Elég ijesztő, ahogy Hosszú Katinka két tök szimpla újságírói kérdésre reagált

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 27., 15:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az olimpiai bajnok kissé túlreagálta a dolgot. Kár, hogy videóban közzé is tette ezt.

Hetedik lett tegnap Hosszú Katinka a budapesti világbajnokság 200 méteres gyorsúszásában. A kivételes képességű olimpiai bajnok ezután egy videót tett közzé a verseny utáni gondolatairól, ebben szerepel egy elég furcsának tűnő eszmefuttatás is.

Hosszú ugyanis láthatóan zokon vett két teljesen normális újságírói kérdést. Az egyik kérdés arra vonatkozott, hogy miután látta, nincs érmes pozícióban, visszavett-e? A másik pedig arra, hogy miután többször is úszott már világversenyen 200 méter gyorsat és nem nyert érmet, próbálkozik-e még ezen a számon?

Hosszú rosszindulatúnak érezte a kérdéseket, pedig szakmai szempontból megalapozottak voltak. Tekintve, hogy Hosszú Katinka versenyzett a 200 méter gyorsúszás után, joggal vetődhetett fel, hogy esetleg arra spórol az erejével, hiszen egy másik számtól hasonló megfontolás miatt vissza is lépett néhány napja. A másik, hogy esetleg feladja a 200 méter gyorst: miért ne lehetne ez is jogos kérdés? Tök sok számot úszik, miért ne koncentrálhatna kevesebbre? Miért kell ezen megsértődni, miért nem mondja, hogy nem, nem akarja otthagyni ezt a számot? Vagy hogy majd eldönti, vagy hogy ki tudja?

Bármit mondhatott volna, ebben a videóban viszont Hosszú a megsértett istenség pozíciójából beszél, ami neki sem áll jól. Reméljük, hamar levetkőzi.

De még csak nem is ez a legvisszásabb. Hanem az, hogy ha ezeket a kérdéseket egy külföldi újságírótól kapta volna – folytatja –, akkor elmentek volna, a magyaroktól viszont nem.

Hogy mi?

Egy magyar újságírónak kötelező babusgatnia, el kell kerülnie a kényelmetlen kérdéseket? Hosszú Katinka válasza: „Mi magyarok vagyunk, fogjunk össze a hazai rendezésű világbajnokságon.”

Jaj, ne! Ezerszer hallott érv ez, hogy miért kell állandóan kritizálni, vegyük már észre a jót, blabla… Ez a szöveg elmegy egy sörözői beszélgetésben, viszont nem egy vérprofi sportolótól. Akinek az áll jól, ha a hülye (vagy annak érzett) kérdésekre is elegánsan reagál. Főleg, ha a kérdéseknek szakmai alapja is van.

Hosszú Katinkának semmi oka nem volt megsértődni. Kár, hogy az újságírókat hibáztatja a releváns kérdések miatt. Itt kéne gyorsan pontot tenni ennek a történetnek a végére.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 27., 15:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Hosszú Katinka
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8
  Rumata
  2017. július 29., szombat 12:01
  Szerintem kizárólag csak az az ijesztő, hogy a média hírt próbál csinálni abból, ahogy Katinka a riporter hülye kérdésére rendreutasítással válaszolt.

  Amikor Katinka sikeres úszóként hazajött Magyarországra, az első dolog ami az összes sajtóorgánumban Katinkáról megjelent, az pont az volt, hogy Katinka MINDEN versenyen teljes erőbedobással úszik és MINDEN versenyen indul, amin csak tud.

  Ez az ő egész mentalitásának, edzésmódszerének - és kiemelkedő sikereinek - a lényege.

  Katinka azóta is mindenütt hangsúlyozni szokta, hogy ezt mennyire fontosnak tartja.

  Még szállóige is lett belőle: "egy versenyen vagy nyer, vagy tanul valamit az ember".

  Tehát a hülye riporter a kérdésével nemcsak totális tájékozatlanságot árult el Katinkával kapcsolatban - ami már önmagában is durva modortalanság - hanem ráadásul még meg is sértette Katinkát azzal, hogy feltételezte róla, hogy a mindenütt büszkén hirdetett sportolói alapelvét ő maga nem is veszi komolyan.

  Én teljesen megértem Katinka ingerült reakcióját.

  A riporter kérdéséből ugyanis az derült ki, hogy Katinka hiába hangsúlyozta a nyilatkozataiban és bizonyította a versenyeken számtalan alkalommal a sporthoz való következetes hozzáállását, és hiába nyert ilyen módon rengeteg díjat, a riporter még ezt az egyszerű dolgot sem volt képes felfogni, és elfogadni tőle.
 2. 7
  vilsi
  2017. július 29., szombat 09:33
  Nekem Katinka túl hósszú. -Főnök, mi nem lovas nemzet vagyunk? –Is. Most vízilovas nemzet.
  Fürdő minden 5. településen van. , ám úszni, meglehet, csak minden 10.-en lehet (egyenlőtlen elosztás, csak „élményfürdő”, méregdrága belépő). A külföldi azt hiheti, itt minden nyugdíjas pillangózik. Elképesztő,hogy valaki azért kap milliókat, mert ide-oda úszkál egy betonmedencében. Ha az élsport annyira megdobná a tömegsportot, itt mindenki már Búvár Kund lenne. Az országban százával lefojtott termálkutak, de mi a Dagályba ölünk bele 40 mrd-ot. Ez a kocka mutatja majd örökké, olyan okosak vagyunk, mint az anyaga; nem egészségünknek – balgaságunknak állítunk emléket. (Atombunkernek jó lesz). Itt naponta levágnak 7 lábat, az egész vidék és vele a szubszisztencia-önellátás kihalóban, az is kérdés, lesz-e Budapest 20 év múlva – de a kedélyeket az úszó-elnökség és a bérúszók szeszélyei borzolják. Pedig a vidéki uszoda az, ahonnét egészségesebben jössz ki, mint ahogy bementél. A test ficánkol örömében: végre gázból folyadékba, más izommozgás, más légzés, más testsúly! ( Itt adhatnak le a nők – ha hihetünk Arkimédésznek – egy pillanat alatt 50 kilót!). Hozzávéve a napfürdőt, tisztálkodást – mi lehet jobb? Tehát: VÍZBE MAGYAR, LEGOTT! (Lásd még: Vízkultúra – ne mindig gázban! Utolsó olimpia.NOL/alter)
 3. 6
  sartorius
  2017. július 28., péntek 07:02
  Kenyelmetlen kerdeseket politikusoknak kene feltenni... Nincs ebben a videoban semmi ilyeszto, annal inkabb a Narancs zuhano szinvonalaban! Nagyon lehuzo "a magyar Ugar", e cikkek es a kommentek jo peldak ra.
 4. 5
  yoyo
  2017. július 27., csütörtök 19:39
  ez milyen érdekes...

  ha magánemberként a maga dicsőségére versenyezne, olyan magasról leszarnám, hogy kell-e neki a 7. hely, meg a tonna arany. Pontosabban megemelném előtte a kalapom, hogy kidolgozza a lelkét, szétgürizi magát, és visszavonulás helyett újabb és újabb olimpiákat, vébéket harcol végig, bravó.

  De ha valamilyen intézményként, egy női Kossuth Lajosként, valamilyen össznemzeti csodalényként teszi, megtestesítve a magyar géniuszt, akkor menjen mindenki a saját édesjóanyjába, köszönöm, változatlanul inkább úszom a magam tempójában és nem drukkolnék senkinek.
 5. 4
  Kumpir
  2017. július 27., csütörtök 19:08
  Jó sportoló, szar ember.
 6. 3
  rworse
  2017. július 27., csütörtök 18:22
  Katzilla egy marketinghülye. A férje is, akiben meg még a tesztoszteron is túltesz, és végképp nem tud viselkedni.
 7. 2
  Juliusz
  2017. július 27., csütörtök 17:31
  Egyre gázabb a hölgy.
  Gizi néni vagy Béla bácsi mindjárt ideír, hogy mit irigykedünk.
 8. 1
  tiszapolgári
  2017. július 27., csütörtök 16:13
  „Tök sok számot úszik Hosszú, miért ne koncentrálhatna kevesebbre?”

  Májusban is amiatt hisztizett, hogy a FINA a Világkupán négy versenyszámban maximalizálta az indulási jogot. Nem tudom, mit akar még, eddig összesen 111 érmet szerzett. Lassan 30 éves lesz. A korszakos csillagok közül Egerszegi 22 évesen vonult vissza, Gyarmati Andrea 21 évesen.

Komment írásához