DK: Orbán és a Fidesz kipaterolná Nagy Imre szobrát a Vértanúk teréről

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 09., 14:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Gyurcsányék a forradalmi múlt eltörléséről beszélnek, tiltakozásra készülnek.

A DK petíciót indít, hogy ne távolítsák el Nagy Imre miniszterelnök szobrát a fővárosi Vértanúk teréről. Rónai Sándor, a párt szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, aláírásgyűjtést kezdeményeznek, melynek célja annak megakadályozása, hogy a kormány elvigye Nagy Imre szobrát a Parlament közeléből.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Kifejtette: az Országgyűlés Hivatalának a költségvetési bizottság számára megküldött feljegyzésében „találtunk egy meglepő és számunkra aggodalomra okot adó fejezetet”, amelyben a Szabad György irodaház és a Vértanúk terének felépítéséről, illetve átalakításáról esik szó. „Ez könnyen azt jelentheti, hogy a kormány elviteti Nagy Imre szobrát a térről.”

A DK szerint az 1956-os forradalom és a hősök megcsúfolása lenne, ha a Kossuth téri Forradalom lángja 2012-es „eltávolíttatása” után Nagy Imre szobra is eltűnne a Parlament közeléből. „Orbán Viktor arra készül, hogy végképp eltörölje a magyarok forradalmi múltját, és elvigye a szobrot” – jelentette ki a szóvivő.

A tiltakozó petíció részleteiről a jövő héten tájékoztatják a többi ellenzéki pártot, amelyeket a DK felkért a csatlakozásra és az aláírásgyűjtésre.

Donáth Ferenc, a Nagy Imre Társaság budapesti szervezetének elnöke a tájékoztatón arra emlékeztetett, hogy a következő héten lesz a Nagy Imre-per és az egykori miniszterelnök kivégzésének 60. évfordulója. Ehhez kapcsolódóan megemlékezést tartanak a per eredeti tárgyalótermében, a Fő utcai börtönben és koszorúzást tartanak a Vértanúk terén. Ugyanakkor tüntetni is fognak a Legfőbb Ügyészség előtt a „jelenleg zajló politikai perek ellen”.

(MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 09., 14:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  Pasinszki
  2018. június 09., szombat 14:38
  Végülis mi köze van Nagy Imrének az 56-os forradalomhoz?
 2. 2
  rworse
  2018. június 09., szombat 16:50
  "Ez könnyen azt jelentheti, hogy a kormány elviteti Nagy Imre szobrát a térről"

  És utal valami jel arra, hogy akarja vitetni?
 3. 3
  Kovacs
  2018. június 09., szombat 16:52
  Az egyik ellenzéki párt (immár parlamenti frakcióval) hosszas gondolkodási idő után megtalálta témáját. Szoborügyekért felelős demokratikus koalíció. Égetően fontos téma. Márcsak a "réma" hiányzik hozzá.
 4. 4
  Edebácsi
  2018. június 10., 08:49
  Mindenesetre érdemes elgondolkodni azon, hogy a Nagy Imre és társai újratemetésén (az oroszok kivonulását követelve) szónokoló Orbán Viktor hová jutott! (Függetlenül attól, hogy elviteti-e a szobrot, vagy sem):

Komment írásához