Bod Péter Ákos a Corvinusról: „Óriási problémát okozna a szegényebb magyar diákok kiszorulása”

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2018. okt. 10., 14:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kardinális kérdés, mennyi pénze lesz a Corvinust átvevő alapítványnak.

Nemrég Bod Péter Ákos egy tanulmánya miatt vonták vissza a Századvég folyóirat egy már betördelt lapszámát. A holnap megjelenő Magyar Narancs nagyinterjújában nem csak ezért éreztük illetékesnek a közgazdászt, a Corvinus Egyetem tanszékvezetőjét a tudományos szabadság kérdéseiben.

Az interjúban az MTA elleni támadás és a Corvinus átalakításának tervei mellett arról is szó esik, szükség van-e Bod Péter Ákos szerint új ellenzéki mozgalomra Magyarországon.

Íme, egy rövid ízelítő.

Magyar Narancs: Demeter Tamás, a Századvég volt főszerkesztője a kirúgása után azt nyilatkozta, nem érzi magát a kultúrharc áldozatának. Ön a kultúrharc áldozatának érzi magát?

Bod Péter Ákos: Olvasótáborban csak nyertem. Az egyébként veretes lapszámot botrány nélkül jó, ha negyvenen olvasták volna, így a pedellus is kért belőle a gyerekem iskolájában, egy egyetemi hallgatómnak pedig a metrón szignáltam. Nem a szerzőket, inkább a szerkesztőket érte igazságtalanság. Felkérésre írtam a tanulmányt, megnézték, ültek rajta jó sok hónapot, aztán vagy megjelent, vagy nem, ez nem egészen világos. Az én írásomon kívül is szerepelt a lapban politikailag érzékeny darab, időben el lehetett volna dönteni, oda­il­lik-e vagy sem.

(…)

MN: A honoráriumot kifizették?

BPÁ: Honoráriumról nem volt szó. Nem mindig fizetnek egy munkáért, amire az ember rászán három hónapot az életéből. Számomra a téma volt érdekes. Szelényi Iván járadékról szóló tanulmánya köré szerveződött a különszám. A bérhányad, a bérszínvonal kérdése foglalkoztatott, van ilyen témájú kutatás az egyetemünkön, a Corvinuson is. Ez összefügg a járadékkal. A modern gazdaságban vannak munkajövedelmek, kiérdemelt tőkejövedelmek, és van a járadék, ami – extra teljesítményt nyújtó kivételektől eltekintve – úgy csippent le a létrehozott értékből, hogy maga nem teremt értéket.

(…)

Hallom, hogy az új üzleti modellben sokkal magasabb lesz a külföldi diákok aránya a Corvinuson. Ebből a szempontból a jövőben élek, mert az óráim többségét angolul tartom, és több a külföldi diákom, mint a magyar. Persze, a külföldiek részarányának emeléséből logikailag következik, hogy arányosan, és mivel a kapacitás véges, darabszámra is kevesebb lesz a magyar diák az egyetemünkön. De érthető módon nem azzal reklámozzák kormányoldalról az egészet, hogy a magyar diákok csúcsegyetemi lehetőségeinek visszaszorítására törekszenek.

MN: Lánczi András rektor csütörtöki dolgozói értekezletén részt vett?

BPÁ: Nem tudtam ott lenni, de két kollégámtól tájékozódtam. Arról számoltak be, hogy egy halom kérdésre nem kaptak világos választ. Lényeges például, mennyi pénz lesz az alapítványban, mennyi lesz a vagyon éves hozama. Ha mondjuk 5 milliárd, akkor tényleg el lehet engedni az államilag finanszírozott helyeket, és ösztöndíjat alapítani a szegény, de tehetséges gyerekeknek. Ha ez a pénz kevés, akkor viszont óriási erkölcsi, oktatási és szociális problémát okozna a szegényebb magyar diákok kiszorulása. Az is következik a tervekből, hogy gyakorlatilag minden óra angolul lesz, hiszen ha akár csak egy külföldi diák van a kurzuson, már nem lehet magyar az oktatás nyelve. Ha egy intézmény nemzetköziesedik, csak azt tudja felvenni, akinek tizennyolc éves korára kellően stabil az idegennyelv-tudása.

Teczár Szilárd teljes interjúját a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja. A lapra itt tud előfizetni.

Magyar Narancs – Archívum részletes

A Magyar Narancs 2018. október 11-i számának tartalmából.

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2018. okt. 10., 14:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  vilsi
  2018. október 11., csütörtök 07:19
  PAKS II-VITA: ASZÓDI NYÁRSON
  A Stádium28 ismét remekel okt. 10-én a Makadám Klubban, ahol egy kis teremben százan tolongunk, mind nyugdíjas, fiatal egy se. Ónody Dóra kérdezi a pódiumon szorongókat (Felsmann Balázs /Corvinus/, Sz. Bíró Zoltán /orosz-szakértő/, Ámon Ada /Energiaklub/, Valkó László /nemzetk. Jogász, ELTE/, Aszódi Attila /államtitkár, atom-tanár BME, Ilinyi János /Mérnöki Kamara/, Székffy Klára /közgazdász, EVN, Ausztria/). Ámon bevezető „előadásával” (Paks II nélkül a világ) hozza a szokott formáját: végig bénázik, a vetítőt sem tudja bekapcsolni, minduntalan saját klubját reklámozza, érvelése nyűzsög a hibáktól, a nagy ziccereket rendre kihagyja (Csernobil, Fukusima után milliókat kellett evakuálni, a baleset még most is tart, ez a technika évtizedekre megköti a tőkét, betesz a decentrális energiának, a jövő az egyenáram, stb.). Itt tényleg Jávor Benedek hiányzik. Nem úgy a rutinos Aszódi: magabiztosan védi a mundért, („az atom menti meg a klímát”), nyomja a technokrata bla-blát, bevezetve azt, amiből majd egy szót sem értünk. („Ne menj be a szakértők utcájába” - üzenték a berliniek már 40 éve, alanyi jogon tiltakozz!). Egy null oda. Átrendezés, „kerekasztal”, ahol a vitázók rögtön megkapják a „Gretchen-Frage”-t: Kell nekünk Paks II egyáltalán? Kiderül, a 8 vitázó mind ismeri egymást, most csak folytatják – rendkívül finom, kulturált hangnemben! (Az egyetlen bunkó tán csak én vagyok bekiabálásommal: A lakosság szót kér! Ők már beszéltek!) Először mindenki hárít, ők „igazából nem is a technika ellen vannak”,”engedik meggyőzni magukat”, aztán a továbbiakban szépen bemelegednek és Aszódit n y á r s o n sütik meg! Hogy nem tér ki a hitéből? Egyetemi tanár, kitűnő mérnök, megél valahogy, kell neki ez a púp a hátára? (Egy 4 ezer milliárdos szerződésbe nem lehet beleírni: „a felek törekednek arra...”, ilyen előnytelen papírt aláírni egy ilyen haramia-országgal, hogy lehet? Kikötések: az ördög az apróbetűsben van, teljes függőség, az összes prognózis, /energiaigény, költségek, hozam/ pontatlan, bizonytalan; stb., stb.) Aszódit már sajnáljuk is, hisz ez az egész e g y valaki műve. A végén kirúgnak bennünket; nevetve, vállveregetve távozunk – közben tudjuk, csak egy csatácskát nyertünk... (ökobetyár)
 2. 1
  rworse
  2018. október 10., szerda 15:18
  Lex Corvinus. Komisszárt odaültettek, de még mindig túl sok ott az autonóm tanár, tudós.

Komment írásához