• MaNcs 30. évf. 29. sz. (2018. 07. 19.)

  „Egy kivétel volt: Fifi néni” - Nyáry Krisztián író, könyvkiadó

  Két nagy sikerű kötetet is megtöltött a magyar irodalom love sztorijaival, amelyekkel eredetileg a Facebookon szórakoztatta az ismerőseit. Azóta írt hősies és merész magyarokról, szerelmes festőkről és 1848/49 nagy levelezőit is kötetbe rendezte. Volt Demszky Gábor sajtófőnöke, a Magvető vezetője, jelenleg pedig egy egész könyves cégbirodalom kreatív igazgatója.

  2018 / 29
 • Kiállítás

  Lehetne példakép

  Menedék a tüdőszanatóriumban – Dr. Levendel László gyűjteménye

  A „varázshegyes” főcím szép, szomorú mesét sejtet, a doktor és a gyűjtemény pedig valamiféle tudományos leltár felé billenti a képzeletünkben megjelenő hófödte tájat. Igaz ez annak ellenére is, hogy Levendel László képzőművészeti gyűjteménye nem az ismeretlenségből került elő, láthattuk többször az elmúlt húsz évben, könyvet is írtak róla.

 • Alternatív gyepgazdálkodás nagyvárosban

  El a kaszákkal!

  Bár a nagyvárosok kapcsán rendszerint a természetes élőhelyek pusztulásáról hallhatunk, néha arra is van példa, hogy újakat teremtenek.

 • Speciális álláskeresők, hétköznapi munkák

  „Mi mindig bejövünk”

  Harmadik alkalommal rendezték meg a Speciális Állásbörzét, amelynek célja, hogy a megváltozott képességű emberek is álláshoz juthassanak. Látványos kirakatállások persze akadnak, de a magyar cégek nagy része még mindig a büntetőadó megfizetését választja a sérültek foglalkoztatása helyett.

 • Tamás Gáspár Miklós

  A rendszer árnyéka – Gondolatok a Jobbikról

  Figyelmünkre méltó, hogy miként foglalkozott a magyar sajtó csonkolt maradéka a Vona Gábor ellen irányzott vér-, váladék-, csatornaiszap- és fekáliagejzírrel.

 • Mélyi József

  Nyerőgéplélek

  A futballvébé tanulságai

  Nehéz megtippelni, ki mennyit nyert ezzel a világbajnoksággal. Vajon a most rivaldafényben fürdőző politikusoknak hajt-e hasznot a közeljövőben a siker?

 • A szerk.

  Vive la République!

  Az olyan nagy focitornákon, mint amilyen a világbajnokság, többnyire győz az igazság, azaz a legjobb csapaté lesz az aranyérem

 • A szerk.

  Tempók a sötét sávon

  Donald Trump múlt hét szerdán megkezdett, s most hétfőn befejezett diplomáciai körútja előtt általános volt a félelem, hogy első lépésként, a brüsszeli NATO-csúcson az elnök úr komplettül kivonja magát a katonai szövetségből, és ezzel egyik napról a másikra összeomlasztja a 2.

 • A szerk.

  Bögyörő és a Parnasszus

  Magyarországon kultúrharc folyik. De miért is?

 • Az új Hazafias Népfront – Hogyan lett megint egypártrendszer egy borsodi kisvárosban?

  Képzeljük el, hogy lakhelyünkön csak egy fideszes indul polgármesternek, majd képzeljük el azt is, hogy csak fideszes képviselő jut a testületbe. Szerencsen ez már valóság.

 • Ukrajna és az unortodox magyar külpolitika

  Részleges útlezárás

  Hiába blokkolja a magyar kormány a kisebbségi nyelvhasználatot korlátozó oktatási törvény miatt Ukrajna euroatlanti integrációját, az ukrán elnök a múlt héten egy EU-s és egy NATO-csúcstalálkozóra is meghívást kapott.

 • Az állam eladná a Dunakeszi Járműjavítót

  Magyar hitelből orosz üzlet

  Eladná a kormány a néhány éve többségi állami tulajdonba vett Dunakeszi Járműjavítót, miközben éppen tető alá hoz a cégnek egy sok milliárd eurós megrendelést. A kiszemelt vevő a 3-as metró szerelvényeinek vitatott felújítását végző orosz Transmashholding hazai leányvállalata.

 • Interjú

  „Mindenki más romlott”

  Timothy Snyder történész

  A Yale Egyetem professzorával a Kelet és a Nyugat érdekellentéteiről, a politikai valóságshow-król, az elnökök felsőtestéről, mindenféle fasiszta ideológusokról és az orosz civilekről beszélgettünk.

 • Kiállítás

  Anarchista gyűjtő

  Magánraktár

  A Budapest Galéria Lajos utcai kiállítóterme szokatlan módon most egy magángyűjtő, Gyárfás Péter ügyvéd körülbelül negyven éve folyamatosan épülő és változó, kortárs magángyűjteményéből mutat be válogatást.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...