„Egy ekkora megmozdulást már nem lehet semmibe venni” – mondja a holnapi kormányellenes tüntetés szervezője

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. ápr. 13., 10:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A szavazatok újraszámlálását követelik és abban bíznak, annyian gyűlnek össze, hogy a tömeget már a kormány sem tudja figyelmen kívül hagyni.

„A választási eredmények utáni érzéseimet nehéz leírni. Sorra jöttek az üzenetek az ismerősöktől, hogy »mi történik itt?«, »vesszük a repjegyet«, és én is úgy éreztem, hogy a demokrácia itthon elesett. A miniszterelnök-jelöltek a saját körzeteiket sem tudták hozni, nagy volt az elkeseredés” – meséli a magyarnarancs.hu-nak Lányi Örs, aki hétfő hajnalban hívta életre a szombatra, az Opera elé tervezett tüntetést, amire jelenleg 32 ezren terveznek elmenni, további 80 ezren pedig érdeklődnek az esemény iránt a Facebookon.

A jelenleg egyetemen tanuló Lányi azt mondja, miután meghirdette az eseményt, futótűzként kezdett el terjedni a híre a Facebookon, reggelre több ezren jelezték, hogy mennének. Ekkor Lányi mellé becsatlakozott szervezőként Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament (FDP) alapítója és a korábbi diáktüntetések egyik szervezője, illetve többek között Homonnay Gergely és Gulyás Balázs, a netadós tüntetések központi alakjai.

Lányi Örs

Lányi Örs

Fotó: YouTube/ATV

Lányi azt mondja, az eredmény után benne is felmerült a kivándorlás gondolata: „Egyre fullasztóbb a légkör itthon, és szabadságot szeretnénk. Éppen ez az utóbbi gondolat ösztönzött arra, hogy létrehozzam ezt az eseményt. Szabad országban akarunk élni, de azt akarjuk, hogy ez az ország Magyarország legyen. Itt akarok egzisztenciát felépíteni, és itt akarok majd családot alapítani.”

Bár a demonstrációt eredetileg „tüntetés a demokráciáért” címszóval hirdették meg, ma már azt szeretnék elérni, hogy a szavazatokat számolják újra, mert úgy látják, csak a voksok újraszámlálása után tekinthető legitimnek a győztes. „Amíg nem vizsgálnak felül minden lehetséges választási csalást, úgy gondoljuk, hogy ez a választási eredmény nem tekinthető legitimnek” – mondja Lányi Örs, aki azt is hozzáteszi, hogy szeretnék elérni, legyen egy arányos választási rendszer, és a közmédia valóban a közt szolgálja.

Ő ugyan azt mondja, számára „hatalmas csalódás volt az ellenzék választási eredménye”, úgy látja, ha a holnapi demonstráción minden ellenzéki párt képviseltetné magát, az azt jelezné, hogy elkezdték levonni a tanulságot. „Ahhoz, hogy ez sikeres demonstráció legyen, szükségünk van az ellenzék minden képviselőjére, és ahhoz, hogy valami változzon a politikai légkörben, nekik is szükségük van ránk” – teszi hozzá a tüntetés életre hívója. Úgy tűnik, a pártok valóban képviselni fogják magukat az eseményen: az MSZP, a DK és a Jobbik is jelezte, hogy ott lesz a tüntetésen, és a szimpatizánsaikat is arra kérték, hogy tegyenek így.

„Sikernek azt tekintenénk, ha kommunikációra tudnánk bírni a kormánypártot. Egy valós közélethez meg kell kezdődnie az érdemi diskurzusnak, és ha valóban ennyien megjelennek a tüntetésen, az sok mindent meg fog változtatni. Egy ekkora megmozdulást már nem lehet semmibe venni” – mondja a szervező. Lányi Örs a Kossuth tér és a Szalay utca sarkára telepített rendőrségi kamerákkal kapcsolatban azt mondta, „örül, hogy készülnek a tömegre”.

Holnap egyébként nemcsak Budapesten lesz tüntetés: demonstrálni fognak a londoni, a berlini, a hágai és a brüsszeli magyarok, de utcára vonulnak Győrben és Nyíregyházán is. Lányi Örsék azt mondják, mindenképpen szeretnék folytatni, mert azt látják, hogy a szombati megmozdulás „egy szikra lehet, ami vidéken is beindítja az eseményeket”.

Borítóképünk (MTI/Beliczay László) illusztráció, a felvétel az internetadó elleni tüntetésen készült.

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. ápr. 13., 10:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  Időtér
  2018. április 13., péntek 19:44
  Majd kiderül, ha beborul.
 2. 3
  naki
  2018. április 13., péntek 13:07
  https://www.youtube.com/watch?v=Qf-YXQX_ObU
 3. 2
  naki
  2018. április 13., péntek 13:05
  BALLADA A PARLAMENTHEZ

  Most, hogy a bitó árnyékában állok,
  a parlament eszéhez apellálok.
  Mert jogában áll minden féregnek, dögnek
  védekezni, ha életére törnek,
  a kutya vonít, a kígyó sziszeg,
  a farkas üvölt, s ebben a hideg,
  tetves ketrecben, ahová bezártak:
  csak én, csak én fogjam be a pofámat?

  Persze: nem nékem állna a deres,
  ha úr lehetnék vagy gazdag nemes,
  de mivelhogy szegény bitang vagyok,
  a vallatásnál csak pofont kapok,
  s most, hogy még hozzá kínpadra ítéltek,
  ha hegyes szögekkel húsomba tépnek,
  ha olajba főznek, ha négyrétre vágnak:
  most is, most is fogjam be a pofámat?

  Nem - a fejemben még több szalma lenne,
  mint amennyi szalma nőtt már eddig benne,
  ha most a parlament elé nem állnék,
  a végső lehelletig nem protestálnék,
  hogy ártatlan vagyok, s ha siralomházba zárnak
  s a bitó alatt a martalócok várnak,
  míg a szuronyok merev négyszögben állnak,
  hát még akkor is fogjam be a pofámat?


  BÚCSÚ

  Nem: látjátok, nem hiába firkálok,
  mert ha ezt a verset ki nem gondolom,
  fölöttem folyna már régen az árok,
  s csalán nőtt volna már a gyomromon.
  Ezért, ha a zsaruk a nyakadra hágnak,
  az urak előtt ne fogd be a pofádat.
 4. 1
  keglovics
  2018. április 13., péntek 11:36
  Nemhogy semmibe fognak venni, de még ki is röhögnek, amúgy Orbán módra, ostoba kölök...

Komment írásához