Az Orbán-klán kedvenc arab üzletembere megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 13., 09:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Orbán Viktor nagy barátja amúgy Jordánia tiszteletbeli konzulja.

"Kockázatokat tárt fel a Terrorelhárítási Központ, amikor ellenőrizte Jordánia tiszteletbeli konzuljának hátterét. Az Orbán Viktorral jó kapcsolatokat ápoló Zaid Naffa segítette a körözés alatt álló szaúdi milliárdos, Ghaith Pharaon magyarországi beutazását. Most kiderült: nemcsak Pharaon, de Naffa is magyar állampolgárságot akart. Ekkor ellenőrizte őket több szerv, Naffa pedig megbukott az átvilágításon" – írja az Index Demeter Mártára hivatkozva.

Naffa és Gaith Pharaon életével, tevékenységével és magyarországi kapcsolataival, illetve ügyleteivel az alábbi cikkekben foglalkoztunk. Íme, kapcsolatuk az orbáni állammal és a miniszterelnöki vővel:

false
Az LMP frakciójában ülő Demeter Márta ugyanis nemrég betekintett a vobatkozó iratokba. Mint az Indexnek elmondta, "nem Pharaon volt az egyetlen, aki magyar állampolgárságot akart. Vele együtt összesen kilenc külföldi adott be kérelmet, köztük Zaid Naffa is, ráadásul mindegyikük ugyanazt a budapesti címet adta meg a kérelmében: a jordániai tiszteletbeli konzulátusként is működő Béla király út 2 B/C-t." A képviselő hozzátette: Pharaon honosítási kérelme meglehetősen hiányos, nem derül ki belőle például az, miért akar magyar állampolgár lenni, volt-e már büntetve és nem csatolt fényképet sem hozzá.
A kilenc személyt a TEK átvilágította, ebből egy személynél tárt fel kockázatot: a Magyarországon több mint 30 éve üzleti-politikai tevékenységet folytató Zaid Naffánál.
Demeter Márta azt is megtudta az iratokból, hogy Pharaon végül nem kapta meg a magyar állampolgárságot, mert 2016 végén Áder János elutasította kérelmét, arra hivatkozva, hogy a szaúdi üzletembernek nincs meg a nyolc évnyi magyarországi tartózkodása.

A szaúdi szomszéd – Ghaith Pharaon élete és magyarországi üzletei

A rijádi udvarban nevelkedett aranyifjúból a terroristák, drogdílerek és fegyverkereskedők bankjának egyik vezetője lett. Negyedszázada körözi az FBI és az Interpol, mégis szabadon repked Magyarországon, sőt a miniszterelnök családjához is közel került - üzletileg és helyrajzilag egyaránt. A titkosszolgálatok magatartását nehéz értelmezni.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 13., 09:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  tiszapolgári
  2017. október 13., péntek 15:26
  Demeter Márta végzi a dolgát, és ennek nagyon örülök.
 2. 1
  rworse
  2017. október 13., péntek 12:29
  "...és nem csatolt fényképet sem hozzá."

  Sőt, ujjlenyomata sincs.

Komment írásához