Áder nem akadékoskodik: május elején felállhat az új kétharmad

szerző
MTI
publikálva
2018. ápr. 17., 11:14
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Május 8-ára hívja össze az Országgyűlés alakuló ülését Áder János köztársasági elnök, aki Orbán Viktort kérte fel a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére.

A köztársasági elnök, Áder János ezzel egy időben az Országgyűlésbe bejutott, országos listáról mandátumot szerző pártok és pártszövetségek listavezetőit levélben kérte fel, hogy kezdjék meg az Országgyűlés alakuló ülésével kapcsolatos egyeztető tárgyalásokat. A parlament megbízatása az alakuló üléssel kezdődik, és a következő Országgyűlés megalakulásáig tart. 
A köztársasági elnök az alakuló ülésen tesz javaslatot a miniszterelnök személyére, akinek megválasztásához a képviselők több mint felének a szavazata szükséges. 
Szintén az alakuló ülésen választják meg - az országgyűlési törvény szerint a frakcióvezetők indítványára, a korelnök javaslata alapján - titkos szavazással a házelnököt, valamint nyílt szavazással az alelnököket és a jegyzőket. Közös indítvány híján a legnagyobb létszámú  képviselőcsoport vezetője jogosult a házelnök személyére indítványt tenni. Ez esetben az alelnököket és a jegyzőket már az ő javaslatára választják meg, a frakcióvélemények meghallgatása után.

Az április 8-i parlamenti választáson a Fidesz-KDNP 133 országgyűlési mandátumot szerzett, a Jobbik 26, az MSZP-Párbeszéd 20, a Demokratikus Koalíció 9, a Lehet Más a Politika 8 parlamenti helyet kap. Egyéni választókerületből szerzett mandátumot az Együtt egy jelöltje, továbbá egy független képviselőjelölt, Mellár Tamás és kedvezményes mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, melynek parlamenti képviselője bevallottan fideszes.

szerző
MTI
publikálva
2018. ápr. 17., 11:14
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  tiszapolgári
  2018. április 17., kedd 16:09
  Májusban olyan kemény májusfát állítanak, hogy belepirulnak a menyecskék.
 2. 1
  rworse
  2018. április 17., kedd 13:51
  Újabb négy erősödés, büszkülés, honvédelem, Nyugat-megállítás, Keletsegge-nyalás. Mit lemostak a századok, újrakenjük a gyalázatot.

Komment írásához