• MaNcs 30. évf. 27. sz. (2018. 07. 05.)

  „Mintha a főművét írná” - Váncsa István újságíró

  Két év telt el Esterházy Péter halála óta, az írói hagyatékból most a 2003 és 2016 között született cikkek, javarészt az Élet és Irodalomban közölt publicisztikák jelentek meg Az olvasó országa című kötetben. Az ÉS főszerkesztő-helyettesével EP-ről és az EP-féle publikról beszélgettünk.

  2018 / 27
 • Kirill Haratyjan

  Támadó foci

  Putyin világbajnoksága

  Még nem ért véget a 2018-as labdarúgó-világbajnokság, de már lehet tudni, ki a győztes. Egy kissé korosodó, de energikus férfiú: a négyszeres orosz elnök, Vlagyimir Putyin.

 • Sajó László

  Öt és feles

  Üvegház 2.

  A tévében Dánia–Ausztrália, most kezdődött, K. Dezső döntetlenre vette a Tippmixen. Nézi a meccset, közben olvassa a tippmixújságot: A Belgium–Costa Rica-meccs majdnem 270 ezer alkalommal sarkallta fogadásra játékosainkat.

 • A szerk.

  „A nemzet történetének legszebb fejezete”

  Kedves és különleges és megható és bensőséges, ugyanakkor világraszóló évfordulót ünneplünk megint: holnap (tehát a megjelenésünk előtti napon, szerdán) lesz egyéves az Aranycsapat-emlékév!

 • A szerk.

  Túlélésre játszanak

  Az Európai Tanács múlt heti, a menekültválságnak szentelt ülése előtt bizonyos európai tényezők elég magas hangon szálltak be a küzdelembe.

 • Két tűz között a Trumpot kiszolgáló technológiai óriások

  Repedések a jégen

  Ketrecbe zárt síró gyerekekről készült videók, a bevándorlókat segítő alapoknak gyűjtő tech vezetők, megfigyelési startupok. Mi a fene történik a Szilícium-völgyben? És miért emlegetik olyan gyakran az IBM-et?

 • Interjú

  „Igazságosabb globalizációra van szükség”

  Dani Rodrik közgazdász

  A Harvard világhírű professzora már húsz éve leírta, hogy miért fenntarthatatlan a 90-es évektől megvalósult globalizációs modell. Elmélete magyarázza az Európai Unió mostani válságát és a Brexitet, és azt is, hogy miért törtek előre a populista erők világszerte.

 • Nekrológ

  Jó elvtárs, szeplőkkel

  Nyers Rezső (1923–2018)

  Talán élete végéig hitt a megvalósítható igazságos társadalomban.

 • Interjú

  „Előbb-utóbb minden sorra kerül”

  Szente Zoltán alkotmányjogász a jogállam leépítéséről és az EU tehetetlenségéről

  Magyarországon nem jogállami deficit van, hanem egy autoritárius rezsim szisztematikus kiépítése folyik – mondja Szente Zoltán. Az alkotmányjogász szerint egyelőre nem látszik, hogy az EU hogyan tudná megvédeni az alapértékeit.

 • Miért van ennyi amputáció Magyarországon?

  Máshol hamarabb észreveszik

  Az európai átlaghoz képest két és félszer több a Magyarországon elvégzett amputációk száma, különösen sok a lábszár középső-felső részén és a combnál végzett műtét. Mindez az egészségtelen életmódra – főként a dohányzásra – és az ellátórendszer és a finanszírozás hiányosságaira együttesen vezethető vissza.

 • Mi történik az LMP-ben?

  Immunhiányos tünetek

  Hónapokkal a választások után sem csitulnak a kedélyek az ökopártban. Volt verekedés és kocsmai anyázás, fegyelmi eljárások és kilépések zajlanak, s az ex-kampánytanácsadó ki nem fizetett szerződése is komoly vihart kavart.

 • Interjú

  „Kilakoltatást nem fogok aláírni”

  Győri Péter józsefvárosi polgármesterjelölt

  Sok mindenen változtatna, de nem tart mindent rossznak Kocsis Máté majd’ kilencéves polgármesterségéből a hat ellenzéki párt által támogatott civil jelölt, aki a NER-re is csapást mérne vasárnap. A VIII. kerületben új vezetőt választanak.

 • Könyv

  Lars Joachim Grimstad: Eltűnt gyerekek

 • Könyv

  Létmatatás

  Lucia Berlin: Bejárónők kézikönyve. Válogatott történetek

  Hatszáz oldalnyi kispróza: kötetnek sok, életműnek talán elég. Jellegtelen, olvasópéldánynak kinéző kötésben, ötlettelen borítóval. Mintha maga is a benne található történetek lapjairól bukkant volna elő.

 • Könyv

  Sorsaink

  Rakovszky Zsuzsa: Történések

  Valamifajta kompozícióként vagy inkább versgyűjteményként olvassuk-e – Rakovszky Zsuzsa új kötetének ez az egyik izgató kérdése.

 • Színház

  Kapitalizmus – geometriai sorrendben ábrázolva

 • Színház

  Kedves Elvtrsk!

  Erdman: Az öngyilkos

  Afféle szatirikus komédia Az öngyilkos erős társadalomkritikai éllel; a szovjet szerző 1928-ban írta a művet, ami aztán hatvan évig várhatta a bemutatót. Bár ahogy az ember a Forte Társulattal benépesült színpadot nézi, inkább úgy érzi: a darabot tegnap írták magyar közegben.

 • Lemez

  Kobajasi Aimi: Chopin & Liszt

 • Koncert

  Iron Maiden

 • Koncert

  Depeche Mode

 • mi a kotta?

  Dozzinetti

 • rés a présen

  „Idén először kirándulunk Újhutára”

  Turjányi Miklós fesztiváligazgató

  Turjányi Miklós: Az idén 27. alkalommal vágunk bele, hogy augusztusban tíz napon át kiváló művészekkel, remek koncertekkel gazdagítsuk a tokaj-hegy­aljai látnivalókat, és a fantasztikus tokaji borok mellé a többi érzékszervünknek is maradandó élményt nyújtsunk.

 • Lemez

  World music: a tiszta

  forrást most elkerüljük, az alábbi négy lemez a legvadabb multikulturalizmus jegyében készült. Kezdetben adódnak bökkenők is, de aztán csodásan alakul…

 • Koncert

  Ütésváltás

  King Crimson a Müpában

  „1981-ben alakult újjá a zenekar, és eleinte még úgy volt, hogy nem is King Crimson, hanem Discipline lesz. Végül aztán az a visszatérő album címe lett, a zenekarnév pedig megmaradt” – mesélte nemrég Tony Levin basszusgitáros a Narancsnak („Nem álldogálunk egy helyben”, 2018.

 • Opera

  Barangolás a nyelvcsapáson

  Verdi: Rigoletto

  Úgy tűnik, a magyar nyelvű operajátszás mostanában kezd újra valamelyest teret hódítani magának, s ez egyszerre természetes és üdvözlendő folyamat. Lassanként levonható ugyanis az elmúlt pár évtized tanulsága: az eredeti nyelven való operajátszás kizárólagossága felhalmoz egyfajta értelmi és érzelmi deficitet itthon – és bizony a nagyvilágban is.

 • Kiállítás

  „Minden látószembe beleordít”

  Tolongó idők – plakátkiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

  Míg a tegnapi plakát szánalmas látványosság, valóságos szemét, a tegnapelőtti szívmelengető, nosztalgiára hajlamosító, és korántsem tanulságok nélküli. Nem véletlen, hogy a grafikai szakmunkákon túl leginkább történelmi kiadványokban fordulnak elő, ha a szerzők szándéka a korfestés; egy-egy plakát többet mondhat egy korról, mint számos fényképfelvétel.

 • kertész lesek

  Sárkány – Csorna

  A valaha határőrlaktanyájáról ismert Győr-Moson-Sopron megyei kisváros, a „Rábaköz fővárosa” 2015-ig olyan volt, mint egy kamionterminál, mivel itt keresztezi a Sopronba vezető 85-ös út a szlovén határt célzó 86-ost; Csorna azóta csendes, hogy három éve megépült a várost elkerülő M85–86-os gyorsforgalmi út.

 • chili&vanília

  Zöldbabok

 • A déli kapu – Ilyen lesz az új budapesti Duna-híd

  Budapest új hídjáról eddig jobbára csak annyi hír járta, hogy nem így és nem oda kéne építeni, ahová szánják, pár száz méterrel a Kopaszi-gáttól délre, Dél-Buda és Csepel közé. Közlekedési szempontból a kritika jogos, a tervezett műtárgy azonban több figyelmet érdemel.

 • Miért nem járnak a villamosok Pesten?

  Jajdul a pálya

  Miért kell minden évben felújítani a nagy fővárosi villamospályákat? Akkor is, ha előző évben és azelőtt is lezárták ugyanazt a szakaszt? Most ismét az 1-es és a 4-6-os részleges kiesését nyögik a fővárosiak.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...