázat között fele-fele arányban képviseltették magukat a bölcsészet- és társadalomtudományok, valamint az agrár-, ökológiai, környezet- és földtudományok.

A díjazottak között hasonló arányok mutatkoznak: a nyertesek a molekuláris biológia (Nusser Zoltán: Hippokampális szinapszisok különböző funkcionális tulajdonságainak molekuláris ujjlenyomata), az elméleti kémia (Kállay Mihály: Pontos tulajdonságok nagy molekulákra), a fizika (Gránásy László: Kristályos morfológia modellezése eltérő méretskálákon: Atomi skálától biológiai rendszerekig; Katz Sándor: A kvantum-színdinamika kritikus pontja) és a matematika (Stipsicz András: Csomók, láncok és komplex szingularitások) tudományát is képviselik.

A biológiai és genetikai kutatások is jól szerepeltek a pályázaton, a humán (Pál Csaba: A kórokozók hatása a humán adaptív immunitás kulcsfontosságú molekuláinak evolúciójára; Reményi Attila: Sejtnövekedést és sejthalált meghatározó MAP kináz alapú jelátviteli rendszerek) és az állatvilág (Orbán László: Halak ivarát szabályozó tényezők vizsgálata a genomika eszközeivel; Horváth L. Tamás: Éhség hatása az öregedésre) kontextusában is. De milliókat kap kutatásra Radák Zsolt A rendszeres testedzés generális hatásainak rejtélye: Maximális oxigénfelvétel vagy molekuláris jelzőrendszer függő? című projektje is, valamint támogatott az addiktív zavarok vizsgálata és a nemi szerepek evolúciójának kutatása.

Az Élvonal nyílt kiválósági felhívására azok a vezető kutatók pályázhattak, akik a megelőző 10 éves teljesítményük alapján már nemzetközileg elismert szaktekintélynek számítanak, s olyan kiemelkedő tudományos hatást kiváltó eredmények vannak a hátuk mögött, amelyek a külföldi tudományos közeg figyelmére is számot tartanak.

A pályázatokról anonim szakértők egyesülete döntött, az értékelés többszintű volt, s a szabályzat szerint a szakterületi kollégium jelölése alapján tudományterületenként egy-egy kiválasztott külföldi szakértő is részt vett a pályázatok értékelésében.

A legjobb 20 projekt közül a tizenkét nyertest egy személyes prezentációt követően választották ki. A nyertes projekteknek 5 évük van a támogatás felhasználására, a kutatásra és az eredmények felmutatására.

A támogatott kutatócsoportok listája, és a projektek rövid bemutatása az alábbi honlapon érhető el.

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal | 12 nyertes az Élvonal kiválósági programban, közel tízmillió euró támogatás élvonalbeli, világszínvonalú felfedező kutatásra

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kidolgozott és első ízben meghirdetett, 3 milliárd forint keretösszegű „Élvonal” kiválósági programban 12 kutatócsoport-vezető nyert el egyenként 150 és 300 millió forint közötti támogatást, amelyet a következő öt évben a kutatócsoportja létrehozására vagy bővítésére, és világszínvonalú eredményeket ígérő felfedező kutatási projektje magyarországi megvalósítására fordíthat.

MTI
szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 13., 18:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  rworse
  2017. november 14., kedd 16:59
  Hajrá.

Komment írásához

 • A NASA legutóbbi jelentéseiben arra figyelmeztet, hogy a globális felmelegedés szinte megállíthatatlan. De mit mondanak a mérési adatok?

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2016/32. (08. 11.)
  Kommentek
  0
  Megfőztük magunknak - Globális melegedés
 • A megbeszélt időpontban épp egy tíz-egynéhány éves kislányt operált. Megnézhettük a műtét utolsó két óráját, és csak utána volt alkalmunk elkészíteni az interjút.

  Szerző
  Gaal Ilona
  Posztolva
  2016/30. (07. 28.)
  Kommentek
  0
  „A leggyakoribb ritka betegség” – Prodán Zsolt szívsebész
 • A tej egyik legfőbb értéke a zsírtartalma, melynek megítélése nagyot változott az utóbbi években.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2016/30. (07. 28.)
  Kommentek
  0
  Soványból kövér - Viták a tejzsír körül
 • Tudomány

  3D-nyomtatót minden iskolába!

  „Ne legyünk az utolsók”

  Sokan még ma sem tudják elképzelni, hogyan működik a 3D-nyomtató, inkább valamiféle tudományos-fantaszikus termékként tekintenek rá. Pedig Magyarországon is egyre többen használják, s már gyártanak is ilyen készülékeket.

  Szerző
  Legát Tibor
  Posztolva
  2016/27. (07. 07.)
  Kommentek
  0
  „Ne legyünk az utolsók”
 • Tudomány

  Konyhai kémia LVII.

  Molyok illatos rémálma

  A szekrényben tárolt ruhák őre, a parfümök nélkülözhetetlen alapanyaga hasznos és titokzatos növény.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2016/27. (07. 07.)
  Kommentek
  1
  Molyok illatos rémálma
 • Sorozatunkban most választ keresünk arra is, hogy Magyarországon miért oly tragikusak a rákos megbetegedések és halálozások statisztikái.

  Szerző
  Erdős Attila
  Posztolva
  2016/26. (06. 30.)
  Kommentek
  1
  Magától nem gyógyul - Megelőzés, diagnózis, kezelés
 • Tudomány

  200 éves klímakatasztrófa

  Amikor elmaradt a nyár

  Egy indonéz vulkán kitörése a 19. század elején tragédiák sorát okozta világszerte.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2016/25. (06. 23.)
  Kommentek
  0
  Amikor elmaradt a nyár
 • Tudomány

  Ilyen a rák – I. rész

  A halhatatlan gyilkosok

  Nincs még egy diagnózis, ami olyan szorongást és kétségbeesést váltana ki a betegekben és a hozzátartozókban, mint a rosszindulatú daganatos betegség. Mégis nagyon keveset tudunk róla.

  Szerző
  Erdős Attila
  Posztolva
  2016/25. (06. 23.)
  Kommentek
  4
  A halhatatlan gyilkosok
 • Monográfia jelent meg a hajdani nemzetvezetőről; a Magyar Narancs ma megjelent számában olvasható a szerzővel, Karsai Lászlóval készített interjúnk.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2016. jun. 30., 15:41
  Kommentek
  3
  A mai szélsőjobb csak hivatkozik rá, de nem ismeri – Interjú a Szálasi-életrajz szerzőjével
 • Tudomány

  Mi történik velünk a súlytalanságban?

  Száll a buborék

  Az űrutazás, a súlytalanság egzotikus kalandnak tűnik, de veszélyes élettani következményei vannak.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2016/18. (05. 05.)
  Kommentek
  0
  Száll a buborék
 • A Debreceni Egyetem tanszékvezetője az LSD és a varázsgomba orvosi felhasználásának lehetőségeit kutatja. Fantasztikus eredmények hírei friss interjúnkban. Ízelítő.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2016. máj. 26., 09:05
  Kommentek
  1
  „Komoly gyógyító erejük van”
 • Elég néhány inger, és szervezetünk rohamszerűen üríteni és permetezni kezdi az orrváladékot. Mindannyian tüsszentünk, de viszonylag keveset tudunk róla.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2016/19. (05. 12.)
  Kommentek
  1
  A piszkos miriád - A tüsszentés rejtelmei
 • A természet már ébred, de az ember még pihenne: bágyadtság, aluszékonyság, fejfájás, szédülés, ingerlékenység kínozza. A tavaszi fáradtság afféle alacsony intenzitású népbetegség, nehéz megragadni a mögötte lappangó élettani okokat.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2016/15. (04. 14.)
  Kommentek
  0
  Rest a lelke -Tavaszi fáradtság