Egészen felháborító közleményt adott ki az egészségbiztosítási alapkezelő: szerintük nincs többéves várólista, minden a legnagyobb rendben van

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 08., 19:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Krámli Kinga története folytatódik.

Tegnap mi is beszámoltunk arról, hogy Facebook-posztban írta meg történetét Krámli Kinga énekes-pedagógus, akit kilenc évvel ezelőtt diagnosztizáltak endometriózissal. Állapota azóta súlyosbodott, azt írja, „elviselhetetlen fájdalmakkal él”. Krámli azonban csak 2022. január 19-ére kapott műtéti időpontot. „Nagyon szeretném, ha lecsökkenne a várólista, ha nagyobb támogatást nyújtanának a műtétekhez, enyhülést adva a betegeknek. És nagyon szeretném, ha meghallanák a hangomat, mert én ezt már tényleg nem bírom” – írta posztjában.

A hírre ma reagált az OEP utódja, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), és az MTI-hez eljuttatott közleményt érdemes teljes terjedelmében idézni, mert azt is megmutatja, a NEAK-ot valójában mennyire nem is érdekli a páciens problémája, a lényeg, hogy ismételten el lehessen mondani: a kormány jól végzi a dolgát.

Innentől jöjjön tehát az MTI híre:

Nincs többéves várólista endometriózis műtétre – szögezte le hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK)

Azt írták: a sajtóhírekben megjelentekkel ellentétben a várakozási idő legfeljebb két hónap. Visszautasították azt is, hogy a NEAK csak heti egy beavatkozást finanszíroz egy-egy intézményben endometriózis miatt. Mint írták: a beavatkozások finanszírozására a NEAK nem határoz meg sem heti, sem éves beavatkozásszámot, az endometriózis kezelésére alkalmazott gyógyszereket is jelentős mértékben, illetve akár 100 százalékban támogatja a társadalombiztosító.

Ha valaki ettől eltérő tájékoztatást kap, vagy az ellátással kapcsolatban panasza merülne fel, annak azt javasolják, forduljon a NEAK-hoz, és kivizsgálják a konkrét esetet – tették hozzá.

Kiemelték: a kormány prioritásként kezeli a várólisták csökkentését, ezért 2010-től kezdődően többször fordítottak erre többletpénzt, összesen csaknem 20 milliárd forintot. Ezen felül erre az évre további 5 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre.

A NEAK szerint a rendszer bevezetésének eredményeképpen a várólistán levő betegek száma a 2012-es 70 ezerről 2017 decemberére csaknem 60 százalékkal csökkent. Ezzel párhuzamosan a várakozási idő az összes várólistát figyelembe véve 5 év alatt 61 napról 40 napra csökkent, miközben az ellátott betegek száma nőtt – tették hozzá.

„A kormány intézkedéseinek köszönhetően elmondható, hogy ma Magyarországon az egyik legrövidebb a várakozási idő az OECD-országok között” – hangsúlyozta közleményében a NEAK.

Tegnap este Krámli Kinga közzétett egy újabb posztot, melyben megköszöni a sok támogató hozzászólást. „Leírhatatlan érzés, hogy ilyen sokan megmozdulnátok egy embertársatok kedvéért. Tudnotok kell ugyanakkor, hogy a tegnapi posztom nem azért született, hogy pénzt kérjek tőletek a műtétemre, csupán szerettem volna felhívni a figyelmet az endometriózisra és az endometriózissal küzdők egy részének napi problémáira” – fogalmaz.

Címlapképünk illusztráció!

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 08., 19:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    galambocskám
    2018. január 10., szerda 07:14
    Kiderült hogy a várakozás azért ilyen hosszú a hölgy esetében mert ő ragaszkodik az orvosához.

    Ezt megértem. Én is ragaszkodni szoktam a kiszemelt orvoshoz és nem véletlenül.

Komment írásához