Az igazságügyi miniszter szerint a kommunisták miatt állítják fel a kormány által felügyelt közigazgatási bíróságot

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 26., 11:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Még véletlenül sem azért, hogy könnyebben elsimítsák a Fidesznek kényes ügyeket.

Fontos, hogy a bírói szerepkör tisztázott legyen, mert ha a bírók átértelmezik a jogot, vagy olyan kiterjesztő értelmezést adnak egy fogalomnak, amely szemben áll a jogalkotó által adottal, akkor bírói kormányzás valósul meg, ami mélyen antidemokratikus – erről is beszélt Trócsányi László igazságügyi miniszter a Magyar Időknek adott interjúban, amelyet szombat reggel az MTI szemlézett. Hozzátette: a bírók befolyásolni is képesek a politikai küzdelmeket a politikai ügyek vitele során.

Trócsányi László és az újabb négy év

Trócsányi László kezében az újabb miniszteri megbízás

Fotó: MTI

A szombati Magyar Időkben Trócsányi László visszautasította az ellenzéki politikusok és bizonyos szakmai körök kritikáit, akik azonnal a bírói függetlenség sérelmét vizionálják, ha az igazságügyi miniszter kiejti a száján a bíróság szót. Hangsúlyozta: a bírói függetlenség a demokrácia állócsillaga, munkája során rendkívüli módon ügyel arra, hogy a bírák függetlensége semmiben se sérüljön. Megfogalmazása szerint „az, hogy egy demokráciában az igazságügyi miniszternek van és lehet feladata, véleménye az igazságszolgáltatásról, egyáltalán nem ördögtől való”.

Kitért arra is, hogy a jogállamiság egyik alapköve a közigazgatási bíráskodás. „Az, hogy 1989 óta nem történt meg a szervezetileg elkülönült közigazgatási bíróságok felállítása, jól tükrözi, hogy ezt az intézményt mindenkor mostohagyerekként kezelték a bírói szervezetrendszeren belül. Ma lehetőségünk van arra, hogy a kommunista pártállam által 1949-ben megszüntetett önálló Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság felállítását ismét célul tűzzük ki, amivel történelmi adósságunkat törleszthetjük.”

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságáról Trócsányi László elmondta: „A bíróság fontos szerepet játszik az emberi jogok védelmében, tény viszont az is, hogy a tagállamok gyakorta bírálják a strasbourgi bíróság ítéleteit, egyes esetekben ugyanis olyan ügyekbe is beavatkozik, amely az állami szuverenitás lényegét érinti. Egyes bírók úgy vélik, hogy ők az európai társadalom értékeinek meghatározói, noha ezen értékek meghatározásába nem vonták be a népet vagy a nép képviselőit.”

Arról, hogy milyen veszélyei lehetnek a közvetlenül a Fidesz-kormány alá becsatornázott különbíróságnak, korábbi cikkünkben részletesen írtunk.

Tényleg bedarálhatja a bíróságokat a kormány

Minisztérium alá rendelik a bíróságokat, nyugdíjaznak minden 1990 előtt is dolgozó bírát, jöhetnek a különbíróságok, és megszűnhet a Kúria. Az e heti arról ír, hogy Orbán Viktor előtt már kész tervek vannak arra, hogy miként lehet az utolsó független hatalmi ágat, a bíróságokat is megtörni.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 26., 11:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9
  naki
  2018. május 27., 15:55
  Amikor az Orbáncot kiszolgáló lakájokról írtok, soha ne használjatok olyan fogalmakat (ez esetben: "igazságügyi miniszter"), amelyek Orbánc nemzetgyilkos diktatúrájában értelmezhetetlenek. Írjátok azt, hogy "Magyarország sírásója az xy poszton".
 2. 8
  hammurabbi
  2018. május 27., 11:51
  Mondják ezt az egykori masszív érdek-haszonélvező MSZMP tagok és pártfunkcionáriusok....
 3. 7
  hammurabbi
  2018. május 27., 11:50
  Á ugyan, a kormány soha semmit nem tesz politikai szándékból!

  Ford Fairlane kalandjai (1990)
  Gondoljunk csak a kulcsbeköpésre: „eszem, faszom megáll”. Tele van a film nagy bemondásokkal, ez a legszarabb szerintem, de erről ismerik
 4. 6
  Edebácsi
  2018. május 27., 10:29
  Abban a Fidesz-értelmezésben áll az, amit Trócsányi mond, hogy mindenki kommunista, aki nem a Felcsúti Legenda szólamait fújja, márpedig az ilyeneknek nincs helyük a világmindenségben!
 5. 5
  csulla
  2018. május 27., 08:22
  axxtro:2018ban nem kéne a "jobbágyságot" cseszegetni!Nélkülük a mai új földes urak a somban sem lehetnének a savazóikkal együtt!
 6. 4
  jhamori
  2018. május 26., szombat 23:16
  "Egyes bírók úgy vélik, hogy ők az európai társadalom értékeinek meghatározói, noha ezen értékek meghatározásába nem vonták be a népet vagy a nép képviselőit.”

  Helyesen:

  Egyes magyar politikusok úgy vélik, hogy ők a magyar társadalom értékeinek meghatározói, noha ezen értékek meghatározásába nem vonták be a népet.” Például az alaptörvény jóváhagyásában.
 7. 3
  graycivil
  2018. május 26., szombat 21:41
  Fel kellene már egyenesednünk...a kapával-kaszával együtt!
 8. 2
  rworse
  2018. május 26., szombat 13:39
  erdőspéterkurvaanyád
 9. 1
  Axxtro
  2018. május 26., szombat 12:46
  A ballib sajtó nagyon ügyesen tudja kiforgatni és átértelmezni a valóságot.

  De ezen a ponton véget is ér adottsága, tehetsége, és cselekvési keretrendszere.

  Lássuk be, ez így nem sokat ér.

Komment írásához