Egyelőre nem indít nyomozást az ügyészség Elios-ügyben

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 11., 08:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Milyen jó, hogy júliusban lépett életbe az új büntetőeljárási törvény, amire hivatkozni lehet! Frissítés: reagált a Legfőbb Ügyészség.

„Egyelőre nem indít nyomozást az ügyészség az Elios-ügyben” – válaszolta a szocialista Harangozó Tamás kérdésére Polt Péter legfőbb ügyész. Hozzátette, mindez a júliustól hatályos új büntetőeljárási törvény miatt van, aszerint ugyanis amíg nincs gyanúsított, addig a nyomozás első szakaszában az ügyész csak az eljárás törvényességét vizsgálhatja.

Az ügyben a készenléti rendőrség indított nyomozást, de egyelőre senkit sem hallgattak ki gyanúsítottként. Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) súlyos szabálytalanságokat tárt fel a közvilágítási tendereket sorra nyerő Elios Zrt. közbeszerzéseinél, emiatt az unió akár 13 milliárd forintot is visszakérhet a magyar államtól. Az ügyről, amelyben Tiborcz István, a miniszterelnök veje is érintett, bővebben itt írtunk.

Frissítés:

Reagált a Legfőbb Ügyészség, helyreigazítási kérelmüket változatlan formában közöljük.

"Az un. Elios üggyel kapcsolatosan Önök által közölt (a Hír Tv ugyancsak téves tájékoztatásán alapuló) hír kapcsán az alábbiakra hívom fel a figyelmüket.

A figyelmükbe ajánlom dr. Polt Péter legfőbb ügyész dr. Harangozó Tamás országgyűlési képviselőnek adott válaszát, amely az ügyészség honlapján is elérhető.

A legfőbb ügyészi válasz arra utalt, hogy eleve téves az a képviselői kérdés, amely az ügyészség által végzett nyomozati cselekményeket firtatja, mivel nem az ügyészség, hanem a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat nyomozást a kérdéses ügyben.

Ebből következően nyomozati cselekményeket nem az ügyészség, hanem a rendőrség végez.

Az új Be szerint a nyomozás két részre – felderítésre és vizsgálatra – oszlik, és az ügyészség a felderítés szakaszában – amíg nincs gyanúsított –  csak az eljárás törvényességét vizsgálhatja. Ettől függetlenül a teljes nyomozást a rendőrség végzi.

Mindebből következően téves és az olvasók megtévesztésére alkalmas az az állítás, hogy az ügyészség „egyelőre” nem nyomoz."

Az elsötétített ország – Az Elios-ügy és az önkormányzatok felelőssége

Alig volt olyan ellenzéki önkormányzati képviselő, aki időben tudhatta, hogy a városa Tiborcz Istvánékkal akar közvilágítást fejleszteni. A képviselő-testületek többsége nem szavazhatott arról, hogy kivel szerződjön a település, ők csak az eredményhirdetés után szembesültek az Elios győzelmével. Vagy még akkor sem.

(via HírTV)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 11., 08:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. július 11., szerda 10:39
    Kíváncsi leszek a fejleményekre, amikor az Unió visszaigényli a pénzt a bizonyítékok alapján.

Komment írásához