A szerk.

Bögyörő és a Parnasszus

szerző
A szerk.
publikálva
2018/29. (07. 19.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Magyarországon kultúrharc folyik.

Magyarországon kultúrharc folyik. Egyes menthetetlenül jóhiszemű értékelések szerint nagyobbrészt a jobboldalon, a NER kulturális frontokon rohangászó kisvitézei mindenféle ideológiai mintázatú álöltözetekben próbálnak helyet szerezni maguknak a pénztár körül, s olyan hülyeségekkel bombázzák egymást, hogy az operában nagy a buzulás, az irodalomban meg nagy a zsidulás, a tudósok meg ne kutassanak, hanem bólogassanak. A helyzet ebbéli értelmezése szerint a harcnak már áldozatai is vannak, Ókovácsot, Prőhlét ostromolják, Pálinkást már le is vették. Némileg aláássa e verziót Ókovács és Prőhle pozíciójának nagyfokú biztonsága, de az ördög nyilván nem alszik.

Kevésbé naiv elképzelések szerint jelenünk kultúrharca messze túlmutat ezen, s inkább valamiféle felélesztése a soha, még az utolsó népies eltávoztával sem nyugvó népies–urbánus ellentétnek, mely ugyebár a népben és nemzetben, illetve az alanyban és állítmányban gondolkodók közötti nézet-, illetőleg teljesítménykülönbségekben kulminált. E forgatókönyv hívei kedvvel emlegetik a Terror Háza valamelyik aligazgatójának szavakba öntött vágyakozását, miszerint legyünk mi a menők, a menők meg az unmenők, ám ehhez előbb is egy nagy batyu pénzre lenne szükségünk. De aztán megvalósítanánk! Ide a gubát, és hamarosan küldjük az írót, akit többen olvasnak majd a világban, mint Esterházyt, Nádast, Krasznahorkait együttvéve, s ugyancsak kisvártatva küldjük a filmrendezőt, aki Orgoványi kaland című eposzával nagyobb díjakat nyer, mint Jancsó, Tarr és Enyedi! Annyit sem mondunk, hogy fapapucs, s itt lesz a dirigens, aki mellett eltörpül bármelyik Fischer, de jóra fordul még Mohács is, Erdoğan fölajánlja a döntetlent, Kodály lenyomja Bartókot! Nos, a leg­őszintébb sajnálatunkra ki kell jelentenünk, hogy ma Magyarországon nem is ilyen természetű kultúrharc folyik, mert ez ugyanis, még ha csak hazudja is, de azzal az állítással próbálkozik, hogy akarna valamit… létrehozni. A nagy művet, amely a helyes pályára állítja a befogadói agyakat. Nos, akar itt a fene ilyet.

A mai Magyarországon olyan természetű kultúrharc folyik, mint amilyet talán csak a Lenin-fiúk műveltek, s a Négyek Bandája a kulturális forradalom farvizén, ha tetszenek emlékezni reájuk. Ma Magyarországon Bögyörőék intézik a kultúrharcot, akik piszokul nem akarnak semmit, mondjuk a zsebük igényszintjükhöz mért megtömésén kívül túl semmit, csak egyszerűen elpusztítani minden módon és minden eszközzel azokat, akik iránt mérhetetlen kisebbrendűségi komplexusaik felgerjesztik őket. Nem az a kérdés, hogy Bögyörő milyen költő volt, mielőtt Lenin-fiúnak állt (rossz, persze, na és), hanem az, hogy mit akar Bögyörő a hosszú ideje jutalomként megszerzett pozíciójából művelni. Ő pedig semmi mást nem akar, mint a magyar történelem korábbi bögyörői (mert nincs új a nap alatt, még Bögyörőből sem), mondjuk, ’39-ben, vagy ’52-ben. Kicsinálni mindenkit, aki különb nála, s az olyanból elég hosszú a sor.

Elvágni az útját morálisan, egzisztenciálisan, mindenhogyan, elvágni a torkát, nem is túl képletesen. Pusztuljon éhen, mert tehetségesebb, szebb, mert nem vett be a játékba, noha tudta, hogyha bevesz, akkor elgáncsolom nemcsak az ellenfeleket, de a csapattársaimat is, előbb ellopom, majd kiszúrom a labdát, tudta és mégsem vett be. Pusztuljon éhen, mert valaha nyáladzó szerelmes klapanciát írtam hozzá (milyen sorokkal, ó, borzalom), pusztuljon, mert én ilyen nyomorult vagyok, pusztuljon akkor is, ha ő is az, akkor is, ha nem. Az efféle kultúrharchoz nem kellenek érvek, nem kell irodalmi, zsurnalisztai vértezet, nem kell semmi, csak egy szaros állás a kormánylapnál. Meg orr és nyelv. Orr, hogy kiszagolja, ami már messziről bűzlik, hogy tudniillik erre, a vérivásra nagyon is mutatkozik igény odafent, ahol a forintokat osztogatják. S nyelv. Nyelv, a költők fegyvere – mert minden egyes ilyen gesztus, nekimenni és elhordani mindennek a különb embereket, az jól irányzott nyelvcsapás is, mindközönségesen seggnyalás. Dupla haszon: piti bosszú és sunyi törtetés a jutifaliért. Bögyörő ezért csinálja. Jó lenne halhatatlannak lenni, de az ő emeletéről ilyet még soha nem kerestek, hisz’ úgy kettővel alatta lakik a Sértő Kálmánéknak (ha már így benne ragadtunk a lírában), aztán még tőlük is milyen messze volt a Parnasszus.

szerző
A szerk.
publikálva
2018/29. (07. 19.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  naki
  2018. augusztus 05., 18:50
  Nemzetiszotyialista Kulturkampf.
 2. 6
  rworse
  2018. augusztus 05., 15:22
  Előretojt Hereverőség.
 3. 5
  tiszapolgári
  2018. augusztus 05., 09:40
  2

  Előretolt Hereőrség.

 4. 4
  rworse
  2018. augusztus 04., szombat 22:37
  Antikultúrnyikok.
 5. 3
  tiszapolgári
  2018. augusztus 04., szombat 22:08
  Kultúrnyikok.
 6. 2
  hóvarjú
  2018. augusztus 04., szombat 20:17
  Előretolt Bögyörőrség
 7. 1
  rworse
  2018. augusztus 04., szombat 18:22
  Nem kultúrharc, hanem kultúramészárlás folyik.

Komment írásához

 • Magyarországon kultúrharc folyik. De miért is?

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2018/29. (07. 19.)
  Kommentek
  7
  Bögyörő és a Parnasszus
 • Lemondta az Opera a Billy Elliot 15 előadását, Ókovács Szilveszter szerint a Magyar Időkben megjelent írás után jelentős mértékben csökkent a jegyeladás.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2018/23. (06. 07.)
  Kommentek
  4
  Buzigate az Operában
 • Így és ezért szavaz a Magyar Narancs.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2018/14. (04. 05.)
  Kommentek
  2
  Április 8.
 • Bonyolódik Semjén vadászhistóriája. A szerk. ezt írta a botrány kirobbanásakor.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2018/11. (03. 14.)
  Kommentek
  6
  Durrantott párat Svédbe’
 • Az ENSZ egyezményeinek jogi kötőereje nem lesz.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2018/8. (02. 22.)
  Kommentek
  2
  Az új Soros
 • A szerk.

  A szerk.

  Áradatban

  A főzsidó ide akarja hozni a négereket (arabokat) a nyakunkra, hogy ő legyen itt a főnök, és úgy menjenek a dolgok, ahogy ő akarja.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2017/23. (06. 08.)
  Kommentek
  10
  Áradatban
 • Az első kör utáni szerkesztőségi analízis.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2017. máj. 06., 19:30
  Kommentek
  9
  Holnap tartják a francia elnökválasztás második fordulóját: van miért szorítani
 • Látványos pofozkodással végződött vagy nem végződött Vona Gábor esete a hanukával és Köves Slomó rabbival.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2017/1. (01. 05.)
  Kommentek
  3
  A rabbi kedden válaszolt
 • Még az elmúlt évek erős mezőnyében is figyelemre méltó a szaúdi szomszéd körüli kormányzati hazudozás intenzitása és kétségbeesettsége. Pharaon talán nem is azonos önmagával.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2016/48. (12. 01.)
  Kommentek
  1
  Orbán ujjlenyomata
 • Farkas Flórián az ideális (roma) politikus az Orbán-rezsim számára. Szerkesztőségi cikkünk.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2016/47. (11. 24.)
  Kommentek
  0
  A megfelelő ember
 • A háború is lehet normális, csak azt kell róla gondolni. Vajon lesz-e elegendő erő Trumpban, hogy meg tudja valósítani?

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2016/46. (11. 17.)
  Kommentek
  3
  A szerk.: Az abnormalitás konszolidációja
 • Az alábbi írást az olimpia kezdetekor püfölte a gépbe a szerk., de érvénye az olimpia zárásakor is változatlan. Íme.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2016/31. (08. 04.)
  Kommentek
  0
  Adják vissza Annus aranyát!
 • Magyarország legfőbb vezetői paranoiásak, s a lelkiismeretük sem tiszta. Ezért kell még 100 meg 100 őr a védelmükre.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2016/22. (06. 02.)
  Kommentek
  4
  Hízik a Kövér-gárda
 • 1985 után leporoltak egy kurzusdarabot, csak most 1956-ra hangolja át Koltay Gábor az "Itt élned, halnod kell" című rendezését.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2016/17. (04. 28.)
  Kommentek
  4
  Április 4-ről szóljon az ének!
 • Akár eléri, akár nem éri el célját, a pedagógusok mozgalma félelmetes élmény Orbánék számára. A választók erre 2018-ban is emlékezni fognak.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2016/7. (02. 18.)
  Kommentek
  0
  Politikai kérdés – A tanárok mozgalma az orbánizmus lényegét vette célba
 • Emlékszik még valaki a Tárcaközi Földrajzinév-bizottságra? Ez a szaktestület az éppen csak formálódó nemzeti együttműködésbe rondított bele illetlen módon 2011 márciusában.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2016/2. (01. 14.)
  Kommentek
  34
  Csendes forradalom
 • A szerk.

  A szerk.

  2016

  Miközben a rendszer patológiai vonásai csak súlyosbodtak, soha 2010 óta Orbán még nem állt ilyen jól. A szerk. beletekint az előttünk álló évbe.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2016/1. (01. 07.)
  Kommentek
  25
  2016
 • A szerk.

  A szerk.

  Sorosozás

  Magyarország új propagandaminisztere újra feltalálta a kétpólusú világrendet. Rogán Antal szép új világában Orbán Viktor az egyik pólus, Soros György a másik.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2015/45. (11. 05.)
  Kommentek
  18
  Sorosozás
 • Holnap temetik a harmadik Magyar Köztársaság első elnökét, Göncz Árpádot. Halála napján írta róla az alábbiakat a szerk. A szöveget eddig sehol nem publikált fotókkal illusztráltuk.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2015/41. (10. 08.)
  Kommentek
  8
  Göncz Árpád (1922–2015)
 • "Vajon mit jelent vagy mit nem jelent az, hogy Lázár János időnként elhatárolódik attól a kormánytól, amelynek ő a legfontosabb ügyintézője?" Amit két hete írtunk, egyre aktuálisabb.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2015/42. (10. 15.)
  Kommentek
  3
  Valami ketyeg
 • A menekültválság orvoslására bevezetett EU-s kvóta segítene a kormányon, mert elvinne innen sok menekültet. De nem vinné el az összeset, ezért inkább nem kell. Mi a bánatért csinálják ezt Orbánék?

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2015/39. (09. 24.)
  Kommentek
  4
  Vigyék innen a kvótájukat!
 • Hogy mi az új rendben Magyarország köztársasági elnökének szerepe? A kussolás.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2015/39. (09. 24.)
  Kommentek
  5
  A hallgatag ember - Miért nem szólal meg Áder János?
 • Magyarország ajtói – jogi és katonai értelemben – lassan egy hónapja bezáródtak. Az állam azóta sem mutat szolidaritást a menekültekkel, de nem jutott előrébb a válságkezelésben sem.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2015/38. (09. 17.)
  Kommentek
  19
  O. V. megmenti a világot a menekültektől
 • A szerk.

  A szerk.

  Aug. 20.

  Augusztus 20-án soha nincs tüntetés.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2015/34. (08. 19.)
  Kommentek
  10
  Aug. 20.
 • Lett volna megoldás. A kormány megtehette volna, hogy elkezd beszélni: itthon, az ország polgárainak, és Brüsszelben, az unió hivatalnokainak. Vagy a német kormánynak. És felkészül.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2015/36. (09. 03.)
  Kommentek
  15
  A szerk.: A 71 halott politikája
 • Hallottunk már Lázár Jánosról, a sikeres vállalkozóról? A legyőzhetetlen pókerjátékosról? Nos, ritkán. Vagy inkább soha.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2015/33. (08. 13.)
  Kommentek
  6
  Mit engedhet meg magának ma egy miniszter Magyarországon?