Nem lehet még négy évig várni, most kell leváltani a Fideszt

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. febr. 13., 01:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ritkaságszámba menő esemény zajlott tegnap este: politikusok programokról vitáztak a nyilvánosság előtt.

A magyar politikai életben szokatlan eseménynek lehetett tanúja az, aki kedd este ellátogatott a Király utcai Gödör Klubba: a színpadon álló képviselő-jelöltek ugyanis nem az úgynevezett Soros-tervről, nem a Fidesz által tolt témákról, hanem programokról, a választókörzetet érintő elképzeléseikről vitatkoztak. Az esemény a Közös Ország Mozgalom rendezvénysorozatának egyik állomása volt: a mozgalom az elmúlt hetekben már több hasonló fórumot is szervezett (Pécsett, Budapest 6. választókörzetében és Budakeszin), és nem titkolt céljuk, hogy ezeken a választók megismerjék a helyi jelölteket, így könnyebben eldönthessék, kire szavaznak áprilisban. A mozgalom az érintett választókörzetekben közvélemény-kutatást is tart majd, hogy kiderítsék, ki a legesélyesebb jelölt, ennek tudtában pedig a többiek eldönthetik, hogy esetleg visszalépnek-e.

A tegnapi, belvárosi vitafórum több okból is izgalmasnak ígérkezett: a választókörzet kifejezetten csatatérnek tűnik, hiszen az elmúlt években több korrupciós ügy is napvilágot látott, Rogán Antal pedig már el sem indul egyéniben a kerületben. Sokáig azt lehetett gondolni, hogy a helyi mutyikat kutató Juhász Péter mögé beáll az ellenzék, hogy a lehető legnagyobb eséllyel szerezzék meg a körzetet, ám tavaly ősszel a Momentum elnöke, Fekete-Győr András is bejelentette, hogy elindul egyéniben az 1. sz. egyéni választókerületben. De a jelenlegi felállás szerint indít itt jelölt az MSZP–Párbeszéd-szövetség (V. Naszályi Márta), a Jobbik (Losonczy Pál) és az LMP (Csárdi Antal) is.

false

 

Fotó: magyarnarancs.hu

„Mert Soros”

A Közös Ország Mozgalom-féle vitafórumoknak eddig valószínűleg egyetlen közös jellemzőjük volt: a fideszes jelölt egyszer sem jelent meg ezeken az eseményeken, hiába hívták. Így volt ez most is, a Rogán helyére beugró Hollik István nem jött el a fórumra, mert, indoklása szerint „Soros”. Jelentsen ez bármit is, az apróbb hanghibákkal terhelt vita így is azt a benyomást keltette, mintha egy normális demokráciában élnénk, ahol teljesen természetes, hogy a jelöltek értelmes kérdésekről vitatkoznak egymással a választások előtt.

Bár a fórum elsősorban a helyi kérdésekről szólt, a jelöltek sokszor inkább általánosságban beszéltek a problémákról, így elhangzott, hogy az intézményesített korrupció mindent megfojt, szinte mindegyikük elmondta, hogy modern oktatási rendszert és megfelelő egészségügyet kell teremteni, és abban is egyetértettek, hogy nem lehet még négy évig várni, most kell leváltani a Fideszt. Hogy utóbbit hogyan kell végrehajtani, abban mondjuk már nem annyira értettek egyet.

false

 

Fotó: magyarnarancs.hu

Mi lehet a lakhatási válság megoldása?

Ezeknél a sokszor hallott paneleknél jóval izgalmasabb volt, amikor a helyi kérdésekről vitatkoztak a jelöltek. Budapest belső kerületeit hatványozottan érintő lakhatási problémák kitárgyalásakor abban mindegyik résztvevő egyetértett, hogy valamit lépni kell, mert a magas ingatlanárak és a gyakran megfizethetetlen albérletárak miatt sokan nem jutnak lakáshoz. Csárdi Antal bérlakásprogramot és albérlettörvényt javasolt, a jobbikos jelölt viszont azt emelte ki, hogy segíteni kellene azokat a lakókat is, akiknek nincs pénzük felújítani a lakásukat. Az ellentétek leginkább ott jöttek elő, hogy ki mennyire szólna bele a lakáspiacba: Juhász Péter azzal érvelt, hogy ők nem avatkoznának be direkt módon az árak kérdésébe, inkább bérlakásokkal javítanának a helyzeten, és a helyi közösségekre bíznák annak eldöntését is, hogy megengedik-e, hogy a társasházban valaki Airbnb-szolgáltatást üzemeltessen. V. Naszályi Márta viszont azt hozta fel, hogy a lakhatást végre alapjoggá kellene tenni, bár kérdés, hogy ettől változna-e érdemben bármi is.

Hogy a jelöltek egyébként mennyi mindenben egyetértenek, azt jól mutatta, amikor a turizmusra terelődött a szó. Bár a V. kerület nem egy Belső-Erzsébetváros, a romkocsmák sem itt üzemelnek, a turisták miatt mindenhol lehet mérgelődni, még ha ennek sokszor nincs is alapja. Abban ugyanakkor egyetértés mutatkozott, hogy a turizmust értéknek kell tekinteni, senki sem vetemedett olyasmire, hogy a turistákat kiüldözné a kerületből. Losonczy Pál például azzal a kissé naivnak tűnő javaslattal állt elő, hogy jó és elegáns éttermek megnyitását kell ösztönözni az V. kerületben, mert akkor nem a „bulituristák” jönnek majd, és szerinte így nem lesznek olyan problémák, mint amilyenek a VII. kerületben, ahol éppen vasárnap szavaznak a helyiek az éjféli zárásról. Kicsit árnyaltabban fogalmazott Fekete-Győr András, aki szintén kiemelte, hogy az idősebb turisták számára is kell programokat kínálni, és ők is a tehetséges vállalkozókat támogatnák.

false

 

Fotó: magyarnarancs.hu

Mivel az 1. sz. egyéni választókerület az I. kerület több részét is lefedi, a vitaesten a Várnegyed átalakítása is szóba került. Nem annyira meglepő módon senki nem lelkesedett a Várnegyed kormányzati negyeddé alakításáért, mert a jelöltek úgy látták, hogy ez ismét a mutyiról szól, és a helyiek elől veszi el a teret. Jobban megosztotta a résztvevőket a közlekedés és a dugódíj kérdése: V. Naszályi Márta támogatna egy kilométer alapú dugódíjat, mert szerinte ezzel el lehetne érni, hogy a kerületet kevésbé legyen kitéve a környezetszennyezésnek és a dugóknak. Kicsivel izgalmasabb ötlettel állt elő Fekete-Győr András, aki szerint jó lenne egy BKK által üzemeltetett, a Magyarországról kitiltott Uberhez hasonló telekocsi szolgáltatás, ami arra ösztönözne, hogy tegyük le az autót a Belvároson kívül.

De hogyan akarnak nyerni?

Bár ezek a kérdések és javaslatok nagy valószínűséggel közvetlenül érintik a helyi lakosokat, az eseményen azért jól látszott, hogy mi foglalkoztatja leginkább a megjelenteket: a koordináció és a visszalépés kérdése. Már a megszólalások közben többen közbekiabáltak, és arról érdeklődtek, hogy mégis hogyan akarják végrehajtani a programjukat a jelöltek, ha mindannyian elindulnak egymás ellen, vagyis tulajdonképpen ingyen odaadják a Fidesznek a győzelmet. Amikor pedig a közönség is kérdezhetett, Gulyás Márton műsorvezető jelezte, hogy a legtöbb előre leadott kérdés a választási koordinációról szólt.

false

 

Fotó: magyarnarancs.hu

A jelöltek reakciójából az derült ki, hogy talán még maguk sem tudják, mi lenne a legjobb megoldás: a Jobbik elvileg továbbra is kitart amellett, hogy mind a 106 választókerületben indít jelöltet, és Losonczy Pál azt sem mondta ki, hogy visszalép, ha kiderül, hogy valaki esélyesebb nála. Juhász Péter szerint ő legesélyesebb, de azt mondta, ha bebizonyosodik, hogy valaki jobb nála, hajlandó visszalépni a javára. Fekete-Győr András pedig elég homályosan fogalmazott ugyan, de az kiderült a válaszából, hogy ha van esélyesebb jelölt, aki „hiteles ember”, ő is visszalép, de szerinte akkor a többi pártnak is így kellene tennie. Okosabbak február végéig, március elejéig valószínűleg nem leszünk: a Közös Ország Mozgalom ekkorra készül el a helyi közvélemény-kutatásokkal, amelyek után majd kiderül, ki az, aki valóban hajlandó visszalépni.

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. febr. 13., 01:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9
  Kovacs
  2018. február 13., kedd 19:06
  8: Nem. Amit írtam ahhoz ragaszkodom, többször kinyílvánítottad, hogy kész forgatókönyvet akarsz.
  (mellesleg pedig Pasinszkival leőfelségeellenzékezted kompletten az "opponállókat", mint úgyis hopponmaradókat.) Egy kommentelő se engedjen már meg magának egyszert ezt meg amazt. Ha pedig igen, akkor el kell viselned a kovacsokat is. Mert ő is tud írni ezt meg azt meg amazt. (amí meg nem unja)
 2. 8
  yoyo
  2018. február 13., kedd 18:50
  Kovacsom, nem az van odaírva.
  És annyira nincs túlforgatva az a szöveg, tudod, irónia. De az ilyenre olyan kellemetlen felhívni a figyelmet.
 3. 7
  Kovacs
  2018. február 13., kedd 18:39
  6: "A fideszt le kell váltani. Tényleg, ja. Idáig megvolnánk."
  Valahogy nem volnánk meg, mert a Fidesz még nincs leváltva.
  Akárhogy nézzük, az már egy hatalmas lépés lenne, ha már ott tartana az ország, hogy a Fidesz leváltva. És akkor, akkor "rá lehetne érni", mondjuk gondolkodni? Elgondolkodni? Esetleg tárgyalni? Semmit nem elkapkodni...Mert ha nyolc évig volt idő ezt elviselni, amitől mindenki szabadulni akar, akkor legyen már idő a Fidesz nélkül is létrehozni egy elviselhető államot.
 4. 6
  yoyo
  2018. február 13., kedd 17:00
  A fideszt le kell váltani. Tényleg, ja. Idáig megvolnánk.
  De azt hiszem, ez a gondolatkezdemény, minden báján túl, több mint harmatos. Harmatgyenge.
  Már el-elhangzott olyan is - előrelépés! -, hogy nem kormányozni, hanem rendszert dönteni kellene.
  Ennek a hogyanja, mikéntje még nem képezte megbeszélés tárgyát.
  De minek kapkodni, lassan járj, tovább ... tart az Orbán-korszak.
  Vagy ahogy a kiváló rworse írta, ej, ráérünk...


 5. 5
  yoyo
  2018. február 13., kedd 16:54
  Pasinszki, +1
 6. 4
  Pasinszki
  2018. február 13., kedd 15:51
  Bocs, kimaradt egy szó: ... az őfelsége ellenzéke cím ...
 7. 3
  Pasinszki
  2018. február 13., kedd 15:50
  A Fideszt megválasztani nem kellett volna. Leváltani nem lehet. Persze az őfelsége ellenzéke - és az ezért járó apanázs - lehet cél, de gusztustalan.
 8. 2
  Kovacs
  2018. február 13., kedd 12:35
  Az A.E. Bizottsággal szsólva röviden:

  Itt senki nem akar egy jó nagyot
  PÜ.PÜ.PÜ.PÜ.
 9. 1
  rworse
  2018. február 13., kedd 09:29
  Ej, ráérünk arra még!

Komment írásához