Friss felmérés: Hódmezővásárhely után tovább olvadt a Fidesz előnye

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. márc. 11., 11:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

De az ellenzéki pártok így sem állnak túl fényesen.

Az atv.hu közölte vasárnap először az IDEA Intézet legfrissebb közvélemény-kutatását, amely szerint a Fidesz támogatottsága február végére mind a teljes népesség körében, mind a biztos szavazó pártválasztók körében csökkent a januári adatokhoz képest. Amíg januárban a kormánypártok a teljes népesség körében 33, a biztos szavazó pártválasztóknál 40 százalékon álltak, addig februárban a támogatottságuk az előző csoportban 31-re, míg az utóbbiban 36 százalékra esett vissza – írja a portál.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik támogatottsága a biztos pártválasztók között 17 százalékról 19-re emelkedett, az MSZP-Párbeszéd a januári 10 százalék után február végén 13 százalékon állt. A Demokratikus Koalíció népszerűsége – legalábbis a kutatás szerint – 12-ről 13-ra nőtt, míg az LMP-t a biztos szavazó pártválasztók 8 százaléka választaná a januári 6 százalékhoz képest. Az Együtt és a Momentum a jelenlegi állás szerint nem lépné át a parlamenti küszöböt.

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy az ellenzéki pártok támogatottságának emelkedése – az MSZP–Párbeszédén kívül – minden esetben a 2 százalékos hibahatáron belül van, így azután lehet arról beszélni, hogy ezek a formációk Hódmezővásárhely után népszerűbbek lettek, ha ezt majd további mérések is igazolják.

A fideszes mintavárosból ellenzéki mintaváros lett

A választások kimenetelével kapcsolatban eddig sem pesszimista ellenzéki szavazók számára a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás újabb megerősítése annak, hogy áprilisban a Fidesz legyőzhető. Az elmúlt időszak magyar politikájának talán legnagyobb meglepetése volt az, hogy a vasárnap megrendezett hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson Márki-Zay Péter a leadott szavazatok 57 százalékának megszerzésével, 16 százalékponttal legyőzte a szavazatok 41 százalékát megszerző Hegedűs Zoltánt.

 

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. márc. 11., 11:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  yoyo
  2018. március 11., 14:44
  a fidesz biztos 36%-a közelít a necceshez.
  ami az ellenzéket illeti, az változatlanul nagyon dirib-darab.
  Az igazat megvallva azt a változatot se tartanám a jövő szempontjából szerencsésnek, ha a momentum, a kétfarkú meg más kisebb pártok kimaradnának, a parlamentben csak az mszp, dk, lmp + a jobbik lenne, ez megint valószínűleg abba az irányba taszigálná őket, hogy a többiek rovására próbáljanak dominánssá válni, ahelyett, hogy felfogják, az ország jövöje érdekében hátrébb kellene lépjenek.
  És őszintén megvallva, ezek közül nem nagyon tudnám elképzelni egyiket se a fidesz váltópártjának.

  Ezeket nem finnyásságból mondom, hanem nagyon számító módon.
  A fideszt csak valami pengeéles, ellenállhatatlan erővel lehet majd leváltani.
  A következő időszakot nem lehet a 90-es és 2000-es évek logikája szerint kezelni.

Komment írásához