Gyurcsány Ferenc: „A Jobbik fennállásának nagyobbik részében olyan politikát folytatott, ami kizárja az együttműködés lehetőségét”

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. márc. 03., 18:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az LMP-vel és az Együtt-tel az utolsó pillanatig sem zárja ki az együttműködést, a Jobbikkal viszont nem szövetkezne a DK elnöke. Ajánló a friss Narancsból.

Magyar Narancs: Mi a reális cél április 8-án? A kétharmad megakadályozása, a fideszes abszolút többség megakadályozása vagy a kormányváltás?

Gyurcsány Ferenc: Egy versenyen csak úgy szabad elindulni, hogy az ember győzni akar. Azért kell dolgoznunk, hogy a Fideszt kisebbségbe szorítsuk, aztán meglátjuk, a választók ebben egyetértenek-e velünk. Esélyt latolgatni nem a politikus dolga, a politikus dolga a küzdelem. Mi megküzdünk.

MN: A Fidesz kisebbségbe szorításához nyilvánvalóan szükséges, hogy a Jobbik is elvigyen nem jelentéktelen számú egyéni mandátumot.

GYF: A kormányváltó szándékú szavazók minden bizonnyal többen vannak, mint akik a kormány maradását akarják. A választók egy részének majdnem mindegy, kire szavaz, csak a Fidesz leváltására szavazzon. Ahol a Jobbikot látják erősebb kihívónak, ott nem jobbikos szavazók is hajlamosak a Jobbikra szavazni, és fordítva, jobbikos szavazók is átszavaznak a demokrata jelöltre, ha ő az esélyes. Hogy ez a szavazók hány százalékát érinti, azt nehéz kalkulálni, de minél többen gondolják így, annál nagyobb az esély a kormányváltásra.

MN: Tudják ezt valamivel serkenteni? Akár úgy, hogy kifejezetten biztatják erre a szavazói­kat, akár úgy, hogy nem nagyon kampányolnak ott, ahol a jobbikos az esélyes.

GYF: Van egyfajta automatizmus. Mi a parlamentbe jutó pártok közül a legkevesebből, összesen 150 millió forintból fogunk kampányolni. A kampányt irányító kollégák nyilván megnézik, hogyan lehet a szűkös keretet a leghatékonyabban elkölteni. Kisebb intenzitással fogunk kampányolni azokban a körzetekben, amelyekről mindenki azt gondolja, hogy ha földindulás van, akkor sem nyerhetők. Azokat a körzeteket kell a kampánnyal átfordítani, amelyekben billeg az esély. Ez minden politikai megfontolás nélkül is segíthet a Jobbiknak.

MN: Mennyiben lett volna más, ha el sem indulnak ott, ahol a Jobbik az esélyes?

GYF: A Jobbik fennállásának nagyobbik részében olyan politikát folytatott, ami kizárja a formális vagy informális együttműködés lehetőségét.

MN: Tehát a választási együttműködést kizárja a Jobbikkal. De ha sikerül a Fidesz többségét megakadályozni, akkor minden bizonnyal senki másnak sem lenne többsége. Mi történne ekkor?

GYF: Az a helyzet állna elő, ami Németországban, ahol immár hatodik hónapja ügyvezető kormány van. Itthon kicsi esélyét látom, hogy ilyen esetben létre tudna jönni valamilyen koalíció, a három tömb mai tudásunk szerint egymással nem koalícióképes. Ezért a köztársasági elnök előbb-utóbb új választásokat írna ki.

MN: És az új választásokon?

GYF: Mivel megtörne Orbán legyőzhetetlenségének mítosza, az új választásokon a demokraták lényegesen jobb esélyekkel indulnának, mint a Fidesz.

Teczár Szilárd teljes interjúja az aktuális print Magyar Narancsban olvasható.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. márc. 03., 18:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 28
  Cyrano
  2018. március 06., kedd 09:31
  http://ellenszel.hu/2018/03/05/oly/
 2. 27
  rworse
  2018. március 04., 21:32
  A másik felének kb. a fele
  (szalonképesedni)
 3. 26
  rworse
  2018. március 04., 21:29
  jhamori, 25
  "éppen úgy mint a Jobbik náci csoportjaival, akik ugyancsak kisebb csoportokat jelentenek."

  Nem olyan kisebbek azok a csoportok. Eredetileg a Jobbik tagságának kb. fele vagy klasszikus náci vagy hungarista náci. A másik kb. felének a fele fasiszta. A maradék zöme mondjuk radikális szélsőjobboldali rasszista. Állítom én. Az évek során kicsit tolódtak az arányok, néhányan változtak is a párton belül, de nem nagy a változás. Lásd Dúró Dórától, a néppártosodás náluk inkább csak egy kis stílusváltást jelent, nem tartalmi változást. Máz. Én azt szoktam mondani, hogy ha a Jobbik néppártosodni (szalonképessé) akar, azzal törvényszerűen együtt kéne járnia, hogy a párt kétharmada eleve otthagyja a pártot - és a szimpatizánsaik egyharmada-fele.

  Te profi menedzserként pőre célorientáltan fogod fel, azonban a politika nem gazdaság, hanem a gazdaság korrigálója - mondom profi társadalomtudósként. (A politika egyengeti a sok profi menedzser célorientáltságának eredőjéből adódó Kondratyev-ciklusok amplitúdóit. A politika erkölcs.)
 4. 25
  jhamori
  2018. március 04., 20:24
  Kedves Rworse:

  A Jobbik jobboldali párt, valóban némi náci beütéssel. Pontosabban: rasszista (cigány-ellenes) beütéssel. De azért a valóságot nekik is számba kell venniük: a legfrissebb felmérések szerint a cigány származású lakosság létszáma meghaladja a 700.000 főt. Először is nem hinném, hogy mindannyiukkal problémák lehetnek. Köztük is vannak kisebb csoportok, akikkel gondok vannak, éppen úgy mint a Jobbik náci csoportjaival, akik ugyancsak kisebb csoportokat jelentenek. Azaz sem a Jobbik, sem Vona nem támadhatnak egy ilyen nagyságrendű „kisebbségi” csoportra... Mert 700.000 fő már nem nagyon kisebbség.

  Mindez azt jelenti, hogy az elsődleges cél a fidesz és orbán eltávolítása, ezt semmi más nem előzheti meg. Még a Jobbik kiszorítása az ellenzéki együttműködésből sem. Amíg orbán rendelkezik az államapparátussal és az állami adóbevételekkel, addig béke és nyugalom ebben az országban nem lesz. A hazugságra felépített rendszer egyre több anyagi erőt fog igénybe venni, ezt az anyagi erőt (konkrétan: adóbevételt, pénzt) orbán elvonja a pozitív programoktól – ez egy olyan spirál, amiből nem lehet kilépni és ami összeomlásba vezet.

  Pontosan ezt látjuk: 2014-ben ugye orbán azt „ígérte”, hogy egy nyugalmasabb, kiegyensúlyozottabb időszak következik – azután a hazugságokkal nem tudtak leállni, mára pedig egészen abszurd végletekig jutott a fidesz a hazugságokkal és a gyűlölködéssel. Ennek a rendszernek a fenntartásához sok-sok pénz kell – talán te is olvasol újságokat, hogy mennyibe fáj az országnak a hazug fidesz propaganda – és mindezt nem lehet következmények nélkül leépíteni. Már csak azért sem, mert az államigazgatási hazudozás már átterjedt a gazdaságra – ezt nevezzük korrupciónak. Csak rá kell pillantani a különböző nemzetközi felmérésekre e tárgyban. A hazudozás tehát nem csak egy választási eszköz, mint orbán büszkén állítja - ami elmúlik majd április 9-én reggel – hanem egy nehezen visszafordítható folyamat. Egy azonban biztos: a fidesz ezt a folyamatot sem megállítani, sem visszafordítani nem fogja, mert már nem tudja. Ehhez rendszer-váltó erő kell, amibe bizony (sajnos? tetszik-nem tetszik?) a Jobbik is beletartozik.

  Profi menedzserként mondom, hogy a célokat rangsorolni kell! Amint célokat nem egymás elé, hanem egymás mellé rendelünk, a hatékonyságot rontjuk le. Minél több párhuzamos célunk van, annál kisebb eredményre számíthatunk.
 5. 24
  jhamori
  2018. március 04., 17:51
  Kedves Cyrano:

  Amiről én írtam: van egy logikai sorrend, amit be kellene tartani: először a fideszt eltávolítani a hatalomból, utána hozzálátni a köztársaság újjáépítéséhez. Az első lépéshez szükség van a teljes ellenzék összefogására (beleértve ebbe a Jobbikot is), az újjáépítés már egy következmény.

  A Jobbiknak – bármilyen koalícióba is lépjen a fidesszel – nincs sok esélye orbánnal szemben, kivéve, ha a fidesz nagyon 50 százalék alatti eredményt ér el. A fidesz alapvetően már kiépítette az anti-köztársaság struktúrát, igazából már csak “finomhangolnia” kell, amihez – talán – szüksége lehet a Jobbikra. Az biztos, hogy Vona és a Jobbik orbán mellett labdába sem fog rúgni. Ezért talán Vona is fel tudja fogni, lényegében a legjobb esélye az, ha orbán nincs többé.

  Ami a realitásokat illeti, szeretném felhívni a figyelmedet egy érdekes szempontra. A különböző közvélemény-kutatók hosszú ideje jelentős fidesz előnyt mutatnak. Érdekes módon a hódmezővásárhelyi választás után hirtelen “kiderült”, hogy a fidesz 7 százalékpontot vesztett a népszerűségéből. Ez arra utal, hogy ezek a közvélemény-kutatók alaposan hazudnak – és a fidesz mégsem olyan torony magasan vezet. Talán pontosabban mérni tudják a fidesz szavazók attitűdjét, de a “rejtőzködő” többség álláspontját illetően pontatlanok.

  A tények azt mutatják – bár városi szavazásról van szó – hogy a közös ellenzéki jelölt 57-42 arányban verte az agyonreklámozott fideszes jelöltet. Ne feledjük: közel sem egyforma eséllyel idultak... Márpedig a meglepő 57 százalék igen közel jár a 66 százalékhoz – az abszolút többséghez. Ezt a konkrét eredményt megbízhatóbbnak tartom, mint a talpnyaló közvélemény-kutatók diadal-jelentéseit.

  Összességében a vásárhelyi eredmények azt mutatják, hogy érdemes lenne össz-ellenzéki összefogásban gondolkodni és cselekedni. Még egyszer: azért, hogy a fidesz rendszerét meg lehessen szüntetni és az ország visszatérhessen a nem hazudozó, nem gyűlölködő köztársasági eszméhez. Amíg orbán kezében tartja az államapparátust, változásra remény sincs.
 6. 23
  Cyrano
  2018. március 04., 17:51
  Jól van, yoyo, hát hogyne-
  A választópolgár fel van mentve gondolkodás alól.
  2002 óta biztosan.
  Azóta csak az ócska demagógia hat, de persze ezért a gyúcsány meg a zellenzék a hibás, no és az emútnyócév...ja az nem..
 7. 22
  yoyo
  2018. március 04., 13:09
  Cyrano, a hódmezővásárhelyi választás után ezek álkifogások.
  Az emberek készek leváltani a fideszt.
  A 90 óta fideszes vezetésű városban nagy fölénnyel győzött egy pártok kívüli ember.

  Vagyis ha a 106 körzetben párton kívüli jelölt volna, a fidesznek vége.
  Persze a fidesznek vannak még betározva aljasságai, de nem lehet széttárni a kezünket és sóhajtozni.
 8. 21
  yoyo
  2018. március 04., 13:04
  Cyrano, ne csináljuk már ezt.
  Nem a pártok a helyzet áldozatai. Az áldozat az ország.
  A pártoknak kellene inkább áldozatot hozniuk, és bizony, ezt nem hajlandók megtenni.
  Természetesen érthető, ha egy párt a saját érdekeit harcosan képviselni próbálja, de az utóbbi évekre ez az igyekezet bizony öncélúvá vált, azaz már rég leszarják a valódi küldetést, amire egy párt szerveződik.
  A pártok egymás közti taktikázása, egymással szembeni szövetkezései normális körülmények között a legitim eszköztár részei. Amióta azonban megfagyott a hazai belpolitika, amióta tulajdonképpen egypárti hatalom működik, amelyet díszletként takarnak el az ellenzéki pártok a kollaboráns részvételükkel, azóta ez sajnos megbocsáthatatlan.
 9. 20
  Cyrano
  2018. március 04., 12:54
  Abban egyetértünk, hogy amíg a fidesz tematizál, az ellenzék tehetetlen.
  Meg kellene tanulni a fideszes technikát bármennyire szemét is.
  Nem kérdésre reagálni, hanem elmondani a saját bajom.
  Migránsoznak?
  Annyit válaszolnék, pl engem jobban érdekel 4,5 millió létminimum alatt élő sorsa.
  Jobban érdekel, hogy évi 130 ezer halálos áldozata van a gyógyításunknak (egy kisváros! és ezt az Éger-féle kamara hozta nyilvánosságra).
  Jobban érdekel az elvándorolt 1 millió, mert miből lesz itt pénz oktatásra, fejlesztésre, nyugdíjra ha a leginnovatívabbak, legbátrabbak nyúlcipőt húztak.
 10. 19
  Cyrano
  2018. március 04., 12:51
  yoyo, elgondolkodtál már azon, hogy a folyamatos értelmiségi nyavalygás (elsősorban a hangadókra értem) mennyi kárt okozott a pártoknak? Mert vagy a lakosság figyelt rájuk (nem kell félni a kétharmadtól) vagy a minden pártban meglevő "ifjú törökök" használták fel arra, hogy harcot szítsanak a párton belül?
  Mióta mondogatom, hogy jobb lenne beállni valaki mögé és annak a tömegbázisát növelni, a folyamatos fikázás helyett?
  De még mindig könnyebb Gyurcsányozni, vagy mszp-zni, mint végiggondolni, hogy mekkora szerepünk van abban, hogy a politikát ide juttathatta Orbán.:(

Komment írásához