Csak Orbán és a katolikusok nem ítélik el az Őcsényben történteket

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 10., 11:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A református, az evangélikus egyházak és a zsidó hitközség is elítéli az erőszakot.

Szeptember végén egy őcsényi panziótulajdonos olyan menekült gyerekeket szeretett volna vendégül látni, akik hivatalosan is a magyar állam oltalma alatt állnak. A helyiek azonban annyira felháborodtak ezen, hogy halálosan megfenyegették a panziótulajdonost, kocsijának gumiját pedig kiszúrták.

Orbán szerint ez teljesen rendben van, hiszen azt mondta, hogy „Nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket“. Erdő Péter szó szerint elmenekült az erre vonatkozó kérdés elől, egyedül Beer Miklós és Székely János püspökök mondták azt, szívesen vendégül látnák a menekült gyerekeket.

Most az Index kereste meg a többi egyházat, ők mit gondolnak az esetről.

Fekete Károly a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke azt mondta, készek segíteni a menekülteknek, ha arról van szó. Azt is hozzá tette: Mély aggodalommal és szomorúsággal értesültem az Őcsényben történtekről. Közös felelősségünk, hogy gátat szabjunk a gyűlölködésnek és a társadalmunk békességét veszélyeztető folyamatoknak.

Heisler András a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke azt írta: „A gyűlöletkeltés minden formáját elfogadhatatlannak tartjuk, legyen szó zsidókról, keresztényekről, muszlimokról, romákról, melegekről, migránsokról vagy konkrét személyről. Álláspontunk szerint a gyűlölet természete hasonlatos a vírusok viselkedéséhez. Kezelhetetlenül gyorsan képes átterjedni az egyik kisebbségi csoportról a másikra, és lassan megbetegíti az egész társadalmat. Az őcsényi ügy világosan megmutatta, félelmeink nem alaptalanok, az indulatok könnyen kezelhetetlenné válnak.”

Gáncs Péter a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke kiemelte, hogy az Őcsényben üdültetni kívánt emberek a magyar hatóságok által elismert menekültstátuszban, legálisan tartózkodnak Magyarországon, és egyháza kész néhány napra vendégül látni az Őcsénybe be nem engedett gyermekeket. A reformátusokhoz hasonlóan az evangélikus egyház is támogatja az országban legálisan tartózkodó menekülteket.

A lap megkeresett több katolikus egyházmegyét is, választ azonban nem kaptak tőlük.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 10., 11:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Őcsény
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  rworse
  2017. október 10., kedd 13:01
  És a kis Hegedűs Lóri? Ő mit szól?
 2. 3
  Cheyenne
  2017. október 10., kedd 12:09
  Ja ésa HIT gyülekezete? Németh Trump Sanyával az élen? Ők miafaszt ítélnek el? TGM gondolatmenetét elolvasnám ezügyben (bár TGM olyan mint Esterházy focidrukkere: minden mással oly kritikus kedvencem, a HIt irrrgalmatlan baromságairól, vállalhatatlan nézeteiről hallgat. Na nem mintha nem tudná mik azok vagy nem zavarná. De ahogy a drikker kedvenc csapata gyengeségétől, úgy TGM is: eltekint tőle..)
 3. 2
  Cheyenne
  2017. október 10., kedd 12:02
  Ez lenne a minimum.. Ettől annyira nm vagyok meghatva. De mi van Orbán aljas-mocskos náci, uszító véleményével? Azt miért nem merik elítélni? Miért nem nevesítenek? Kinek köszönhetően jutott idáig ez az ország? Nem tudják?

  A katolikusok meg.. Lila pattanás Jézus dzsunkáján..
 4. 1
  bétom
  2017. október 10., kedd 11:48
  Erdő Péter megélhetési püspök alig látszik ki Orbán seggéből.
  Miért mondana mást, mint a főnöke?

Komment írásához