• MaNcs 30. évf. 18. sz. (2018. 05. 03.)
  Interjú

  „Gyorsabban eljön a vége, mint gondolnánk”

  Fekete-Győr András, a Momentum elnöke

  Választási eredményükkel elégedett, és úgy látja, hogy Orbán Viktort a tömegek és a népszavazási kezdeményezések fogják megijeszteni. Vidéken kezdené a bázisépítést, és szeretné megszólítani a fideszes szavazókat is.

  2018 / 18
 • Erre iszunk egy feketét! – A koffein jótékony hatása

  A koffeintartalmú italok megítélése sokat változott az utóbbi évtizedekben – most éppen javallják a fogyasztásukat. Persze nem minden formában.

 • A net fizikai valósága földön, vízen, levegőben

  A nagy átvágás

  Az internet sokkal centralizáltabb és sérülékenyebb, mint azt elsőre feltételeznénk. Két olyan esetről is tudunk az elmúlt hetekből, amelyek ezt tökéletesen demonstrálják. De hogy jön a képbe Putyin?

 • Apák gyesen

  „Bárcsak a Tibi is megtenné!”

  Orbán Viktor a demográfiai válság megoldása érdekében átfogó megállapodást kötne a magyar nőkkel. A nőszervezeteket egyelőre még nem kereste meg jó tanácsért, mindenesetre mi feltétlenül ajánljuk az évtizedek óta sikeres skandináv családtámogatási modell tanulmányozását.

 • Nyomornegyedek a magyar városok körül

  Zártkert-Magyarország

  A szlömösödés egyik, gyorsuló tempóban terjedő jelensége a lecsúszó, szegényebb társadalmi csoportok zártkerti övezetekbe való költözése.

 • Magyar Bálint–Madlovics Bálint

  Törvénytelenségben született kétharmad

  Elkerülendő a szemrehányást, hogy „nem tudunk veszíteni”, és pusztán azért kritizáljuk a Fidesz kampányát és a választást, mert nem az általunk – jobb híján – támogatott alakulat nyert, mindenekelőtt azt szögezzük le: a Fidesz harmadik „kétharmados” győzelme elsősorban az ellenzék felelőssége.

 • Várhegyi Éva

  Ekotrip

  Nemzetközi együttműködők

  A Nemzeti Együttműködés Rendszere nem volna életképes, ha nélkülöznie kellene a nemzetközi együttműködőket. Hiába játszotta el a 2010-ben mindenféle külső befolyással szemben szabadságharcot hirdető Orbán Viktor azt, hogy nincs szüksége „nemzetidegen” entitásokra, jól tudja, hogy nélkülük aligha őrizhetné meg a hatalmát.

 • A szerk.

  A nagy szerzemény, magyarsiker

  Lapzártánk napján, tekintet nélkül a munka piros betűs ünnepére rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak Felcsúton, a Puskás Akadémia „Akadémiai Termében” (közvetlenül az „Orbán Viktorral Fotózkodó Hírességek Csarnoka” mellett, balra).

 • A szerk.

  Még a pályán

  Május 2-án, lapunk nyomdába adása után, de megjelenése előtt terjeszti elő az Európai Bizottság az unió 2021-től érvényes, hét évre szóló költségvetésének a tervezetét.

 • Interjú

  „Pence egy üres öltöny”

  Michael Wolff író

  Állítása szerint könnyedén besétált a Fehér Házba, ahol akkora káosz uralkodott a Trump beiktatását követő hónapokban, hogy senki sem fogott gyanút, hogy mégis mit keres ott egy újságíró. A házon belül szerzett tapasztalatokból született az utóbbi évek legnagyobb botrányt keltő politikai bestsellere, a Tűz és düh, amelynek megjelenését maga Trump igyekezett ellehetetleníteni.

 • Interjú

  „A diktatúra kapujában”

  Homonnay Gergely a tüntetésekről, az új közmédiáról és Gyurcsány macskájáról

  A macskája Facebook-oldalával kezdődött, a kampány során a DK mellé állt, ma már a kormányellenes tüntetéseket szervezi és az új közmédiáért dolgozik. Szerinte a diktatúra kapujában állunk, ami ellen csak úgy tudunk védekezni, ha szerveződünk.

 • Az Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó körüli botrány

  „Mindenki behunyta a szemét”

  Nagy a kormányzati hátszele az Ikarus Egyedi Kft.-nek, amely tavaly nyáron a kötbérfizetést is megúszta, miután nem volt képes határidőre leszállítani 180 buszt a Volánnak. A meghosszabbított céldátum idén április elején járt le, ám csak 5 darab busz készült el, és egyelőre azok sem állhatnak forgalomba.

 • Balog Zoltán miniszteri öröksége

  A hű barát lelép

  Orbán Viktor negyedik kormányában Kásler Miklós onkológus váltja Balog Zoltánt az Emberi Erőforrások Minisztériumának élén. Balog ötéves ténykedése az általa inkább csak végrehajtott szakpolitikák mellett a nyilatkozatairól is emlékezetes marad.

 • Lemez

  Várdai István: Dancing Cello

 • Koncert

  Grouper

 • Lemez

  Manic Street Preachers: Resistance Is Futile

 • Koncert

  Kurt Elling

 • mi a kotta?

  Nem a méret a lényeg

 • Lemez

  Analógból digitális

  Jack White: Boarding House Reach

  Jack White egészen tavalyig nem csinált olyat, hogy két egymást követő évben ne adott volna ki valamilyen lemezt.

 • Interjú

  „Ettől nem leszünk hősök”

  Varga Livius – Quimby, A Kutya Vacsorája

  A Kutya Vacsorájával konceptlemezt készített a szerelemről, mert megviselték sokkal ismertebb másik zenekarának politikai botrányai. Varga Liviusszal önismétlésről, „brandesedésről” és a kevésbé népszerű dalairól is beszélgettünk.

 • Koncert

  A kisnyugdíjas Jézus

  Ted Neely Bulgáriában

  Egyszerre lehangoló és elismerésre méltó, ha valaki élete végéig azt a szerepet tolja, amelyik a hírnév közelébe röptette, hiszen ami az egyik oldalról kitartásnak tűnik, a másikról a megújulás és a további sikerek elmaradásaként csapódhat le.

 • Opera

  Ópiumkettős

  Verdi: Az álarcosbál

  Gusztáv és a tiszta szerelem, Gusztáv, a széplélek, Gusztáv, az igazi férfi… Úgy lehet, a hatvanas-hetvenes évek legendás hazai rajzfilmsorozatának epizódcímeiből, hellyel-közzel, akár össze is rakhatnánk az áprilisi Verdi-bemutató szinopszisát.

 • Interjú

  „Nincs recept”

  Jukka-Pekka Saraste karmester

  Finnország az utóbbi évtizedekben látványosan meghódította a világ koncerttermeit. Jukka-Pekka Saraste szerint ebben nekünk, a rokon népnek is szerepünk volt. Brucknerről és né­peink közös vonásairól is beszélgettünk.

 • Rádiójáték

  Theodora

 • tévéSmaci

  Szurtos medvetalp

 • Rádió

  Visszaszámlálás

  A Simicska-rádió búcsúadása

  Tavaly nyáron egyszer már volt alkalmunk beszámolni arról, hogyan búcsúznak egy rádió munkatársai a csatornájuktól élő videóban, elcsukló hangon, könnyeiket törölgetve. Az egri Szabó testvérek a Rádió 1 terjeszkedésével szemben buktak el.

 • rés a présen

  „John Travolta szerettem volna lenni”

  Orosz Ákos színész

 • Színház

  Igyekezz, az égbolt zár!

  Second life

  Vannak olyan előadások, amelyek után (még) jobban lehet szeretni a színészeket. Ezt a hatást nem annyira a drámán alapuló színház, hanem inkább az olyan előadások érik el, amelyek a színészetre mint mesterségre és a színészekre mint a tökéletlenséget és a kudarc lehetőségét is magukban hordozó személyiségekre reflektálnak.

 • Könyv

  Kutatásra ösztönöz

  Szécsi Noémi–Géra Eleonóra: A modern budapesti úrinő (1914–1939)

  A nők életmódjába számos ponton beleszólt a háború: szerényebb étel került az asztalra, le kellett mondani a cselédekről, és sokan kisebb lakásba költöztek, mivel a pénzhiányból fakadó egyszerűség felülírta a nagyobb, sok munkával karbantartható otthonok létjogosultságát.

 • Poeta.doc

  Szidénének

 • Kiállítás

  Maradványérték

  Csató József: Selfminerals Under My Shoe

  Csató pályája Király Gáboréval együtt indult; a kétezres évek elején meglepően friss, archaikus, expresszív és szinte brutális képi nyelvvel jelentkeztek, s mint „csoport” számos közös kiállításon szerepeltek.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...