Az ÁSZ megüzente a Jobbiknak, hogy 15 napjuk van fizetni

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 08., 14:39
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A teljesen független szerv nem kegyelmez.

Közleményt adott ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ), melyben jelzi, hogy nem fogadta el a Jobbik érvelését, és 15 napot ad a pártnak, hogy befizesse a 331 millióst büntetést. A szerv gyakorlatilag megismétli a decemberi jelentéstervezetet, amikor leírja, hogy „a párt nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását, valamint akadályozta a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását, emellett az ÁSZ hatósági kockázatjelzés alapján feltárta, hogy a Jobbik 2017 első félévében működéséhez a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el”.

Az ÁSZ szerint Vona Gábor pártja nem cáfolta hiteles ellenőrzési bizonyítékokkal a szervezet megállapításait, így a törvényi előírás alapján az ÁSZ 2018. január 8-i dátummal felhívással fordult a pártelnökhöz, hogy a párt a tiltott vagyoni hozzájárulás értékét tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésnek. A számvevőszék 331,5 millió forintra büntetné a Jobbikot, illetve 331,5 millióval csökkentené a párt állami támogatását tiltott pártfinanszírozás miatt.

Domokos László, az ÁSZ elnöke

Domokos László, az ÁSZ elnöke

Fotó: MTI/Kovács Attila

Majd a közlemény végén szerepel a nap legszebb mondata, az ÁSZ ugyanis azt írja, hogy „a politikai élet tisztasága érdekében különösen indokolt a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodásának ellenőrzése, amit az ÁSZ törvényi előírás alapján kétévente végez, így kiemelt szerepet tölt be és felelősséget visel a pártok feletti társadalmi kontroll érvényesítésében”.

Mint ismert, az Állami Számvevőszék tiltott kampányfinanszírozás miatt 663 millió forintos büntetést szabott ki a Jobbikra, mivel szerintük a párt a piaci árnál alacsonyabban vásárolt plakáthelyeket.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 08., 14:39
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  galambocskám
  2018. január 09., kedd 07:44
  El tudja valaki képzelni hogy a jobbik nevű csürhe precíz és pontos nyilvántartást vezet a pénzügyeiről?

  El tudja valaki képzelni hogy a jobbik nevű csürhe korrekt módon működik együtt az őt vizsgáló ÁSZ munkatársaival?

  Lehet hogy van aki ezt el tudja képzelni, de én nem tartozom az ilyen fantáziadús népek közé.

  Általában is azt gondolom hogy a pártok pénzügyi nyilvántartása zavaros, mivel mindenféle indokokkal költenek az állami támogatásból nem utolsósorban a saját zseb kategóriájában. Ez a vélekedés minden pártra vonatkozik, de a csürhepártra a leginkább ahol föltehetőleg a látszatra sem adnak.

  Megjegyzem, a fideszt elvileg le lehet váltani, az egy más kérdés hogy ez az ellenzék aligha fogja, ami viszont nem az Orbánék hibája. Arról nem ők tehetnek hogy az ellenzék olyan amilyen.

  Da ha egyszer - Isten ne adja! - a jobbik nevű csürhe kerülne kormányra őket aztán nem lehetne onnan kirakni. Márpedig mennyi roland egy karthauzi szerzetes a vona mocsadék bandájához képest.
 2. 5
  reuters
  2018. január 08., hétfő 20:33
  a választások előtt pár hónappal.a teljesen független állami szerv törvényesen (!?) ellehetetleníti az egyik párt indulását (aztán, ha vmelyik nagyon ugrál), egy másikét is
  miközben a kormánypárt annyira korrekt, hogy azt még vizsgálni sem kell
 3. 4
  tiszapolgári
  2018. január 08., hétfő 16:41
  Az ÁSZ elsősorban nem a Jobbik megbüntetése miatt érdemel megvetést, hanem mert a Fidesz tisztátalan kampányfinanszírozása ügyében a feljelentések ellenére sem folytatott vizsgálatot (vagy ha igen, mélyen hallgat róla).
 4. 3
  harcolj
  2018. január 08., hétfő 15:55
  Persze ez a macskajancsi elnök sem tud elszámolni a költségtérítésével, 30 millióval.
 5. 2
  harcolj
  2018. január 08., hétfő 15:54
  nagyon helyes ha nem fizetnek. És mi van a magánnyugdíjakkal??? Galamb kiköltötte-e már ?
 6. 1
  galambocskám
  2018. január 08., hétfő 15:40
  Sorra jelentik be a pártok, hogy ők bizony nem fizetnek. Az elempétől és a gyurcsincsi pártjáról tudok. Az állam, a kormány tekintélyének semmibevevése mint kampányelem. Nem új, Ámerikában is ezt csinálják Trumppal. A mi ellenzékünk gunyorosan beszél Trumpról is, Orbánról is.

  No de mire mennek vele? Ez itt a kérdés.

Komment írásához