• MaNcs 30. évf. 22. sz. (2018. 05. 31.)
  Orbán Viktor megálmodja, Mészáros Lőrinc megvalósítja

  „Ha eszel, őt növeszted”

  Orbán Viktor embere lassan bekebelezi az országot, mára nincs olyan megye, ahol Mészáros Lőrincnek vagy a családjának ne lenne valamilyen érdekeltsége. Az országban közel száz helyen vannak jelen valamilyen formában a felcsúti milliárdos cégei, és külföldön is terjeszkedik. Térképen ábrázoljuk a magyar gazdasági csodát.

  2018 / 22
 • Sajó László

  Öt és feles

  Senkise próféta

  Senkise próféta meghívást kapott tágabb pátriájába, Miskolcra (a szűkebb Tolcsva), a megyei könyvárba, egy felolvasásos beszélgetésre. Nocsak! Mégis próféta leszek saját pátriámban?, gondolta Senkise a Keletiben, a 4.

 • László Géza

  Visszajátszás

  Az új tröszt én vagyok

  Megint Rejtőt hallgatok a kocsiban: a Három testőr Afrikában után most épp a Piszkos Fred közbelép megy. A nagy röhögésből magamhoz térve azon merengek, miért tetszik nekünk ez a szöveg még ma is. Lehet, hogy a poénokon és a nosztalgián túl van valami aktuális Fülig Jimmy, Csülök és a többiek történeteiben?

 • A szerk.

  Illatok

  Nagy ünnepség színhelye volt a hétvégén a Moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatórium! A magyar állam egy igazi, tőrőlmetszett Bogányi-zongorát adományozott – tartós használatra – az intézménynek!

 • A szerk.

  Stop

  Sajnos nem tudunk beszámolni arról, hogy végül mi lesz a Stop Soros nevű törvénymódosítás-csomag tartalma, mert bár kedd délután a javaslatot beterjesztették, az elfogadásától messze vagyunk.

 • „A börtönben voltam a legszabadabb” - Gyorgyi Lazarevszki, a macedón titkosszolgálat volt munkatársa

  Három macedón titkosszolgálati dolgozó az elmúlt évtizedben több százezer illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetés anyagát szerezte meg. Az anyag végül 2015-ben került nyilvánosságra, s nagyban hozzájárult ahhoz, hogy tíz év után megbukjon a jobboldali Nikola Gruevszki autoriter és korrupt kormánya.

 • Peter Thiel, a Trump-párti techbefektető pályaképe

  A bosszúálló

  A Szilícium-völgy legvitatottabb befektetője, A Gyűrűk Ura-rajongó milliárdos – aki Hulk Hogan bőkezű támogatójaként csődbe vitte a Gawker médiabirodalmat – június 2-án Budapesten tart előadást. De örüljünk-e annak, hogy erre jár?

 • Film

  Solo: Egy Star Wars-történet

 • COURAGE–Parevo Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál

  „Minden rendszerben van lehetőség”

  A COURAGE elnevezésű nemzetközi projekt két éve kutatja a kommunizmus időszakának ellenzéki kultúrá­ját. Most épp filmfesztivált rendeznek Budapesten, annak jártunk utána.

 • Interjú

  „Elmagyaráztam az engem gúnyoló nagyokosoknak”

  RJ Mitte a Totál szívásból

  Az agykárosodás okozta maradandó fogyatékossággal született RJ Mitte tévétörténelmet írt, amikor eljátszotta a hozzá hasonlóan cerebrális parézissel élő ifjabb Walter White karakterét a kultikus Breaking Bad (Totál szívás) című tévésorozatban.

 • Színház

  A Reflektor Színház/E8/ Bitef Színház

 • Színház

  Akolmeleg

  Závada Pál: Egy piaci nap

  Lécekből, husángokból, láncokból álló függöny zárja körbe a színpadot. Mindegyik szálat megkülönbözteti valami – hosszúság, vastagság, szín, göcsört –, minden darab egyedi, mégis az egyformaság és az áthatolhatatlanság az uralkodó.

 • tévéSmaci

  Lóvendég

 • Rádió

  Példaképek

  Kamaszok a Kossuthon

  Ha jól számolunk, már majdnem hat év eltelt azóta, hogy legutóbb a Kossuth rádió gyermeknevelős műsoráról írtunk (lásd: Honnan jött a darus kocsi?, Magyar Narancs, 2012. november 8.), pontosabban annak pénteki kamaszkiadásáról.

 • Földényi F. László

  Az agónia kultúrája

  Julian Rosefeldt: Manifesto

  „Azért írtam kiáltványt, mert nincs mit mondanom”, mondja John Cage szellemében Julian Rosefeldt a Manifesztum legelején, helyesebben mondja Cate Blanchett, még helyesebben mondja az a névtelen narrátor, aki az ő száján át szól hozzánk, és aki nemcsak névtelen, hanem arctalan is.

 • Óvatos feljavítás

  Corvin Áruház

  Néhány nap alatt lebontották a Corvin Áruház homlokzatának alumíniumborítását. Sajnálni senki nem sajnálja, bár megszokott csúfságához tapad némi nosztalgia. Csupán szépészeti beavatkozásról van-e szó, vagy az egész épületet kipofozzák végre?

 • A felejtés kertje: Közösségi tér Révfülöpön

  Amikor a nyelvedet megcsípi a mustáríz, megszabadulsz egy rossz emléktől

  Paradicsomi dzsungel, sárkányfogó saláta, diszkókemence és kétéltű vízibicikli – alaposan bebodzaszörpöztünk a Balaton északi partjának egyik legkülönlegesebb helyén, a Neked Szabad kertben.

 • Interjú

  „Nem szükséges egy életre memorizálni”

  Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke

  A nemrégen 189. közgyűlését tartó MTA négy éve hivatalban lévő elnöke sokkal nagyobb hangsúlyt fektetne a tudomány eredményeinek kommunikálására, az áltudományokkal szembeni küzdelemre, és jóval többet beszélne a tudósok felelősségéről, a tudományos felfedezések távlati hatásairól.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...