Egy hódmezővásárhelyi lelkipásztor végre kimondta: semmi helye nincs a templomban a politikának

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 11., 18:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Azért van egy kis csavar a történetben.

Nagyjából egy hónapja történt Hódmezővásárhelyen, hogy az egyik katolikus templomban Németh László plébános kiállt a hívek elé, és kertelés nélkül kimondta, hogy a független Márki-Zay Péterrel szemben szerinte a híveknek a Fidesz jelöltjére kellene szavazniuk az időközi polgármester-választáson. Az egyházkerületi plébános húzásán sokan felháborodtak a városban, de országosan is nagy visszatetszést váltott ki a templom falain belüli politizálás.

Ha nem is a január közepén történt eset kapcsán, de végül akadt egy hódmezővásárhelyi egyházi vezető, aki a napokban nyíltan kimondta: nincs helye a kampánynak a templomon belül. Major Istvánné, a Hódmezővásárhely-Újtemplomi Református Egyházközség lelkipásztora ezt azután írta le egy nyílt levélben, hogy a városban néhány napja megforduló Hadházy Ákos Facebook-oldalán posztolt néhány fotót egy siralmas állapotban lévő vásárhelyi templomról. Az LMP társelnöke felidézte: ebben a templomban keresztelték meg, és reméli, nem azért nincs jobb állapotban, mert az ottani „lelkésznő nem hajlandó a Fidesz mellett kampányolni”.

A lelkipásztor nyílt levelét a helyi Vásárhely24 is közölte, ebben Major Istvánné először arra kérte Hadházyt, hogy „ne használja kampánycélra az Újtemplomot”, de ami a lényeg, leírta, hogy mit nem szabad csinálni egy templomban:

„Az istentisztelet nevében is hordozza, hogy az minek az alkalma: a keresztyén emberek közösségének összejövetele Isten igéjének hallgatására és hálaadásra. A prédikáció Jézus Krisztus tanításának magyarázata a Bibliából, hogy azt megélhessük a hétköznapokban. Ezért a református templomban nincs jelen semmilyen kampány.”

A levél végén egyébként megjegyezte a lelkipásztor, hogy reméli: idén tavasszal egy pályázati forrásból elkezdődhet a templom felújítása.

„Fel kell szabadítani a várost" - Márki-Zay Péter útja a polgármesteri csatáig

Sokakat meglepve, szinte a semmiből jelentkezett be a hódmezővásárhelyi polgármesteri székért Márki-Zay Péter. Magát kiábrándult, egykori Fidesz-szavazóként jellemzi, aki sokakkal együtt egyik mai párttal sem tud maradéktalanul azonosulni. Elmondása szerint politikailag független, konzervatív, keresztény ember, aki fejlesztésben és közösségben gondolkodik pártprogramok helyett. Márki-Zay szerint nem ő keverte a vallást a politikába, ő csupán önmagát felvállalva beszélt világnézetéről.

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 11., 18:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. február 12., hétfő 10:35
    Annak se lenne helye a templomban (egyházban), hogy a református papok lelkésznek hívják és hívassák magukat. A lelkészség a pszichológus feladata, hehe.

Komment írásához