2000 pedagógus hiányzik a magyar iskolákból, de a Klebelsberg Központ új vezetője szerint nincs tanárhiány

szerző
G. M.
publikálva
2018. aug. 10., 11:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Feszül itt némi ellentmondás.

Három hét múlva elkezdődik a tanítás az iskolákban, de úgy tűnik, sok helyen nem lesz, aki tanítsa a gyerekeket. A Pénzcentrum összesítése szerint még jelenleg is több mint kétezer (most éppen 2133 tanári állást hirdetnek a Közigálláson) pedagógust keresnek a magyar közoktatási intézmények. Sok olyan hely van, ahol már eleve úgy hirdetik meg az állást, hogy „bármilyen szakos tanárt” felvesznek. Leginkább matematika, testnevelés és angol szakos tanárokra van szükség az iskolákban.

Lassan nem lesz, aki tanítsa a gyerekeinket: óriási a pedagógushiány, több ezren inkább szakmát váltottak

Nem csoda, hogy már a Vatera is tele van olyan álláshirdetésekkel, amelyekkel tanárokat toboroznának. Még idén április végén nyilatkozta azt a Népszavának Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, hogy drámai a pedagógushiány Magyarországon, csak a 2016/2017-es tanévben több mint 5 ezer tanár intett búcsút a pályának.

Érdekes ugyanakkor, hogy a Klebelsberg Központ (KK) új elnöke, Hajnal Gabriella a Népszavának azt mondta, nincs országos tanárhiány. „Tavaly még 5-6 ezer pedagógusról beszéltek, most 2400-ról. Minden ilyen szám felelőtlen dobálózás” – mondta Hajnal, aki szerint nyáron azért nő meg a meghirdetett tanári állások száma, mert ilyenkor nagyobb arányban változtatnak álláshelyet a pedagógusok. Hajnal azt is mondta, hogy lehetnek olyan térségek, ahol gondot jelent a munkaerőhiány, de szerinte ezt majd a tankerületek megoldják.

szerző
G. M.
publikálva
2018. aug. 10., 11:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  2018. augusztus 11., szombat 09:28
  Ezeknek mindenből hiányuk van, gyerekből, tanárból, keresztyén óvodásokból... a leginkább a fejükből hiányzik valami...
 2. 1
  rworse
  2018. augusztus 10., péntek 12:51
  Persze, hogy nincs tanárhiány. Tanárból egy is sok. Hey teacher! Leave those kids alone!

Komment írásához