Belendült az ÁSZ: a Jobbik után másik két ellenzéki pártot is büntet

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. jan. 09., 17:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Demokratikus Koalíciónak és a Magyar Liberális Pártnak 15 napja van fizetni.

Miután tegnap megüzente az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Jobbiknak, hogy 15 napja van kifizetni a 331 milliós büntetését, ma újra lecsapott. Ezúttal a Demokratikus Koalícióra (DK) és a Magyar Liberális Pártra (MLP), akik a szervezet szerint nem tartották be az előírásokat gazdálkodásuk során. Az ÁSZ az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta:

"a DK 8,2 millió, az MLP pedig 6,1 millió forint tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el, amelyet 15 napon belül be kell fizetnie a központi költségvetésnek".

A szervezet kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását, legutóbb a DK és az MLP pénzügyeit vizsgálta. A DK az ÁSZ megállapítása szerint a 2015-ös és 2016-os pénzügyi kimutatást sem a jogszabályoknak megfelelően készítette el, nem végezte el a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulások törvényben előírt értékelését. A párt ráadásul kedvezményes ingatlanbérlet formájában 2015-ben és 2016-ban 5,9 millió forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személytől, ami tiltott nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül. Emellett a DK a vizsgált időszakban 2,3 millió forint tiltott támogatást kapott külföldi szervezettől, illetve nem magyar állampolgártól. Az ÁSZ által megállapított összesen 8,2 millió forintnyi tiltott támogatást 15 napon belül be kell fizetnie a pártnak.

A Magyar Liberális Párt az ÁSZ kimutatása szerint 2015-2016-ban kedvezményes ingatlanbérlet, díjmentes könyvelési, számviteli, pénzkezelési szolgáltatás, valamint kedvezményes politikai hirdetési szolgáltatás formájában 6,1 millió forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől. Emellett 2015-ben 30 ezer forint támogatást fogadott el olyan embertől, akinek magyar állampolgárságáról nem győződött meg. Nekik így 6,1 millió forintot kell befizetni.

false

 

Fotó: MTI-Rosta Tibor

Közben Vona Gábor, a Jobbik elnöke reagált az ÁSZ tegnapi felszólítására és közölte: pártja nem fogja önként kifizetni az Állami Számvevőszék által kiszabott 331 millió forintos bírságot. "Az ÁSZ-nak 15 napja van, hogy visszatérjen a törvényesség talajára, amit maga hagyott el, és megszüntesse az ezer sebből vérző, alkotmányellenes eljárást". Vona szerint ha ez nem történik meg, kimondhatjuk, hogy Magyarországon megvalósult a diktatúra.

(MTI)

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. jan. 09., 17:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  tiszapolgári
  2018. január 09., kedd 18:15
  Jellemző a Liberális Pártra, hogy egy olyan embertől fogadott el 30 ezer forint támogatást, akinek a magyar állampolgárságáról nem győződött meg.
  Engem egy ilyen csaló, simlis, a 30 ezer forintot mindenféle gyanús alakoktól elfogadó párt ne akarjon képviselni. Börtönben a helyük. A 30 ezret pedig tessenek átutalni Domokos Lászlónak, jár neki, megdolgozott érte.
 2. 2
  yoyo
  2018. január 09., kedd 19:49
  A Jobbik se fogja befizetni a büntetést.

  Akkor most egy érdekes meccs következik.
  A fidesz azt a botrányt valószínűleg nem kockáztatja meg, hogy az összes érdemi ellenzéki pártot a választások előtti pár hónapban olyan eljárásokba rángatja, amelyek a választásokon való indulásukat teszi kétségessé (gondolom, van arra nézvést szabályozás, hogy végrehajtás alatt levő párt mit tehet, pl. állíthat-e, indíthat-e jelölteket, stb), viszont vissza se táncolhat, mert az a gyengeség jele volna.

  Szerintem ez még messze nem az a helyzet, amikor orbánéknak érdemes lenne a rendkívüli állapot bevezetését fontolgatni.
 3. 3
  galambocskám
  2018. január 09., kedd 20:12
  Van egy sanda gyanúm arra nézve hogy az ÁSZ megállapításai nem légbőlkapottak.

  Mert a dolog egyik olvasata lehet az hogy az orbáni rendszer lecsap az ellenzékre, a másik olvasata hogy mi, pártok azt csinálunk amit akarunk úgysem mernek minket vegzálni mert mindenki azt hinné hogy politikailag vagyunk vegzálva.

  Valahogy az az érzésem hogy a pártok a törvények felett állónak tartják magukat melyeknek mindent lehet. Kovács Árpád is talált mindig szabálytalanságokat az összes általuk vizsgált pártnál. Ha jól emlékszem ő valamikor az ÁSZ elnöke volt. Akkoriban nem ágáltak a pártok hanem tudomásu lvették a döntéseket. Akkor nem arra játszottak hogy az állam és az állami szervezetek tekintélyét semmibe vegyék.

  Ez új módi. Trumppal kapcsolatosan tűnt fel és nálunk is jelen van.
 4. 4
  jhamori
  2018. január 09., kedd 20:40
  Tubica #3

  Az ÁSZ nem rendelkezik végrehajtó jogosítvánnyal, más szavakkal nem hozhat határozatot – és természetesen senkit sem büntethet meg. Menj fel a honlapjukra, saját maguk is ezt írják.

  Az ÁSZ az Országgyűlés ellenőrző szervezete, amely az Országgyűlésnek tesz jelentést, de nem bírságolhat. Ráadásul az Országgyűlés sem bírságolhat, mert nem végrehajtó, hanem törvényhozó testület.

  Végrehajtást (bírásgolást) államigazgatási szerv kezdeményezhet, ott azonban van eljárási és jogorvoslati rend. Az ilyen szerv – pl. a NAV, az Ügyészség – kénytelen vizsgálatot lefolytatni, ahol köteles meghallgatni a vizsgálat alá vont személy/szervezet álláspontját, ami nélkül határozatot nem hozhat. Határozat nélkül meg nincs intézkedés sem.

  Az egész ÁSZ dolog egy cirkusz, ami éppen úgy a megfélemlítést szolgálja, mint a terror-veszéllyel való riogatás, éppen csak a célcsoport más. Konkrét jelzés arra, hogy a fidesz bármikor kész felhasználni az állami szerveket - kilépni a jogállamból - ha az érdekei úgy kívánják.
 5. 5
  szegedi789
  2018. január 09., kedd 20:47
  Nem tudom hanyadik x milliárdos propagandahadjárat, fidesz nevezetű párt és az államunk összenövése után, hm, galamb, érzékelt, érzékelt valami gyanúúússsat ! ! ! Miss Marple átlátott a szitán ! Át vagyon látva vagyon... De milyen vagyon ?

  Jobbik (főleg), igen , biztos, a törvényeket (milyen tv. és hogy vagyon hozva? törvénytelenül...hihi) kikerülte. Gaz déká is 8 milkó felett van !!!! Értjük, Gyurcsány 8 milkó, a tizenmilliárdos üres és nagyon működtető nélküli stadionok honában !

  De most komolyan...

  Törvénytelen szabályok, állampárti intézmények, nem mindenkire vonatkozó és rekord sebbeségben változó jogszabályok, eleve egy oldalnak lejtő (választási)szabályok... Soroljuk csak!

  De tényleg, a pártok, a pártok, a pártok nem angyalok... !!! Zene, taps, éleslátás !

  Je ne suis pas Fodorgábor !
 6. 6
  szegedi789
  2018. január 09., kedd 20:51
  Ez az ! Jhamori akkor most sanda gyanúját a légbe lőtte, nem galambka ?
 7. 7
  yoyo
  2018. január 09., kedd 20:52
  "mi, pártok azt csinálunk amit akarunk úgysem mernek minket vegzálni mert mindenki azt hinné hogy politikailag vagyunk vegzálva.

  Valahogy az az érzésem hogy a pártok a törvények felett állónak tartják magukat "

  ebből csak annyi igaz, hogy egy párt áll valóban a törvények felett, seggarc.
 8. 8
  hóvarjú
  2018. január 09., kedd 21:11
  4

  Erről van szó + az ellenzéki pártok újra védekező- illetve vesztes pozícióba vannak kényszerítve, ugye kommunikációs szempontból és a politikai élet tematizációja kapcsán, orbánék pedig újra omnipotenciát sugároznak kábé mint paks2 illetve 1.
 9. 9
  tiszapolgári
  2018. január 09., kedd 21:24
  8

  Ráadásul a pártok kriminalizálása zajlik. A kormánymédia nem fogja elmagyarázni a nézőknek-hallgatóknak, hogy az ÁSZ-nek milyen jogosítványai vannak, és nem fogja hozzátenni, hogy a Fideszt kétszer is feljelentették már, mégsem indult ellenük vizsgálat.
  Az ellenzék a hatalom megragadása érdekében még a bűncselekménytől sem riad vissza, valószínűleg ezt az üzenetet kell beleverni Mari néni fejébe.
 10. 10
  galambocskám
  2018. január 10., szerda 07:01
  Örülök hogy a pártok mégsem állnak a törvények felett. Igaz, a nemes SZDSZ félmilliárd adósságöt hagyott hátra amikor elenyészett aminek máig nincsenek felelősei. Azt meg jobb nem tudni hogy a liberálok miket zsaroltak ki bajnaiból az együttműködését cserébe.

  Ez a mentalitás - mink pártok azt csinálunk amit akarunk - nem új keletű. Emlékszem Szabó Iván egykori pénzügyminiszterre aki személy szerint nagyon tisztességes ember volt, de az emdéef bukása után 1994-ben mégis azt találta mondani hogy az emdéef adósságát a bankok írják le.
  És ott van lezsák cica aki minden további nélkül elrebegte hogy amikor pénzt kértek és kaptak a princz bankjától akkor tisztában voltak vele hogy soha az életbeb nem fogják visszafizetni. Vagy ott van csurkinca a hírhedt előleggel amit a nememlékszem milyen szervezettől vett föl a soha meg nem írás nemes szándokával.

  A pártok disznóságainak nagy hagyományai vannak nálunk - teljesen valószínűtlen hogy a mostaniaknak túlzásba vitt hobbijuk a számviteli fegyelem betartása.

Komment írásához