A kórházigazgató elkezdte feszegetni a problémás szerződéseket, indoklás nélkül kirúgták

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 13., 11:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Érdekes történet a magyar egészségügyről.

Múlt héten a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház igazgatójának, Tiba Sándornak egyik napról a másikra mennie kellett — a Népszava mai interjúja szerint maga sem tudja, hogy miért.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) igazgatójától, Németh Lászlótól kapott egy telefont, és másnap már be is jelentették, hogy felmentik, mert nyugdíjas korú, ami persze már a tavalyi kinevezése idején is így volt. Németh azt állította, ő sem tudja, miért kell távoznia az igazgatónak.

false

 

Fotó: MTI

Az interjúban ezek után Tiba arról beszél, hogy "előnytelen", "problémás", "pénzügyi szempontból kétséges" megállapodásokat talált, ezeket vagy megszűntette vagy átszámoltatta, és a problémát jelezte a fenntartó ÁEEK-nak.

Például előnytelen volt az őrzést és a kórházi parkolókat üzemeltető céggel kötött szerződés, illetve a Medcenter Kft.-nek onkológiai sugárterápiás közreműködésre, gépkarbantartásra, asszisztensek foglalkoztatására havonta kifizetett 60-65 millió forint is. Tiba szakemberekre hivatkozva azt mondja, hogy a Medcenternek

2006 és 2017 között másfél milliárd forinttal többet fizetett ki a kórház, mint kellett volna.

A visszásságokat jeleztem az ÁEEK területi igazgatójának. Miután ezt megvizsgálták, összehívtak egy egyeztető megbeszélést az egészségügyért felelős államtitkárságra. Ott volt az államtitkár, és az ÁEEK vezetői. Ez másfél-két hónappal ezelőtt történt. Ezen a találkozón megerősítették, hogy jól látjuk a problémát. Feltehetően valóban volt nem jogos kifizetés a cégnek. Végül ott az a döntés született, hogy egyelőre ne utaljuk a Medcenter havi díját“ — állítja Tiba.

A kórház tehát leállította a kifizetést a cégnek, és átvette a dolgozóit,

„kivéve a Medcenter Kft. tulajdonosa, Gubacsi László onkológus feleségét.“

A Medcenter-ügy és a kirúgása közötti kapcsolatról Tiba ezt mondta: „Sokat gondolkozom azóta is, s nem nagyon tudok másra gondolni, csak arra, hogy valami szerepet biztosan játszott ez a dolog.“

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 13., 11:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  yoyo
  2018. február 13., kedd 16:48
  A NER egyik igen figyelemreméltó jellemzője, hogy működtetői az éberségre és a lényegét jelentő iratlan, ám sarkalatos törvények betartatására nagyon nagy hangsúlyt fektetnek.
  A NER szereplői pedig biztosan komoly útmutatást kapnak, mi a feladat, cserébe milyen extra előnyöket lehet kiélvezni, de ezen túl rendelkezniük kell azzal az intelligenciával, hogy mindig jól érzékeljék a rendszer láthatatlan határait: „Sokat gondolkozom azóta is, s nem nagyon tudok másra gondolni, csak arra, hogy valami szerepet biztosan játszott ez a dolog.“ hát, ja, biztosan.
 2. 1
  rworse
  2018. február 13., kedd 15:55
  Pedig Tiba tipikusan az ő kutyájuk kölyke.

Komment írásához