A CEU elüldözése volt a könyvégetés, az MTA megregulázása a könyvtár elégetése

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 16., 15:32
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Volt már példa hasonló intézkedésre, 1949-ben Gerő Ernő vezetésével és közbenjárására az akadémikusok majdnem kétharmadát kirúgták.”

„Elfogadhatatlan az irány és a módszer is, ahogyan a kormány állami felügyelet alá akarja vonni a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA)” – közölte Szabó Szabolcs, az LMP-frakció tagja szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint a kormány egyeztetésre lehetőséget sem adva akar törvényt módosítani és elfogadtatni egy olyan költségvetési törvényt, amely az Akadémia költségvetésének jelentős részét, mintegy 28 milliárd forintot direkt kormányzati befolyás alá vonna.

Az MTA elnöke szerint nincs garancia arra, hogy megőrizhetik az Akadémia és a tudományos élet függetlenségét

Lovász László sajnálatosnak nevezte, hogy a tervezet megjelenése előtt nem egyeztettek az MTA vezetésével. Rendkívüli közgyűlést hívott össze az MTA péntek reggelre, miután csütörtökön kiderült a 2019-es költségvetés tervezete, miszerint a Magyar Tudományos Akadémiától az újonnan létrehozott Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz sorolná át az MTA kutatóintézeteinek költségvetését.

Szabó azt is mondta az MTI tudósítása szerint, hogy

elfogadhatatlan az a szemléletmód is, hogy államosítani akarják MTA egy részét és az ott folyó kutatást, hiszen „ez szembemegy a kutatás szabadságának elvével, amely egy normális országban működni szokott”

Szabó szerint korábban a CEU elüldözését könyvégetéshez hasonlította, most az MTA „megregulázását” a könyvtár elégetésének tekinti. „Volt már példa hasonló intézkedésre, 1949-ben Gerő Ernő vezetésével és közbenjárására az akadémikusok majdnem kétharmadát kirúgták”  – mondta a politikus.

Szabó közölte, hogy az LMP-frakció semmilyen költségvetést és törvénymódosítást nem fog megszavazni, amely az Akadémia függetlenséget támadja. Egyetértenek az Akadémia vezetésével, amely

azt kéri a kormánytól, hogy vonja vissza ezeket a javaslatokat,

és felajánlják nekik támogatásukat a szabadságukért vívott küzdelemben.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 16., 15:32
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  jhamori
  2018. június 17., 00:53
  1. Kérni – bármit – ideje múlt dolog. A geci csak az erőből ért.

  2. A tervezett intézkedés lényege, hogy az MTA szervezete helyett egyetlen akadémikus – Palkovics - irányítsa az MTA-t. Demokratikusan. Természetesen a fidesz szája íze szerint.

  3. Palkovics már eljátszotta a tanárokkal a „generáljunk egy kerekasztal” történetet, ahol éppen a tanárok voltak kisebbségben és az ég egy adta világon semmi sem történt azon kívül, hogy semmi sem történt. Szóval nem nagyon kellene hitelt adni Palkocsics szavainak, miszerint „majd” egy tudósokból és nem politikusokból álló értekezlet dönt a pénzek elosztásáról. Ismerjük a fidesz és a geci „majd”-jait.

  4. Vissza kellene térni a Gerő Ernő -féle hagyományokhoz és Palkovicsot – az akadémikusok árulóját – meg kellene fosztani akadémikusi címétől. Mégiscsak tenni kellene valami lényegeset és érthetőt.

  5. A „tudósok” remek nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeznek. Fel kell lázítani a nemzetközi kutatók intézményeit, hogy a kormányuknál tiltakozzanak orbán ellen. Főként az amerikai intézeteket kell fellármázni, mert az USA-ban nemcsak hagyománya, de tekintélye is van az értelmiség önvédelmének. Ez majd jót fog tenni az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatoknak is.

  6. Kárörvendve megjegyezném, hogy a következő csapás az ugyancsak gyanúsan hallgatag ügyvédeket fogja sújtani, mert ők is ugyanúgy lapítanak, mint a kedves akadémikusok lapítottak volt. Ideje lesz őket is berakni a "rendbe", mielőbb felemelnék a szavukat az ismert jogtiprásokért...

Komment írásához