• MaNcs 30. évf. 24. sz. (2018. 06. 14.)

  „Az igazságérzetünk közös” - Jakab Péter és Tordai Bence beszélgetése

  „Ennyi bűnöző előtt én még életemben nem beszéltem” – ezzel nyitott az Országgyűlésben Jakab Péter, amire sokan felkapták a fejüket, mi is. Előtte Tordai Bence a kormányfőt tegezte le. A két parlamenti újoncot egy asztalhoz ültettük, bár világok választják el őket politikailag. Vagy mégsem?

  2018 / 24
 • Petőfi kiscicái - Magyar rock: őszinte, kőkemény, állami

  Láttam valahol, hogy a Kowalsky meg a Vega játszik az Arénában. A popzene iránt érdeklődő laikusként arra gondoltam ekkor: furcsa, hogy egy magyar zenekar játszik az Arénában, és egy számot sem ismerek tőlük. Rámegyek a YouTube-ra, szembejön a Tizenötmillióból egy c.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Állami tulajdon: jó vagy rossz?

  Nemzedékem közgazdászai hosszú ideig a magántulajdon bűvöletében éltek: a „létező” szocializmus visszásságai arra tanítottak minket, hogy az államnál aligha lehet rosszabb tulajdonost találni. A vezetők politikai lojalitás alapú kinevezése és az aktuális kormányzati elvárásoknak való megfelelési kényszer óhatatlanul rontja az állami cégek hatékonyságát, ami – éppen a közösségi tulajdon miatt – halmozódó társadalmi veszteségekkel jár.

 • A szerk.

  Kim előtt

  Donald Trump hétvégi performanszára a kanadai G7 csúcson sajnos tényleg nem lehet mást mondani, mint hogy vagy egy nagy hülyével van dolga a világnak, akinek fogalma sincs arról, hogy mit művel, és ez nem jó, vagy azt, hogy épp ellenkezőleg, az elnök pontosan tisztában van a cselekedeteivel, és akkor az a baj.

 • A szerk.

  A Vörös

  Emlékeznek a Vörösre? Vagy a többiek, Ficsúr, Tuskó, Túró… megvannak? A Vörös ronda kis szeplős rohadék volt, verte szegényt az isten két kézzel, bizonyosan azt próbálta visszaadni, leverni bárkin, aki szembejött, amikor felvisított, hogy: „Könyörgöm, akasszuk föl!

 • A szerk.

  Feltették a kezüket

  Az Alkotmánybíróság két múlt heti végzésével felfüggesztette a lex CEU és a civiltörvény alkotmányossági felülvizsgálatát. (Ha olvasóink elveszítették volna a fonalat: a szóban forgó, még a múlt év tavaszán elfogadott civiltörvény regisztrációra és külföldről támogatott státuszuk feltüntetésére kötelezte az évente legalább 7,2 millió forintnyi külföldi forrást felhasználó szervezeteket, mindenféle szankcióval fenyegetve ennek elmaradását.

 • Végel László

  A liberalizmus kísértete Szerbiában

  ’68 a titói Jugoszláviában

  1968 tavaszán az Adria-parti Splitben kiváló jugoszláviai szociológusok az ifjúságról tanácskoztak. Szakszerű felmérések alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az önigazgatású szocializmus lombiknemzedéke apátiába süllyedt, apolitikus és kívül rekedt a társadalmi folyamatokon; a viszonylagos jóléti szocializmus alapjaiban ingatta meg a lázadás ethoszát.

 • Kínai befolyás Magyarországon

  Nyikorgó kapunyitás

  Oroszbarátság után kínai vonzódás.

 • Felmentéssel zárult a titkosszolgálati vezetők elleni „kémper”

  Feledésre ítélve

  Egykori főhivatalnokokat vádoltak meg hazaárulással 2011-ben, és a vád a jelek szerint koholmány volt. A rendszerváltozás utáni Magyarország egyik fontos lenyomata a Szilvásy Györgyék ellen május végén lezárult per.

 • Lemez

  Kennedy meets Gershwin

 • Lemez

  Snow Patrol: Wildness

 • mi a kotta?

  Sacher-Masoch hercegnője

 • rés a présen

  „Összerakom őket”

  Egyedi Péter zenész

 • Lemez

  Kedvencek élén

  Roger Daltrey: As Long as I Have You

  A The Who énekesének örökkévalósági státuszához nem férhet kétség, mégis erős túlzás lenne olyan szupersztárokkal egy napon említeni, mint Robert Plant, Ozzy Osborne vagy Ian Gillan.

 • Interjú

  „Kiegyensúlyozottan utálunk mindenkit”

  Szekeres András énekes

  Negyedszázada a Junkies frontembere, de szólóban és dalszerzőként egyre aktívabb. Szekeres Andrással poposodásról, Beatles-barátságról és politikamentes punkról beszélgettünk.

 • Opera

  Begerjedt mackó bácsi

  Wagner: Trisztán és Izolda

  Évekkel ezelőtt megkérdeztem Fischer Ádámot, mit javasol egy operarajongónak, akinek már csak Wagner hiányzik a „repertoárjából”. Hogyan szeresse meg Wagnert? Sokat kell hallgatni, és ha azután sem megy, nem kell erőltetni, végül is nem kötelező mindenkinek szeretnie Wagnert, hangzott a válasz.

 • Tévésorozat

  Utódlás

 • tévéSmaci

  A lépegető róka

 • Rádió

  Térhangzás

  Építészeti műsor a Klubrádióban

  Elég egyszer belehallgatni a Klubrádió nemrég indult új műsorába, hogy értetlenkedve csapjunk a homlokunkra, ez eddig miért nem jutott senkinek az eszébe.

 • Színház

  Tele a padlás

  Ürgék

  Egy időben mutatták be a Katonában az Ithakát és a Kamrában az Ürgéket, így elkerülhetetlen az összehasonlítás.

 • A Szabadság híd elfoglalása a Velencei Biennálén

  Tér, nyiss nekünk sorsot

  Mindenféle helyről érkező emberek másztak fel az enyhén ívelő zöld acélszerkezetre, hogy az eddigiektől teljesen eltérő szemszögből csodálkozzanak rá a városra.

 • Gyász

  Végső szabadság

  Birkás Ákos (1941–2018)

  Nem voltam a baráti körének tagja, de ismertük és kedveltük egymást. Több kiállításáról írtam, és három interjút is készítettem vele (az utolsót lásd: „Azt kell festeni, amit nem szabad”, Magyar Narancs, 2017.

 • Bán Zoltán András

  „Tisztaság és értelem”

  Ami Lukács György műveiből számomra megmarad

  Most, amikor megszűnik a Lukács Archívum, vagy ha nem, akkor olyannyira átalakul, hogy elveszti archívum jellegét, akaratlanul is az a képzet keletkezik sokak fejében… De kikében is? Ezt nem tudom pontosan, de az elgondolásuk lényegét tisztán hallom: ez a Lukács kőkemény komcsi volt; jó, rendben, művelt meg okos is talán, de végeredményben nem egyéb, mint amolyan magasabb rendű Biszku Béla.

 • Immunterápia a rák ellen

  Áttörés a rákkutatásban: a Nobel-díjat érő eljárás

  Az idei év talán áttörést hozhat a daganatok elleni immunterápiában. A kutatások Nobel-díjat értek.

 • Interjú

  „Hímes tojásnak számítanak”

  Déry Attila hajótervező

  A Flaar hajóépítő műhely a balatoni versenyvitorlázást meghatározó, high-tech anyagokból készülő hajóiról vált ismertté. A műhely egyik alapítójával, a hajók tervezőjével beszélgettünk.

 • A fogorvosi alapellátás finanszírozásáról és anomáliáiról

  Harapófogóval kell kihúzni?

  Bár az alapellátáshoz tartoznak, rendszerint kimaradnak a háziorvosoknak járó támogatásokból. Az alapellátó fogorvosok az elvárható havi költségvetés feléből gazdálkodnak; a közfinanszírozott ellátás hiányát, aki tudja, a magánpraxisból pótolja.

 • Érzelemmentes, kegyetlen viselkedés gyerekkorban

  Már 3–4 éves gyerekeknél is fel lehet ismerni a pszichopátiára utaló jeleket, és a korai beavatkozás elengedhetetlen, ha meg akarjuk előzni az erőszakos bűncselekményeket. A szakértők elsősorban a szülők oktatásában látják a megoldást, de Magyarországon csak a javító vár az igazán zűrös gyerekekre.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...