A Balatont is ellopja tőled a NER

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2018. febr. 07., 14:23
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A hazai közéletbe Mészáros Lőrinc néven berobbant érdekeltségi kör már a Balaton jelentős részét is bekebelezte.

A csütörtökön megjelenő heti Magyar Narancs címlapsztorijában körbejártuk, mit és hogyan szerzett meg a Balaton környékén a Mészáros Lőrinc és Tiborcz István nevével fémjelzett Orbán-közeli üzleti kör. A kormányfő jó barátja és a veje már 14 kemping és 10 szálloda tulajdonosa a Balaton körül, de a portfólióban van borászat, kikötő és golfpálya is. Az ingatlanpiacon általában úgy tartják, érdemes Mészárosék közelébe költözni, vagy a szomszédjukban befektetni, mert az ilyen környék biztosan fejlődni fog – a Balatonnál sincs ez másképp. A következő években több százmilliárd forintot költ a kormány a Balaton fejlesztésére, zömében uniós pénzből. Az új szabályozás az építkezéseknek kedvez a zöld felület és a szabadon hozzáférhető vízpart kárára. A tömegek nyaralóhelyéből az elmúlt években egyre inkább a kiváltságosok pihenőhelyévé vált a Balaton. Eltűnőben vannak a szabadstrandok, a kempingeket beépítik, ezzel pedig egyértelműen a szegényebb rétegek szorulnak ki a tó mellől.

false

 

A Balaton legfőbb ura természetesen a Mészáros Lőrincnek nevezett szupervállalkozó. Hotelek, kempingek, borászat, rádió tulajdonosa már a Balatonnál Mészáros, és persze a környékbeli fejlesztésekből is csurran-cseppen. 2016-ban került a felcsúti polgármesterhez az ország egyik legnagyobb szállodalánca, a Hunguest Hotels. Többek között a lánc­hoz tartozik a négycsillagos Balatonal­mádi Hotel Bál Resort (a település szívében, egy ősparkban található, 200 méterre a tótól), a szintén négycsillagos Hotel Pelion Tapolcán, a felújítás alatt álló part menti Hotel Helikon Keszthelyen, valamint további három szálloda a Balaton vonzáskörzetében (a hévízi Hotel Helios és Hotel Panorama, valamint a zalakarosi Hotel Freya). A fellendülő turizmussal persze a Hunguest is jól járt, erről a szintén kormányközeli Magyar Idők számolt be. A teljes lánc (tehát a nem Balaton-környéki szállókkal együtt) tavaly 15 milliárd forintra növelte árbevételét (ez 1,5 milliárddal több, mint 2016-ban), miközben a vendégéjszakák száma közel 90 ezerrel emelkedett. A cég 2016-ban 800 millió forint eredményt termelt, korábban pedig jóval egymilliárd felett, igaz, akkor még több szálloda tartozott a láncba.

false

Tavaly lett Mészárosé a Balatontourist. A Balatontouristhoz tartozó három cég főleg part menti kempingek üzemeltetésével foglalkozik. A társaság 106 hektárnyi Balaton-parton 5200 kempinghely, 500 bungaló és 200 mobilház felett rendelkezik. A kempingek és üdülőfaluk körbe­ölelik a tavat, hiszen a Balatontouristhoz tartozik a balatonfüredi Füred Kemping, a bala­ton­akali Strand-Holiday Kemping, a révfülöpi Napfény Kemping, a keszthelyi Zala Kemping és Üdülőfalu, a balatonberényi Naturista Kemping, a balatonalmádi Yacht Kemping, a balatonszemesi Vadvirág Kemping és Üdülőfalu, a zamárdi Mirabella Kemping, a siófoki Aranypart Kemping és Üdülőfalu, valamint a Zalakarosi Termál Kemping is. A Balatontourist 2017-es sikereiről szintén beszámolt a Magyar Idők; eszerint a cégcsoport tavaly 1,4 milliárdos árbevételt ért el 10 százalékos forgalomnövekedés mellett, míg a 2016-os nyeresége meghaladta a 116 millió forintot. A cég vezetője, Nagy Gábor azt is megosztotta az olvasókkal, hogy nem akarnak bekebelezni mindent, ennek bizonyítéka, hogy bár a Siófok-Sóstón lévő Ifjúság Kemping tulajdonosát felszámolták, arra a területre nem pályáztak. A Magyar Idők „piaci információk alapján úgy tudja”, hogy az új gazda, a részben szlovák tulajdonú Retro Motors Company „valószínűleg nem szálláshelyként tervezi újranyitni a más típusú fejlesztésre is alkalmas területet”. A lap azt már elfelejtette hozzátenni, hogy a Retro Motors vezetőjének, Putnik Ljubomirnek közös cége van Árki Tamással, aki egy másik Mészáros-cég, az Eurogenerál igazgatósági tagja. A felszámolás idején még 942,4 millióra becsülték a 8,25 hektáros területet, amit a vevő végül 377 millióért kapott meg. Most már csak az a kérdés, mi lesz az a bizonyos „más típusú fejlesztés” – ehhez némi kapaszkodót a balatonakali kemping sorsa adhat. Ide a Mészároshoz került tulajdonos lakóparkot tervez építeni.

Arról, hogy mit szerzett még meg Mészáros és Tiborcz István a Balatonnál, hogy hogyan segíti a beépítést a szabályozás, és miként szorulnak ki az alacsonyabb jövedelmű emberek a Balatontól, a csütörtöki Magyar Narancsban olvashat részletesen.

Magyar Narancs - Archívum részletes

A DK debreceni önkormányzati képviselője szerint, amikor már nem volt értelme az észérveknek, akkor húzott alusisakot a fejére, hogy megvédje a „kormányzati őrültségektől". Varga Zoltán beszélt azokról a közpénzből meggazdagodott fideszesekről, akiket frusztrál, hogy nem tudják megmutatni, mennyi pénzük van, és arról is mesélt, Kósát miért hívják Debrecenben Mr.

 

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2018. febr. 07., 14:23
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  tiszapolgári
  2018. február 07., szerda 19:37
  Őszi éjjel
  hízik a Balatonja
  hízik a Balatonja
  magába.
 2. 5
  tiszapolgári
  2018. február 07., szerda 19:35
  +1
 3. 4
  rworse
  2018. február 07., szerda 19:13
  Érted lopok én, nem ellened!
  Nekem nősz nagyra, szerintem!
  Én az egész tavamat fogom!
  Harmadnaponként megveszek!
  Lásd, örülnék, ha megvenném még egyszer!
  De szeretnék gazdag lenni!
  Öt forintért mólót venni!
  Ej, dőltsd a tőkét, ne siránkozz!
  Élveztem én az élet kék taván!
  Fortélyos pénzem igazgat!
  Íme, hát megvettem hazámat!
  A világ vagyok - minden, ami volt, nálam van!
  A tavon sávot, mint üveg golyót megkapok! Óriás leszek!
  Ki tiltja meg, hogy elhordjam a partot hazafelé menet?!
  Én ilyennek képzeltem a NER-et!
  Már egy hete csak a Pappa Piára gondolok mindig, meg nem állva yachtommal az Adriára, majd Balatonmáriára!
  Itt ülök villámló csilágítótornyomon!
  E tavon, ha ütök tanyát, hétszer veszem meg a partját! Egyszer veszem Viktorkának, egyszer az Anikójának, egyszer Viktor Ráheljának, egyszer Viktor Sárájának, egyszer Viktor Rózájának, egyszer Viktor Flórájának! Fölsír a hat, de miért már? Hetedszerre kap a Gáspár!
  Forgolódik tőkés birodalmam, csattog Vonyarcot szaggató fogam!
  Hosszú az Úristen, hosszú a Balaton! Egyedül fogok majd yachtozni a tavamon!
  Ne tedd kezed a tavomra, mintha kezed kezem volna!
  Vizet veszek, nem prédikálok, jó vizemre jól vigyázok, nem ér engem veszedelem, magamat le nem ültetem!
  Más se maradt belőlem, mint a kakukkfióka!
  Lapulok pénzforrásom tiszta fenekére!
  Ha az Isten íródiák volna, s éjjel nappal mozogna a tolla, úgy se győzné, ő se, följegyezni, mennyit kell még mindenhol megvenni!
 4. 3
  yoyo
  2018. február 07., szerda 17:31
  szia Kovacs, haudujudu
 5. 2
  Kovacs
  2018. február 07., szerda 16:58
  1: Ez a szenvelgős lírai "mélyzuhanás"... Ha legközelebb benézek hozzátok hivatalból, felírok valami antidepresszívát kollektív használatra. (homoöpátiás alapon), jobb mint a hasis. Állítólag. A "tengeri brigád" innovációja belső használatra. Rémes korszakot átvészelendő alapon." No problem, no cry... "
 6. 1
  yoyo
  2018. február 07., szerda 16:19
  Mindig, újra és újra előjön a kérdés, mit gondolna, hova állna ma Cseh Tamás.
  Ez a szöveg például ma is nagyon passzentos lehetne. Balatonnal, Dunával, bármivel.

  Nézz le a Lánchídról a vén Dunára,
  nézd meg a vén folyót, megvan- e még,
  hisz ma az ember még azt is csudálja,
  hogy el nem vették már rég mindenét,
  nézz csak utána apádnak, anyádnak,
  asszonyod vizsgáld, hogy asszony- e még,
  másodpercenként kell ellenőrizd,
  hogy a tiéd- e még, ami tiéd.

  Gondosan leltározz éjt nappá téve,
  zsebedbe nyúlj, hogy a pénz ott van- e,
  elvették múltadat és a jövődet,
  míg félrenéztél vagy három hete,
  és emlékezz volt még egy óvatlan perced,
  engedted magadnak, hogy félrenézz,
  s már arra ébredtél, hogy nem vagy férfi,
  ember, hogy lehettél ilyen merész?
  Volt még egy Istened, egész jó Isten,
  s könnyelmű percedben feledted őt,
  s felnéztél, láttad, ő is másé,
  vicceket mesél a gondviselőd.
  Nézz le a Lánchídról a vén Dunára,
  nézd csak a vén folyót, hogy viszi szét
  apádat, hazádat hogyan dobálja,
  s maga sem tudja, hogy megvan- e még.

  Vagy tudod mit, ne is nézz le a Dunára,
  szemedet féltsed, hátha kisül,
  így maradj inkább már, így félrenézve,
  anyátlan, Dunátlan, nemtelenül,

  csakis a, csakis a szemedet őrizd,
  ne is nézz már oda, hátha kisül,
  vigyék csak kapkodják, nézz te csak félre,
  s várj másik istenre, aki becsül.

Komment írásához