Júliustól törlesztheti a Jobbik az ÁSZ-büntetést

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 11., 20:06
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

331 millió forintot kell visszafizetniük.

Júliusban kezdik csökkenteni azoknak a pártoknak a költségvetési támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tiltott támogatást állapított meg. A Magyar Államkincstár (MÁK) hétfőn átadja az adóhivatalnak a tiltott támogatást elfogadó pártokkal szembeni követelést – adta hírül az MTI.

Vagyis lassan el kell kezdeni törleszteni a Jobbiknak azt a 331 millió forintot büntetést, amelyet az Állami Számvevőszék szabott ki a párta egy eddig alig érvényesített szabályra hivatkozva. A 331 millió forint visszafizetendő összegen kívül további 331 millió forintot tart vissza az ÁSZ a választási eredmény alapján járó támogatásból, vagyis a teljes büntetési tétel tulajdonképpen 668 millió forint.

A kincstár hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: adók módjára behajtandó köztartozásként átadják azon pártoknál a végrehajtást a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), amelyek nem fizették be a központi költségvetésnek az ÁSZ által megállapított tiltott támogatás összegét. Mint írták, a Magyar Államkincstár azért, hogy zavartalanul készülhessenek a választásokra, április végéig egyetlen párttól se vonta le a tartozás összegét. A májusban járó támogatás összegét is kiutalta a kincstár az érintett pártoknak, ugyanakkor a költségvetési bevételek biztosítása miatt a Magyar Liberális Párttól és az Együtt – A Korszakváltók Pártjától levonta a tiltott támogatás értékét.
Ez a két párt ugyanis az országgyűlési választások eredménye alapján a jövőben már nem lesz jogosult állami támogatásra, így később nem lett volna miből levonni az adott összeget. A kincstár a következő négy évben is az állami támogatásra jogosult pártoknál a nekik járó támogatás összegéből júliusban vonja le, illetve kezdi levonni a megállapított összegeket.
Az ÁSZ jelentéseiben azt állapította meg, hogy a Jobbik 331,660 millió, az Együtt 9,815 millió, a Demokratikus Koalíció 8,245 millió, a Párbeszéd 7,525 millió, a Liberálisok 6,185 millió, az LMP 4,420 millió, az MSZP pedig 2,025 millió forint értékben fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást. 
A bírságot eddig egyedül az MSZP fizette meg a központi költségvetésnek.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 11., 20:06
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  Nonemart
  2018. június 12., kedd 10:17
  Én meg úgy tudom, hogy nincs bizonyítva az, amivel vádolják őket !
 2. 1
  rworse
  2018. június 11., hétfő 21:38
  Nagyon örülök, hogy a Fidesz megint ebben is tiszta maradt. Bizonyára nem tiltott finanszírozás, hogy például 90%-os engedménnyel kaptak hirdetési felületeket a házi cégektől.

Komment írásához