A Momentum talán mégis visszalépne egy-egy ellenzéki jelölt javára

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 08., 16:44
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

De erről nem most döntenek.

„Ha lesz egy hiteles ellenzéki jelölt, aki meg tudja verni a fideszes kihívóját helyi szinten, és jobb, mint mi, meg fogjuk fontolni a visszalépést” – mondta Fekete-Győr András, aki a Hír Tv Reggeli járat című műsorának vendége volt. Amikor arra kérdeztek rá, hogy akár Juhász Péterrel szemben is visszalép-e, Fekete-Győr úgy válaszolt, hogy ha Juhász Péter jobb lesz, mint ő, akkor vele szemben is.

Fekete-Győr András, a párt egy korábbi tüntetésén

Fekete-Győr András a párt egy korábbi tüntetésén

Fotó: MTI/Marjai János

A Momentum elnöke arról is beszélt, hogy a kampányuk most elindult, és természetesen egészen a választásokig fog tartani. Azt mondta, hogy a kampány fő célja az lesz, hogy a párt ismertségét 80-90 százalékig tornázzák fel.

Fekete-Győr arra kérdésre, hogy ő lesz-e a listavezető miniszterelnök-jelölt, azt mondta, ezt majd a küldöttgyűlés fogja eldönteni.

(via mno.hu)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 08., 16:44
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  tiszapolgári
  2018. január 10., szerda 14:54
  yoyo

  Szerintem szuper jó meglátás, és be kell vallanom, nekem nem jutott volna eszembe, hogy a távolságtartásomnak vagy idegenkedésemnek a nemzedéki különbözőség az egyik fő oka. Pedig így, a 6-ost olvasva, ez tényleg magától értetődőnek látszik, az én esetemben mindenképpen. Talált-süllyedt.
 2. 6
  yoyo
  2018. január 10., szerda 09:01
  Hogy a kezdeti médiahátszél sok volt, vagy kevés, természetesen relatív. Nekem úgy tűnt, hogy nagyon hamar kezdtek búgni a mellékzöngék.

  Amikor azt érzékeltem, hogy a fellépésük stílusa nem rokonszenves nekem, hogy nem az én világom, akkor bevillant, ha az én gyerekeim most aktívan politizálnának, az nagyon hasonló lenne, ismerem a felületességüket, tájékozatlanságukat, amik az én elvárásaimhoz viszonyítottak, viszont sokkal inkább élnek benne a világban, van bennük egy, meggyőződésem, hogy a mi korosztályunknál "bölcsebb" távolságtartás a világ ideologikus kategóriákban való szemléletétől, ez az, ami a mi felfogásunk szerint felületességnek, tájékozatlanságnak számít.

  Tetszik, vagy nem tetszik, a világnak ilyen - hagyományos kategóriák szerint elemezve - "link", "felszínes" az új természete, ami persze azért hülyeség, mert a világ új természetének nem ezek a fő jellemzői, ez a hozzánk hasonlóan "régi világbeliek" érzése.

  Hajdan az induló fideszt is ilyen mosolyogva lekezelő módon fogadták, a szüleim korosztályától azok a dícsérő, ócsároló klisék mentek folyamatosan, amik az induló momentumra.

  Sajnos a hajdani fideszben is az elejétől fogva ott voltak azok, akik véresen komolyan gondolták a politikát, az irónia és a megalkuvásnélküliség helyett, a momentum jobb arcai helyett is inkább a nagyszájú, túl magabiztos fazonok uralták el a teret.

  Ami a régi pártokra vonatkozó kategorikus véleményt illeti, háááát.... azt kell mondanom, sajnos vagy nem sajnos, de ott az igazság.

  Nem lehet egységesen rájuk borítani minden dzsuvát, és nem lehet eltagadni bizonyos valódi érdemeket, de minden jel arra mutat, hogy nem ők fogják a NER-t lebontani, és ami szintén az érdemi részéhez tartozik, addig is csak a levegőt fogják szívják azok elől, akik itt valódi újat tudnának képezni.

  A végső sajnos pedig: nem a momentum lesz az az erő, amely itt valódi újat tud képezni, ehhez már most túl sok sár és mocsok ragadt rájuk, a hitelességet, bizalmat visszaszerezni sokkal nehezebb, mint nulláról indulva megpróbálni megtartani.


 3. 5
  tiszapolgári
  2018. január 09., kedd 21:12
  yoyo

  Te azt mondod, hogy a kezdet kezdetén kaptak egy nagyon kis kegyelmi időt, én viszont azt mondom, hogy elég sok megszólalási és médiaszereplési lehetőséghez jutottak.

  Azt írod, „a hatalom kritikája és az alternatívaállítás helyett az alternatívák közti bozótharc zajlik”, de ebben a Momentum is részt vett, amikor a 2010 előtt alakult pártokat kizárta a lehetséges szövetségesei közül, és legalább annyi energiát fektetett az ellenzéki pártoktól való távolságtartásra, mint amennyit a kormány bírálatára. Nekem ez nagyon nem tetszett.
 4. 4
  yoyo
  2018. január 09., kedd 09:43
  tiszapolgári, ez főbb vonalakban stimmel, a momentum a kezdet kezdetén kapott egy nagyon kis kegyelmi időt, amíg a metakommunikatív szájhúzás még nem (annyira) kísérte a közléseket.

  Aztán hamar bekövetkezett a "mit akarnak ezek itt a nagyok pályáján, nemcsak rondák, de gyanúsak is" hangsúly. Vagy amikor pl. a Tóta W Árpád nagy vehemenciával (kissé húzott, sértődött hangon) elkezdte nyomatni a "hol a momentum programja" szöveget (amikor már lehetett tudni, hogy program októberben lesz), felsejlett, hogy az említett illető (már megint) nem tűnik független publicistának.

  De itt a lényegnek inkább az általános észrevételt szántam, ma Magyarországon még a kiegyensúlyozottságra, tárgyszerűségre törekvő média is inkább ront a politika szereplőinek a közmegítélésén, mindig egymás fényében/árnyékában kardozva, magyarázkodva, a másikat oda-visszainszinuálva kalimpálnak, botladoznak.

  Ha ábrázolni kellene egy normális politikai-közéleti kommunikáció erővonalait, akkor abban az egyes ellenzéki erőknek a saját politikai szándékait a hatalom kritikájaként kellene tudni bemutatni, a választónak pedig ezen szereplések alapján kiválasztania a számára legmeggyőzőbbet, itt viszont a hatalom kritikája és az alternatívaállítás helyett az alternatívák közti bozótharc zajlik, egy ideje sajnos elég aljas eszközökkel.
 5. 3
  tiszapolgári
  2018. január 09., kedd 08:36
  Én úgy láttam, hogy a Narancs elég sok megszólalási lehetőséget adott a Momentumnak, segített a felfutásukban. Fekete-Győr furcsa nyilatkozatait olvasva egyre inkább úgy éreztem, hogy a jóból is megárt a sok. Később mintha csökkentek volna a sajtómegjelenések, és ez szerintem rendben is volt. Egyrészt, amikor a gyerek járni tanul, eleinte még dicsérgetjük, hogy milyen ügyes, később már nem, természetessé válik, hogy két lábra állt, sőt megszidjuk, hogy levette a polcról és összefirkálta a papa féltett könyveit. Másrészt, a Momentum jelenleg a vidéki bázisait építi ki, lehet, hogy ez is oka annak, hogy kevesebb interjúra marad idejük. Meg hát, mit is mondhatnának. Dolgoznak. Beálltak a sorba.
 6. 2
  galambocskám
  2018. január 09., kedd 07:08
  A momentum eddig semmi mást nem csinált mint mindig mindenre nemet mondott, amire pedig igent az hát.....marad a kerítés, de mindenki lebonthatja aki arra jár, példaképünk a verhofstadt és más marhaságok .Ja és újraalapítjuk az államot, mért pont ne mink alapítanánk újra, hát nem igaz?

  A momentum igénytelenségét és pökhendiségét alátámasztotta az ellenzéki hozsanna, de ha nem lennének olyan tehetségtelenek amilyenek akkor nem dőltek volna be sem a saját kezdeti sikereiknek, sem mások euforiájának.

  "Fiatalemberek elindultak és melléjük állt az ország."

  Alföldi Róbert meglátása a momentumról.
 7. 1
  yoyo
  2018. január 09., kedd 06:46
  A momentumon (is) jól látszik, mennyire számít, ha egy politikai erőnek nincs saját médiája.
  Most függetlenül a Momentum valódi minőségeitől, tartalmától, a kezdettől végig minden felületen olyan szűrőkön át jelennek meg, amelyek mindig megkérdőjeleznek, partvonalon kívülinek állítanak be.
  A kortárs tömegkommunikációban pedig az ilyen hatás úgy működik, mint egy vastag, homályos üvegfal, azon belülre kerülni jóformán lehetetlen. A politika gyakorlása pedig oda-visszacsatolások útján működik, oda-vissza inspirációk tudják a hatást felerősíteni, ha ilyesmi nincs, akkor ott a holt térben való toporgás van.
  Ez egyébként valamilyen szinten jelenleg az egész ellenzékre általában igaz, a sok kis és nagyon kis párt embere egymásnak adja a kilincset ugyanabban a két tévéstúdióban, és valamennyire már mindegyikük ebben a folyton megkérdőjelezett státusban bénázik. És hogy ez ne lehessen másként, azon az összes többi párt emberei igyekeznek gondoskodni, mindenki a maga szövegével próbálja a többiekét beárnyékolni, megkérdőjelezni, ennek a kommunikációnak egyik szereplője se tud felszabadultnak és hitelesnek tűnni.
  Ezen aligha fog az változtatni, hogy egyik-másik pártnak egyszerre nagy, országos saját médiája lesz, mert nem lesz.
  Igazából csak valamilyen kreatív közösségi média spontán felfutása hozhatna ezen változást - egy arab tavaszra hasonlító, nagy kavarodás, ami végül a meglévő szilárd kereteket szétbontja.

Komment írásához