Ilyet még nem látott: így képzelték el az egyesült Európát 1920-ban

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 17., 20:18
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kicsit bizarr elképzelés, de sok szörnyűséget megspórolhatott volna.

Az I. világháború utáni térkép egy békés, egyesített Európát képzelt el. A baráti nemzetek meglehetősen furcsa, körszelet alakú kantonokban éltek volna, Budapest és Szeged közé pedig pont befért Bukarest.

A közös zászlóból rögtön kétféle is van: kicsit bonyolultabb, mint az EU zászlaja, a koncepciója viszont könnyebben érthető.

false

(kattintásra nagyobb lesz a térkép)

A térképet Myko Clelland történész posztolta ki a Twitterre.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 17., 20:18
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  KassaiSonka
  2017. augusztus 18., péntek 18:40
  Ó, Steiner, a jó öreg antropozófus. Ugyan jó irányba tapogatózott, de nem gondolt bele a lényegbe, vagyis abba, hogy az ismert mindig az ismeretlen része. Amiről pedig pont ezért nem tehetünk kategorikus kijelentéseket, mert hisz fogalmunk sincs annak konkrét lényegéről, különben nem volna ismeretlen. (Már akinek, persze.)

  Abban nem tévedett, hogy a mai felfogásunk szerinti fizikai valóságon túl szintén létezik egy érzékszervileg felfoghatatlan valóság, csakhogy ez nem nevezhető fizikán túli valóságnak, mert különben egyszerűen nem is létezne.

  Tévedése tehát nyilvánvaló: Az általa fizikán túlinak vélt világnak is fizikai lényege van, különben tárgyalhatatlan, vagyis sem fogalmi, sem logikai, sem tartalmi értelemben nem lesz kezelhető.

  Igen, ez a félig igaz, félig nem igaz gondolatok kora volt. Ami ugyan még máig is tart, de elmúlik majd ez is nemsokára, mint a nátha.

 2. 1
  yoyo
  2017. augusztus 18., péntek 13:12
  Kreatív, humanista és bölcs javaslat volt több is, például Rudolf Steiner 1919-ben tette közzé felhívását "a német néphez és a művelt világhoz". Steinernek a nemzetközi politikában számos híve volt, pl. Masaryk, vagy Benes, azaz nem valami idealista futóbolondnak számított, de persze az önmérséklet, a pillanatnyi önző érdeken való felülemelkedés helyett győzött a reálpolitikus magatartás, hogy aztán szép sorban kövessék egymást a 2. nagy háborúhoz vezető stációk.

  Nagyon rossz belegondolni, hogy a világ most is hasonlóképpen reagál a dolgokra, a valódi nagy bajok megoldása helyett pedig a legtöbb energia a sérelmekre, haragokra, büszkeségekre megy el.

Komment írásához