Sárosdi Lillát meglepte, hogy Marton László újra rendezésre készül

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. márc. 01., 10:29
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Martont tavaly ősszel először Sárosdi Lilla, majd több más színésznő is azzal vádolta, hogy szexuálisan zaklatta őket, amit a rendező először tagadott, majd később bocsánatot kért érte. A Vígszínház ezek után kirúgta főrendezőjét.

Mint mi is megírtuk, a zaklatási ügyeibe belebukott és a Vígszínházból kirakott rendező hamarosan visszatérhet a színház világába, méghozzá a Rózsavölgyi Szalonba és a Veszprémi Petőfi Színházba.

false

Sárosdi Lillát meglepte a hír, az ATV-nek nyilatkozva elmondta, nem biztos "hogy valóban volt-e idő újragondolni ezeket a határokat, hogy mertünk-e mi, színházi szakemberek egymással olyan fórumhelyzeteket teremteni, amikben ezeket kellőképpen átgondolhattuk volna, kellőképpen, tabuk nélkül..." A színésznő az ATV-nek elmondta, hogy megérti az emberi és szakmai és segítő szándékot, ám azokat a nyilatkozatokat már kevésbé, amelyek megkérdőjelezik a Marton Lászlóval kapcsolatban felmerült vádak igazságtartalmát.

Mint megírtuk, a Rózsavölgyi Szalont vezető Zimányi Zsófia a Marton Lászlóval tervezett közös munka kapcsán először úgy nyilatkozott, hogy "igazságtalan volt a hadjárat, amelyet a sajtó Marton ellen indított a vádak után" és egyébként is, "a közönséget a művészi teljesítmény érdekli." Ezt most a következőkkel egészítette ki:  "Mindannyiunknak kívánom – nem csak a színházi szakmának –, hogy ne a bosszú és a gyűlölet vezesse a megszólalásainkat és a tetteinket, s találjuk meg újra a higgadt és átgondolt hangot a kulturális közbeszédben."

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Megerősítést nyert az is, hogy Marton Veszprémben is folytathatja, erről a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, Oberfrank Pál nyilatkozott az ATV-nek:

"Marton László osztályfőnököm és mesterem volt. Évek óta tervezzük veszprémi bemutatkozását. Számtalan mai is nagy sikerrel játszott rendezése után a jövő évadban átadja nagyszerű szakmai tudását a Veszprémi Petőfi Színház társulatának és közönségének."

Az ATV Verebes István véleményére is kíváncsi volt, aki így nyilatkozott: „Veszprémből az Oberfranknak vagy a Rózsavölgyi Szalonból Zimányi Zsófiának a döntése bátor, méltányos és tisztességes. Marton László rendezői múltja megérdemli ezt.”

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. márc. 01., 10:29
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 11
  szegedi789
  2018. március 01., csütörtök 19:01
  Szerintem jó a példát, yoyo. Bár legelőször kisslászló-saga ugrott be nálam. De mindegyik abban mindenképp megegyezik, hogy azonnal beindul egy gépezet (ennek pontos meghatározása, elég sok értékes információval szolgálna az elmúlt évtizedek Magyarországáról), ami elkezdte a maszatolást, sőt az ellentámadást (kisslászló- sagánál, rádaásul jó pofára estek, mikor kiderült , miszerint az agyonpocskondiázott áldozat él !!!!).

  Ki volt a bűnös egyszeriben ??? ÉS és Gervai András ! Nyilván... Emlékszik még valaki rá ? Pl. oroszjózsira és napkeltére (amely ugyanolyan káros és hazug volt, minta mai propagnadagépezet!) ?

  És igen, az általad említett kormányfői lapocka lapogatás !!!!

  Ja , és ami ezzel együtt leginkább mutatta, hogy menthetetlen az ország, az a nyíltleveles kiállás SZI mellett, mintha bárki is erről beszélt volna... Micsoda névsor volt, haj, nehéz nem hányni elitünktől...
 2. 10
  yoyo
  2018. március 01., csütörtök 13:35
  javbocs: "Bár Szabó István filmrendezői kvalitásait természetesen nem, őt magát, és életművét odáig és vissza belepte bűn sötét árnya", vagy mi
 3. 9
  yoyo
  2018. március 01., csütörtök 13:33
  Volt egy sok szempontból hasonló, bár alapvetően teljesen más ügy és eset, amikor Szabó István pár héttel? nappal? az ügynökbotránya után megjelent a Rokonok bemutatóján, Gyurcsány és Orbán pedig rohant ölelgetni, kezét szorongatni az agg művésznek.

  És szerintem mindenki érezte, mennyire visszás, mennyire kínos is lett minden, ami Szabóval érintkezett. Bár Szabó István filmrendezői kvalitásait természetesen nem, őt magát, és életművét odáig és vissza rátelepedett a bűn sötét árnya.

  Ez lesz Martonnal is. Bármit tegyen, bárhol jelenjen is meg, már örökre elkíséri őt a visszaéléseinek az emléke.

  És ez így teljesen rendben van.
 4. 8
  szegedi789
  2018. március 01., csütörtök 12:55
  Úgyhogy elvileg nem szimplán "majd rendezek Veszprémben és kész" -féle befejezés kellene , hogy jöjjön, hanem egy picikét hivatalosabb.

  Közéletünktől már megszokhattuk, hogy milyen a szekértábor-logika. És persze azt is, hogy kell leszarni a jogállamimegoldásokat.
  O'főm volt. Életmű megérdemli. Parancsra tettem. Satöbbi, satöbbi.

  "Bátorság" és "méltányosság" inkább csak ELKENÉSE A DOLGOKNAK.
 5. 7
  szegedi789
  2018. március 01., csütörtök 12:48
  Ha jól emlékszem, akkor a sajtóban megszólaló nők között volt "friss eset" is. Tehát nemcsak a ködös múltba vésznek el a történések. Érdekes, ez ügyben nem nagyon történt semmi. Vagy iiigeen? Mert ez nemcsak a rendezői szobrot érinti, hanem a tanárét is.
 6. 6
  rworse
  2018. március 01., csütörtök 12:44
  Nekem egyébként az a véleményem, hogy nem volt valami hosszú ez a purgatórium-karantén.
 7. 5
  rworse
  2018. március 01., csütörtök 12:38
  Világos
  Ez a színpadi szerepléssel példálózás kb. a lipsiző kurucinfós szintűek kiváltsága volt eddig. Lehet persze neked is ilyen véleményed, de elég visszás a színészt lekurvázni azért, mert olyan társulatban játszik, amely bátran és őszintén él a színházművészet lehetséges eszközeivel. A megjegyzésed módszere a sötét oldal módszere, használják is szorgalmasan Sárosdival kapcsolatban, de mondom, a sötét oldal.
 8. 4
  tiszapolgári
  2018. március 01., csütörtök 12:23
  Majd kiderül, hogy a veszprémi társulat osztja-e Oberfrank Pál véleményét. Nekem az a félelmem, hogy Marton László sok büfé környéki pusmogásnak és poénnak lesz a negatív hőse, természetesen szemtől szembe senki nem fog odaállni elé, hogy Lacikám, vagy Marton úr, tiszta-e a lelkiismerete(d). És persze ujjal fognak rá mutogatni, olyanok is, akik amúgy semmivel sem erkölcsösebbek.
 9. 3
  interceptor
  2018. március 01., csütörtök 11:36
  Engem meg meglep Sárosdi L. nyavalygása. Marton hibázott, fizetett érte. Már soha nem lesz olyan a renoméja mint előtte. Marton L.-nak is joga van dolgozni, élni az életét. A közönség meg majd eldönti, hogy kíváncsi lesz-e rá ezentúl! Nem kéne haknizni ezzel a médiában, mert ez így már bosszú és gyűlölethadjáratnak tűnik!
 10. 2
  yoyo
  2018. március 01., csütörtök 11:15
  Erős a gyanúm, hogy nem Sárosdi kéretőzött be az atv-be.
  A sajtónak feladata például az is, hogy bizonyos dolgokban tanúsítson kicsit nagyobb önmérsékletet, körültekintést. Hogy erre a marton-hírre ilyen bulvárosan egyből rárepültek, nagyon gáznak tartom.

  Martont a közönség ítéletére bíznám.

Komment írásához