Csalás, bosszú, szégyen, Orbán tébolya – Élet a Sargentini-jelentés megszavazása után

publikálva
2018. szept. 12., 17:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az első pár óra krónikája, csak a lényeg.

Mint ismeretes, az Európai Parlament szerda délután közel 70 százalékos többséggel elfogadta a kormányt elítélő Sargentini-jelentést, a képviselőt többen felállva tapsolták az EP-ben, ő könnyeivel küszködött.

false

 

Fotó: MTI

Nézzük, mi történt az elfogadás utáni első pár órában.

Szájer József, a Fidesz EP-képviselője azt nyilatkozza, hogy a Fidesz érvénytelennek tekinti a szavazást, mert álláspontjuk szerint a tartózkodókat is bele kellett volna számolni a leadott szavazatok közé. Ha ez így történik, valóban nem lett volna meg a kétharmad. Szájer szerint „jogtiprás” történt, a képviselő kilátásba helyzete, hogy a magyar kormány bírósághoz fordul.

Szijjártó Péter külügyminiszter arról nyilatkozik, hogy a döntés leleplezte az EU-n belüli „bevándorláspárti nagykoalíció” szándékát, mindez a „bevándorláspárti politikusok kicsinyes bosszúja Magyarországgal szemben”, és „színtiszta koncepciós eljárás”.

A kormányszócső Origo szintén Magyarország elleni bosszúról, „magyarfóbiás jelentésről” és csalásról beszél a döntésről szóló hírében.

A magyar ellenzék üdvözli a döntést. A Jobbik szerint „Orbán veszített”, „a Fidesz feláldozta Magyarországot”, amihez „Orbán hatalmi tébolya” vezetett. Ujhelyi István, az MSZP képviselője „történelmi lépésről” és masszív többségről ír közleményében, és felveti: egy normális országban a kormány ilyenkor önként távozik a hatalomból. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szerint az elmúlt 12 év legsúlyosabb politikai vereségét szenvedte el Orbán.

A parlamenten kívüli Momentum arról ír, hogy az orbáni politika vállalhatatlan Európában, a miniszterelnök „szégyent hozott Magyarországra”. Továbbá „Magyarország nem Orbán Viktor, nem a Fidesz, hanem sokkal több ennél”. A jelentés és annak elfogadása Orbán és a Fidesz „szegénységi bizonyítványa, nem pedig Magyarországé”, írja Fekete-Győr András, a párt elnöke a Facebookon.

A forint a jelentés megszavazása után bezuhant, bár nem jelentősen, nagyjából fél százalékkal, majd pár óra alatt visszakúszott, de valamivel a szerda délelőtti érték alatt maradt.

„Magyarország precedens nélküli EU-eljárással néz szembe”, az „Európai Parlament megbüntette az országot, amiért állítólag fittyet hány az EU értékeire és a jogbiztonságra”, írja címoldalán, vezető anyagban a BBC szerda délután 16 óra előtt.

A Brexit-párti Nigel Farage védelmébe veszi Orbánt, szerinte az eljárás az EU autoriter működését mutatja. A holland populista Geert Wilders ennél is tovább megy: szerinte Orbán hős és Nobel-díjat érdemelne.

A CNN vezető anyagához csatolt képen Orbán Viktor fogja a fejét, a szöveg így szól: „Európa arra szavazott, hogy megbünteti Magyarországot.”

false
publikálva
2018. szept. 12., 17:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 14
  2018. október 10., szerda 07:47
  Már csak lefelé van út.
 2. 13
  2018. szeptember 26., szerda 19:02
  Egy végtelenül buta nő, de a többi sem különb. Úgy el fog tűnni mint Tavares. Ezek ilyenekre valók.
 3. 12
  rworse
  2018. szeptember 13., csütörtök 12:07
  11
  "Mielőtt Orbán megszólalt, VB-döntőt játszottak."

  De a VB-döntőt már Orbán kölyközése után játszották - el is veszítették. :)
 4. 11
  bétom
  2018. szeptember 13., csütörtök 10:35
  Azért a hívek is elgondolkozhatnának,hogy a vezér bármibe tenyerel abból sz.. lesz: "a horvátok is a mi kutyánk kölykei"- Spanyolország- Horvátország 6-0! Történetük eddigi legnagyobb veresége.
  Mielőtt Orbán megszólalt, VB-döntőt játszottak.
 5. 10
  rworse
  2018. szeptember 13., csütörtök 09:47
  Cyrano

  Lásd a párhuzamos cikknél írottakat arról, hogy a kétfarkúak esetében azért többről van annál szó, minthogy a "mi pénzünkön vicceskednek".
 6. 9
  Cyrano
  2018. szeptember 12., szerda 22:16
  Lfsz, kedves Pasinszky.
  A Kétfarkúak sem tudnak mást, mint vicceskednek a mi pénzünkből.
  És: az ellenzék MI vagynk. Mi pedig csücsülünk otthon, ahelyett, hogy megkeresnénk, mit csinál most az Auróra.
 7. 8
  sachs
  2018. szeptember 12., szerda 19:53
  Jogtiprás, csalás, kicsinyes bosszú.

  Ezekből a megnyilvánulásokból látszik, hogy Orbánék csak addig demokraták, amíg nem kerülnek kisebbségbe. Lásd még a 2002-es elvesztett választás utáni hisztériát. Mintha a választási csalás nem a mindenkori kormánypárt műfaja volna.

  Diplomaták ilyen kifejezéseket nem használnak. Persze nem akármilyen diplomatákról beszélünk, emlékezzünk csak a diplomácia művészetére: a pávatáncra. Orbánék teljesen alkalmatlanok és méltatlanok arra, hogy nemzetközi fórumokon képviseljék az országot. Szégyen. 8. 7
  bétom
  2018. szeptember 12., szerda 19:05
  Tessék, ez lesz, ha egyszer nem Pálffy Ilona számol, fel vagyok háborodva!
 9. 6
  rworse
  2018. szeptember 12., szerda 19:02
  Idézek magamtól:

  "A leadott szavazatok kétharmada kell. A tartózkodás mindenféle lehetséges értelmezés szerint le NEM adott szavazat, azaz, nem nemszavazat, hanem nem szavazat. Tartózkodás, tehát tartózkodás a szavazástól. Üzenem Orgyánnak, hogy a tartózkodás, az le NEM adott szavazat, tartózkodás a szavazástól. Nem tud leadott szavazat lenni. Leadott szavazat a nem vagy az igen. A tartózkodás, az le nem adott szavazat olyanoktól, akik jelen voltak. Az különbözteti meg a jelenlévők kétharmadától a leadott szavazatok kétharmadát, hogy utóbbiban nincsenek benne a tartózkodók, vagyis az adott kérdésben szavazatot le nem adók. Lassan mondtam, hogy Orgyán is megértse.

  Rendkívül fontos, hogy a Néppárt kivágja a soraiból az Orgyán-pártot. El kell válnia az ocsúnak a búzától, ki kell világlania, hogy a Fidesz szélsőjobbos párt lett, a szavazói szélsőjobbos - részben fasiszta - szavazók. Rendkívül fontos, hogy erről "legyen papír" illetékes helyről."
 10. 5
  Pasinszki
  2018. szeptember 12., szerda 18:51
  A magyar ellenzék nem a Jobbik, az MSZP, meg a DK, hanem a kétfarkúak. Az előbb fölsoroltak (az LMP-t is hozzászámítva) csak őfelsége ellenzéke.

Komment írásához