• MaNcs 30. évf. 23. sz. (2018. 06. 07.)
  Harmadszor is nekifut a kormány a Stop Sorosnak

  Pénzelvonás helyett börtön

  A civilellenes törvényjavaslat legújabb változatából kikerültek a szervezeteket közvetlenül sújtó szankciók, a börtönbüntetés belengetése mégis minden eddiginél súlyosabban fenyegeti a jogvédőket, ezáltal a Magyarországra érkező menedékkérőket is.

  2018 / 23
 • Kincses Gyula

  Állva meghalunk

  Demográfia és társadalmi mobilitás Magyarországon és Európában

  A negyedik Orbán-kormány demográfiai központú kormányzást ígért. Örülök, hogy a kormányzat ezt állítja munkája centrumába, de – és már most lelövöm a poént – ezzel a szemlélettel és ezzel a nemzetfelfogással semmilyen pozitív eredményt nem fog elérni.

 • A szerk.

  Buzigate az Operában

  Lemondta az Opera a Billy Elliot 15 előadását, Ókovács Szilveszter szerint a Magyar Időkben megjelent írás után jelentős mértékben csökkent a jegyeladás.

 • A szerk.

  A Nacionalista Internacionálé

  Viszonylag széles körben terjed a nézet, hogy most már Európában is Orbán Viktor fújja a passzátszelet, vagy mindjárt ő fogja fújni.

 • Megalakult Olaszország kormánya

  Kényszerházasság

  A szélsőjobboldali, idegengyűlölő, EU-ellenes Liga és a populista Öt Csillag Mozgalom kormányalakításával ért véget az Olasz Köztársaság 1946 óta tartó fennállásának leghosszabb politikai válsága. Az Európai Unió ellenfelei triumfálnak, a hívei aggódnak.

 • Újabb ügynökvád a királyhágómelléki református püspök ellen

  „Gyertek, és védjetek meg”

  Közvetett bizonyítékok eddig is mutattak arra, hogy Csűry István, a nagyváradi központú Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke a Securitate ügynöke volt, de ő következetesen tagad. Lapunk talált egy tanút, aki bíróság előtt is kész megerősíteni állítását, hogy a püspök ügynök volt.

 • Tények és homály Toroczkai László különös pályáján

  Az út Orbánig

  Nincs még egy ellenzéki politikus, aki az elmúlt években ennyiszer dicsérte volna az Orbán-kormány munkáját. De nem csak emiatt fontos szereplője a hazai közéletnek.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Marie Louise von Wallersee-Larisch: Sisi udvarában

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Rafik Schami: Szofia – avagy minden történet kezdete

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Moritz Föllmer: A Harmadik Birodalom kultúrtörténete

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Uj Péter: Ömbizalompunpa

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Ördögh Ottó: Sortalanság – Magyar irodalmi paródiák

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Jackson Galaxy: Macskamágia

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Zágoni Balázs: A gömb

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Beszélgessünk róla!

  Louise Spilsbury–Hanane Kai: Éhezés és szegénység; Rasszizmus és intolerancia

  A világ értelmezéséhez nyújt fogódzókat a Beszélgessünk róla! sorozat, amelynek köteteiből a gyerekek számára is világossá válhat, hogyan lesz valaki szegény, miért éhezik, miért más a bőrszíne, mi elől menekül.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Maurice Sendak: Ahol a vadak várnak

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Molnár Lamos Krisztina: Válaszúton

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Kétember

  Péterfy Gergely–Péterfy-Novák Éva: A panda ölelése

  Útinaplót írni a világfaluban tulajdonképpen archaikus gesztus, ráadásul nem kevés makacsságra vall. Amióta az egész világ ugyanazon a hálón lóg, és a földgolyó bármely két pontja között másodpercnyi késlekedés nélkül eszmét, hangulatot, gondolatot, képet lehet cserélni, amióta a repterek forgalma a nagyvárosi főutcákéval vetekszik, összement a tér, minden elérhető, minden jelen idejű.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Életünk mágnesszalagon

  Ungváry Krisztián: A szembenézés hiánya – Felelősségre vonás, iratnyilvánosság és átvilágítás Magyarországon 1990–2017

  Számos adóssága van a magyar politikának, közéletnek, ezért sokak számára nem is annyira nyilvánvaló, miért a múlttal való szembenézés a legfontosabb.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Az te vagy, és nem én

  Garaczi László: Hasítás

  A Hasítás Garaczi László lemur-sorozatának ötödik kötete. Ha hagyományos memoárfolyammal lenne dolgunk, bármit jelentsen is a „hagyományos” (meg a „memoár” és a „folyam”), most a recenzens azt írná: az új mű az íróvá válás regénye.

 • „Nem nevetős, hanem halkan horkantgatós” – Szvoren Edina író

  Új novelláskötetéről, a Verseimről beszélgettünk vele, valamint arról, hogy irtózik-e még a saját szövegeitől, és hogy mitől lett pimaszabb, mint azelőtt.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Öngyógyulás, veszteségekkel

  Ébredezik a könyvpiac az Alexandra csődje után

  Az Alexandra-birodalom bedőlése a két nagy terjesztői lánc, a Libri és a Líra megerősödésével járt a könyvpiacon. Ha a kétosztatú felállásnak nem is örül mindenki, a kiszámíthatóbb környezet legalább esélyt kínál a kisebb kiadóknak a túlélésre.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Szerep álarc nélkül

  Márai Sándor: A teljes napló 1982–1989

  „Befejeztem a »Napló 1976–83« kötet kéziratának válogatását. Nem valószínű, hogy ezentúl éle­temben megjelenik még egy naplókötet. A válogatás nehézkes munka, mert a gyorsulás századában minden elképesztően gyorsan változik, a gondolatok kihangzása is” – jegyzi fel 1984 májusában Márai Sándor (Kassa, 1900 – San Diego, 1989).

 • KÖNYVMELLÉKLET - interjú

  Nincs katarzis

  Zoltán Gábor író

  A budai úrifiú, akit a keresztény magyarság ellenségeként pécéznek ki és állítanak félre, írt egy olyan regényt, hogy beszakadt alatta az asztal. A nyilasok rémtetteivel szembenéző Orgia után Zoltán Gábor most emelte a tétet.

 • KÖNYVMELLÉKLET - Minimum tizenegyes!

  Gyűlölet és bánat az ég alatt

 • Középkori gyógyszertár az észt fővárosban

  Szívfájdalmakra és agyserkentőnek

  Közel 600 éve nyílt meg Európa legrégebb óta működő patikája. A Tallinn óvárosában található Raeapteek a sült süntől a szárított denevérig sok mindent tartott, és egy magyar is felbukkan a történetében.

 • Eb, aki a kanalát – Az EU a műanyag evőeszközök ellen

  Az Európai Bizottság előterjesztése szerint a közösség egész területén betiltanának jó néhány egyszer használatos plasztikeszközt. A helyettesítés nem tűnik egyszerűnek.

 • Antiszemita erőszakhullám Magyarországon 1946-ban – Emberevők

  Már 1945 végén is voltak antiszemita akciók az ország több helyén, 1946-ban pedig a zsidóellenesség néhány helyen pogromig fajult. Hogyan és miért történhetett meg mindez másfél évvel a magyarországi deportálások, valamint a haláltáborok akkor már viszonylag széles körben ismert rettenete után?

 • Interjú

  „A fejlődés nem varázslat”

  Steven Pinker pszichológus

  A szekuláris, liberális demokráciának kevés elhivatott védelmezője van manapság, állítja a Harvard University pszichológusprofesszora, aki szerint nagy szükség van arra, hogy hitet tegyünk a fejlődés mellett. Interjúnkban arról is kérdeztük, miért olyan pesszimista mindenki, ha valójában egyre jobb körülmények között élünk.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...