A Fidesz eszközével von párhuzamot az MTA a kormány és a Rákosi-korszak között: utoljára akkor fenyegette megszűnés az intézményt

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 08., 12:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Tudta?

„Tudta, hogy az 1825-ben felállított Magyar Tudományos Akadémia egyszer majdnem megszűnt? Amikor 1948-ban a Magyar Dolgozók Pártja az Akadémiával szemben felállította a Tudományügyi Minisztériumként működő Magyar Tudományos Tanácsot” – írja Facebook-oldalán az MTA.

Magyar Tudományos Akadémia – MTA – hivatalos oldal

1945–1948 között a Magyar Tudományos Akadémia a megszűnés határán volt.

Az Akadémia a poszthoz csatolta történeti leírását is, ahol részleteiben is olvasható, hogy a második világháborút követően az MTA több okból is a megszűnés határára jutott, annak munkája, anyagi helyzete miatt ellehetetlenült, a földbirtokait felosztották, a pénz- és értékpapírvagyona a hiperinflációban semmissé lett, bérházait államosították… Majd a Magyar Kommunista Párt és később a Magyar Dolgozók Pártja felől is éreztek veszélyt, ami 1948-ban, az MTT felállításával vált politikai fenyegetettséggé.

Mint ismert, az MTA kutatóintézeteitől épp most vont el a kormány – illetve az Országgyűlés – 25 milliárd forintot, hisz’ a jövőben ezt az összeget kontroll alatt, a Palkovics László vezette minisztériumon keresztül kapják majd meg. Az intézmény az akadémiai függetlenséget és a kutatás szabadságát félti. Nem véletlenül… Hiába tárgyalt az MTA vezetése több körben is Palkoviccsal, a javaslataikat simán lesöpörték az asztalról, mert Palkovics szerint nincs szó a kutatóintézetek államosításáról, a kutatásra szánt pénzeket akarják hatékonyabban elkölteni.

Szellem és erőszak - Így darálták be a Magyar Tudományos Akadémiát

Korábban is érte politikai támadás a Magyar Tudományos Akadémiát - hét évtizede egyszer már sikerült is felszámolni az autonómiáját.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 08., 12:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  kanálgép
  2018. augusztus 08., szerda 17:10
  Még mindig keverik a Seint a Sollennel.
 2. 2
  naki
  2018. augusztus 08., szerda 15:38
  Legyen az egészen kicsike Orbáncnak a kisvasútja mellé kis ágytál és kis Nemzetiszotyialista Akadémia. A Magyar Tudományos Akadémiától pedig távol legyen minden, ami Orbánc.
 3. 1
  Kovacs
  2018. augusztus 08., szerda 14:28
  Szerintem össze kellene vonni a MTA-át a felcsúti Puskás Akadémiával. Vagy fordítva. Esetleg könnyebben menne a pénzelosztás? Magyar Nemzeti Tudományos és Puskás labdába rúgó Akadémiák. Pénz és munkamegosztással.

Komment írásához