Jegybanki abszurd – Matolcsyék küzdelme a vagyonnyilatkozattal

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. ápr. 22., 00:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A jegybank elnöke előbb elköltötte a pénzt, aztán azt mondta, azért nem írta be a vagyonnyilatkozatába, mert már nincs elkölthető pénze. Alelnöke pedig nem emlékszik arra, hogy havi 1 millióért két MNB-alapítvány felügyelőbizottságának is az elnöke.

Egészen elképesztő magyarázattal állt elő Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, hogy miért nem szerepelteti vagyonnyilatkozatában a Pallas Athéné (PA) alapítványoktól kapott, összesen 1,2 millióra rúgó járandóságait. Az ok: „elkölthető jövedelme” az alapítványi tiszteletdíjakból nem származott.

false

 

Fotó: MTI

Matolcsy az MNB által létrehozott alapítványok közül kettőben tölt be tisztséget: a PA Domus Animae Alapítvány kuratóriumának elnöke (2014-ben havi 710 ezerért), a PA Domus Mentis Alapítvány kuratóriumának pedig – havi 508 ezerért – a tagja. Korábbi nyilatkozatai szerint tiszteletdíjait az Összefogás az Államadósság Ellen Alapnak (amit március végén a kormány felszámolt), illetve a Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó által vezetett Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítványnak utalja. Értelmezésében tehát alapítványi tiszteletdíjaiból azért nem keletkezett „elkölthető jövedelme”, mert azokat jótékony célra ajánlotta fel.

A jegybankelnök, úgy tűnik, megfeledkezik arról, hogy az alapítványoktól kapott jövedelmeit éppen arra „költötte el”, hogy e szervezetek munkáját, céljait támogassa. Rövidebben: azért nincs „elkölthető jövedelme”, mert már „elköltötte”. A vagyonnyilatkozat-tételre vonatkozó törvényi szabályok szerint ugyanakkor minden adóköteles jövedelmet be kell vallania, függetlenül attól, hogy azt mire fordítja, vagyis – költi el.

Arról nem is beszélve, hogy éves jövedelemadó-bevallásában Matolcsynak ezeket a jövedelmeit mindenképp fel kell tüntetnie, még ha szerinte azok nem is voltak elkölthetők. Mi több, az Államadósság Ellen Alapba befizetett összeg az adóalapból leírható, vagyis felajánlása egy részét de facto visszakaphatja. Csodálkoznánk, ha az adóhivatal elfogadna olyan érvelést, mely szerint az szja-bevallásból azért hiányoznak jövedelemtételek, mert azokat jótékony célra ajánlották fel, s így az adózónak „elkölthető jövedelme” valójában nem is keletkezett.

A jegybank alelnöke, Gerhardt Ferenc vagyonnyilatkozatából szintén hiányoznak az MNB-alapítványoktól kapott tiszteletdíjak. Érdeklődésünkre az MNB kategorikusan tagadta, hogy az alelnök bármilyen tisztséget viselne a Pallas Athéné alapítványokban: „Dr. Gerhardt Ferenc alelnök úr nem tölt be a Pallas Athéné alapítványoknál kuratóriumi, illetőleg felügyelőbizottsági tisztséget.”

Márpedig az alapító okiratok szerint Gerhardt kétségtelenül a PA Domus Concordiae Alapítvány és a PA Domus Mentis Alapítvány felügyelőbizottságának az elnöke; járandósága a két helyen havonta összesen 1 015 000 forint. Egy tavaly szeptemberi MNB-közlemény szerint tiszteletdíját a budapesti Piarista Gimnázium oktató-nevelő munkáját támogató Kalazancius Alapítványnak és a Rákosszentmihály-Sashalmi Református Templom Alapítványnak utalja. Ezek után rejtély, hogy az alelnök hogyan nyújthat olyan támogatást, amit a be nem töltött pozícióiért tulajdonképpen meg sem kap.

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. ápr. 22., 00:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  2015. április 26., 08:59
  Szóval ha elköltöm a pénzem,akkor nem kell adóznom utána?Ez tök jó.
 2. 5
  Fanfan
  2015. április 23., csütörtök 15:14
  Hogy is van ez? Mint MNB elnökként kap lét, közben e minősőgében alapítványokat hoz létre és azoktól is kap javadalmazást???? Beszarás. Hofinak igaza volt: "a korrupció az amiből Téged kihagynak." 250mrdFt-ot közpénzből minden felügyelet nélkül, gátlástalanul, pofátlanul elkölt. De annyira kretén hogy hazudni sem tud. Erre szokták mondani hogy ellentmondásokba keveredik vallomása során.Bár már látnám. Fejben már tovább is gondoltam Hofipisti vízióját :)
 3. 4
  Hofipisti
  2015. április 22., szerda 15:30
  Érdekes vízió, hogy ez alá a fej alá szürke alapon kék madárszerű mintás öltözéket képzelek ...
 4. 3
  2015. április 22., szerda 12:25
  És ezek az emberek a fő pénzügyéreink....
 5. 2
  2015. április 22., szerda 07:54
  Nálunk csak azt viszi el a rendőr aki 5 szelet párizsit lop, mert éhes, vagy rőzsét gyűjt az erdőben mert fázik....
 6. 1
  Aptyuka
  2015. április 22., szerda 00:16
  És ez az elmebeteg vezeti az országot a másik idiótával (orbánnal) évek óta...
  Jajj nekünk!

Komment írásához