Csapda vagy segítség? Haladékot ad az ÁSZ a pártoknak

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 10., 15:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az ellenzéki pártok végigbüntetése után Varga Mihály közbelépett.

A Jobbik például kérszer 331 millió forintos büntetést kapott, és úgy nézett ki 331 milliót pár napon belül be is kell fizetnie. Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter azonban azt javasolta a NAV-nak, hogy ne indítson behajtási eljárást, és ne érvényesítsen inkasszót az országgyűlési választások előtt. A büntetés érvényesítése ugyanis a Magyar Államkincstár feladata, de a MÁK az érintett pártoknak féléves felkészülési időszakot biztosít. Sőt, kérésre akár részletfizetésre is lehetőség van, így csak nyáron kellene elkezdeni törleszteni a büntetést. Ebből az is következik, hogy a pénzbüntetés kiszabása nem befolyásolja a pártok választási felkészülését.

A NGM közleménye arra is kitér, hogy a pártoknak mindenképp be kell fizetniük az ÁSZ által kiszabott büntetést, a részletfizetési lehetőségekről pedig egyeztessenek a MÁK-kal. Az érintett pártok ugyanis jogtalannak tartják az ÁSZ eljárását, a büntetést pedig nem hajlandóak befizetni.

A hvg.hu megkereste az érintett pártokat, mit szólnak a halasztáshoz. Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke továbbra is kitart amellett, hogy nem fizetik be a büntetést, csak ha inkasszózzák a párt számláját. Szigetvári elmondta, hogy az ÁSZ úgy állapított meg büntetést, hogy nem sértettek törvényt. Az ÁSZ határozatait pedig bíróságon fogják megtámadni: az ÁSZ döntésével szemben jogorvoslati lehetőség ugyan nincs, de az abból következő lépéseket - az államkincstári és adóhatósági eljárásokat - már meg lehet támadni.

Szigetvári szerint csapda a miniszter felajánlása: ha ugyanis leülnek tárgyalni a részletfizetésről, akkor azzal legitimizálnák az eljárást.

DK alelnöke, Molnár Csaba szerint is „ez egy átverés, abszolút csapdáról van szó“, és a DK „egy huncut fityinget sem fizet“. Nem is ülnek le egyeztetni sem az Államkincstárral, sem az adóhatósággal.

Az LMP szóvivője, Kanász-Nagy Máté azt mondta, a párt még várja az ÁSZ végleges döntését az ügyben, de az LMP sem fogja befizetni a büntetést. Az LMP is jogi lépséken gondolkodik a büntetés ellen.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 10., 15:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  Cyrano
  2018. január 11., csütörtök 15:43
  Maga tök hülye (megint csak a jegyzőkönyv kedvéért), ezek a saját törvényeik!
  Szövegértés, galambócskám, szövegértés.
 2. 5
  galambocskám
  2018. január 11., csütörtök 09:24
  "Milyen alapon avatkozik bele Varga, amikor erre csak a Parlamentnek lenne joga?"

  MIlyen alapon kormányoz az Orbán amikor erre csak a gyurcsincsinek lenne joga?

 3. 4
  Cyrano
  2018. január 11., csütörtök 07:37
  Maga hülye (csak a jegyzőkönyv kedvéért szögezem le, minden itteni tudja.)
  Olvasta a várbeli önkormányzati lakások bérbeadásáról szóló Narancsos cikket?
  Akkor mesélje el, milyen alapon bírságolhatott az ÁSZ (nem mellékesen a döntést az országgyűlésnek kellett volna meghoznia) alacsony bérleti díjért (lmp, dk)?
  Milyen alapon avatkozik bele Varga, amikor erre csak a Parlamentnek lenne joga?
  Ugye még mindig nem világos, hogy itt nem ellenőrzés, hanem fenyegetés folyik?
 4. 3
  galambocskám
  2018. január 11., csütörtök 07:26
  Minél kevésbé óhajtanak fizetni az ellenzéki pártok annál biztosabb vagyok benne, hogy az ÁSZ megállapításai helyénvalóak. Persze jó lenne tudni hogy mit állapítottak meg a fidesszel kapcsolatban amikor őket vizsgálták. Szerintem ott is volt ez-az csak ők nem verték nagydobra. A Török Szultán szerint fideszes önkormányzatokat is vizsgált az ÁSZ és az eredményt ők sem tették ki az ablakba.
 5. 2
  rworse
  2018. január 10., szerda 17:41
  Ügyrendi.

  DK alelnöke, Molnár Csaba szerint is „ez egy átverés, abszolút csapdáról van szó“, és a DK „egy huncut fityinget sem fizet“. Nem is ülnek le egyeztetni sem az Államkincstárral, sem az adóhatósággal.A DK ügyvezető alelnöke, Molnár Csaba is úgy látja, "ez egy átverés, abszolút csapdáról van szó", és ők "egy huncut fityinget sem fizetnek", és nem is ülnek le egyeztetni sem az Államkincstárral, sem az adóhatósággal.

 6. 1
  Világos
  2018. január 10., szerda 15:46
  Az ÁSZ megállapit helyiségbérleti piacdijat? Hol élnek elhagyatott tanyán.
  Ezek még politikailag is pancserek nem ingatlanforgalmisként.
  Aki befizeti elismeri. Hol vannak a hires jogászok. Már az ÁSZ fogja megmondani
  hogy szabadpiacon milyen piaci árak vannak. A szórólaphordásban nem szereztek
  szakmai tudást min néhány miniszter és államtitkár.

Komment írásához