• MaNcs 30. évf. 8. sz. (2018. 02. 22.)

  Az elsötétített ország – Az Elios-ügy és az önkormányzatok felelőssége

  Alig volt olyan ellenzéki önkormányzati képviselő, aki időben tudhatta, hogy a városa Tiborcz Istvánékkal akar közvilágítást fejleszteni. A képviselő-testületek többsége nem szavazhatott arról, hogy kivel szerződjön a település, ők csak az eredményhirdetés után szembesültek az Elios győzelmével. Vagy még akkor sem.

  2018 / 8
 • Bankcsapda – Várhegyi Éva a „nemzeti” bankrendszer kockázatairól

  Mennyire tették kockázatossá a magyar bankrendszert az utóbbi évek tulajdonosi változásai? – szegezte nekem a kérdést a Pénzügykutató 50. születésnapját megülő konferencia kerekasztal-beszélgetésének moderátora, Farkas Zoltán azt követően, hogy röviden ecseteltem a bankszektor „nemzetiesítésének” jelen állását.

 • A szerk.

  Csőbe húzva

  Nincs veszve semmi, még csak most jön a java, Kósa Lajos már ki is szállt a helyszínre (csupán a történelmi tisztánlátás végett: a kínosnak ígérkező sertéstárgyú parlamenti kérdések elől – „halaszthatatlan közfeladat ellátására” hivatkozva – egészen Dél-Koreáig menekült).

 • A szerk.

  Az új Soros

  Az ENSZ „migránscsomagja” szép lassan elfoglalja a Soros-tervbe oltott brüsszeli kvótadiktátum pozícióját a kampányra forduló kormányzati kommunikációban. Orbán Viktor – hogy a választásokig fenntarthassa a suspense-et – mégis tőle szokatlan módszert választott a világszervezet ármánykodásai ellen.

 • A szerk.

  A hazug

  Kövér László egy 2017. januári, szűk körű beszélgetéséből az LMP-hez közeli Reflektor blog két részletet hozott nyilvánosságra az elmúlt hetekben. Az egyikben Kövér elismeri, hogy a 2010 utáni választási „reform” során a saját érdekeiknek megfelelően rajzolták újra az egyéni választókerületeket, a másikban pedig egyetért azzal a kérdésként megfogalmazott állítással, miszerint a mostani M1 hírcsatorna „ugyanolyan gazemberség”, mint egykor a Napkelte, azaz politikailag elfogult.

 • Nekrológ

  Minden mondata mögött egy elolvasott könyv

  Bojtár Endre (1940–2018)

  1963-ban orosz–cseh szakon végzett, nyelvésznek készült, de egyetem után a kelet-európai irodalmak összehasonlító elemzésével kezdett foglalkozni. Komparatistaként került az MTA Irodalomtudományi Intézetébe, ahol volt gyakornok, segédmunkatárs, munkatárs, főmunkatárs, majd 1986-tól az általa alapított Közép- és Kelet-európai Osztály vezetője.

 • A túlélésért küzd az Együtt a választási kampányban

  Pártszámba se

  Hiába vannak helyenként kiváló egyéni jelöltjei, a kampány indulásakor az Együtt helyzete tűnik a legnehezebbnek az ellenzéki térfélen.

 • Dúró Dóra: „Nincsenek lelkiismereti problémáim”

  Nem tartja magát radikálisnak, a néppártosodással nincs problémája, lojális a pártjához és a hivatalos állásponthoz. Építi a párt értelmiségi holdudvarát, arról viszont nem tud, hogy a Jobbik és Simicska Lajos között bármilyen kapcsolat lenne.

 • Interjú

  „A legnagyobb szereplő az állam”

  Horváth Áron közgazdász, ingatlanpiaci kutató

  A lakhatást már emberi jognak tartják, és megoldható lenne, hogy mindenki emberi körülmények között lakjon – de ez még messze van. Az itthoni lakásárak rekordmagasságban vannak, a kormány mégis a jómódúbbakat támogatja.

 • Lemez

  A trójaiak

 • Koncert

  King Krule

 • mi a kotta?

  Sellők és átlagemberek

 • rés a présen

  Lett egy nagy földrész az őrjöngeni vágyóknak

  Vranik Krisztián zeneszerző, programszervező

 • Lemez

  Féltékenység

  Franz Ferdinand: Always Ascending

  A 2000-es évek közepén berobbant brit gitárzenekarok közül a Franz Ferdinand karrierje egy kicsit az Editorsére hasonlít, hiszen az elmúlt évek során mindkét együttesből kiszállt a gitáros, akinek a pótlására egyaránt két tag érkezett.

 • Interjú

  „A kortárs zene mindenekelőtt”

  Pierre-Laurent Aimard zongoraművész

  Az érzékeny billentéséről és szokatlan műsorválasztásairól híres francia zongoravirtuóz korunk zenei életének egyik legjelentősebb alakja. Az idei Cziffra Fesztiválon fellépő művészt németországi koncertkörútján szólaltattuk meg.

 • Film

  A víz érintése

 • Film

  A Pentagon titkai

 • Film

  Wakanda vágtató rinocéroszai

  Ryan Coogler: Fekete Párduc

  Tényleg az a szuperhősfilmek főfunkciója, hogy valamilyen közös, univerzális tapasztalatot énekeljenek meg? Hogy a görög mitológia héroszainak és a nyugat-európai népmesék hőseinek örökösei legyenek? Ezek volnának az univerzalitás mércéi?

 • Film

  Zseni a vászon mögött?

  Exhibition: David Hockney a londoni Királyi Művészeti Akadémián

  Az Uránia mozi már sokadik éve tűz műsorára opera- és színházközvetítéseket és képzőművészeti témájú dokumentumfilmeket. Utóbbiak közül a Phil Grabsky producer és dokumentumfilm-rendező nevéhez köthető Exhibition on Screen című sorozat darabjait is vetítik.

 • Könyv

  Radu Ţuculescu: Öregmama történetei

 • Könyv

  Gyengébb? Nem!

 • Könyv

  Lomizás a végtelenben

  Lábass Endre: Árnyékkereskedő

  Három kötet szűk ezernégyszáz oldalon. Kacskaringós utazás a középkori angol történetíróktól kezdve a mór Leo Africanus 16. századi Timbuktu-leírásán vagy éppen az algíri fogságban sínylődő Cervantesen át Dickens folyóiratáig és az ausztráliai fegyencgyarmatokig.

 • Poeta.doc

  A mulandóság visszavonulása

  Vannak instant remekművek, mint a Nemzeti dal, vagy Petritől a Hogy elérjek a napsütötte sávig, amelyek szinte eleve klasszikusnak születnek, míg mások lassabban érik utol magukat. Karinthytól életében például nem az Előszó („Nem mondhatom el senkinek”) volt antológiadarab, hanem egy tizenkét soros, kamaszkori verse, a Martinovics.

 • Tévésorozat

  Rellik

 • tévéSmaci

  Egyszerűsített bagoly

 • Rádió

  A teljesség igénye

  Színe és Fonákja – heti lapszemle

  „Hírek, információk, sőt dezinformációk ömlenek ránk nap mint nap, az emberek csak kapkodják a fejüket. Nincs ember, aki ezt követni tudná. Kinek, minek higgyünk? Ehhez nyújt némi segítséget a műsor” – olvassuk a Karc FM-en futó Színe és Fonákja némi drámai­ságtól sem mentes leírásában.

 • A független színházak harcai a támogatásokért

  Se ki, se be

  A független színházak területe a mai magyar kultúra egyik folyamatos küzdőtere. Nemzetközi sikerek és súlyos elvonások, létbizonytalanság és a kormányzat részéről valami mély, gyanakvó bizalmatlanság kíséri, miközben a függetlenek színházi életben betöltött szerepe évről évre szélesebb és változatosabb.

 • Állatról emberre terjedő influenza

  Csőrből szájba

  A friss hírek szerint egy újabb influenzatörzs lépte át az állat és ember közötti képzeletbeli határt. Nem először és nem is utoljára.

 • Kegyetlen, bolond világ – Miért hagyja magára a kormány a pszichiátriai betegeket?

  Legalább minden ötödik ember depresszióval küzd Magyarországon: nagy részük ellátatlan, vagy látszatellátással kénytelen beérni. Ez töméntelen megelőzhető emberi szenvedést okoz az ország lakóinak. És miközben a döntéshozók az egészségügynek ezt a területét is hagyják pusztulni, a lakosság pszichés állapota elképesztő kiadásokra kényszeríti az államot.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...