Karácsony Gergely vagyonelkobzásokkal szerezné vissza a fideszes haveroknak és családtagoknak átjátszott közpénzt

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. márc. 03., 19:29
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

De új alkotmány, antikorrupciós ügyészség, adómentes minimálbér, nyugdíjemelés, oktatás- és egészségügyreform, árcsökkentés szerepel az ígéretek között.

Programbeszédet tartott a Szociális demokrácia 10 pontban címmel szombaton Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

Karácsony szerint nem lesz elég elzavarni Orbánt, az csak a kezdet, mert utána új és közös hazát kell építeni.

false

 

Fotó: MTI

A lopott vagyon visszajár, ezért az MSZP–Párbeszéd győzelme esetén antikorrupciós ügyészséget hoznak létre, és vagyonelkobzásokkal szerzik vissza a fideszes haveroknak és családtagoknak átjátszott közpénzt. Mindezt jogállami, legális módszerekkel tervezik végrehajtani.

„Az egy vőre jutó jövedelem csillagászati”, de az egy főre jutó jövedelem még mindig alacsony. Karácsony szerint a visszaszerzett vagyon és az uniós támogatások együttesen fedeznék a humán tőkébe, oktatásba és egészségügybe tervezett fejlesztéseket.

Az egykulcsos adót „ősbűnnek” nevező kormányfőjelölt azt mondta, hogy újra adómentessé tennék a minimálbért, ami a keresők kétharmadánál azonnal 20-30 ezer forintos fizetésnövekedést jelentene. Karácsony Gergely a munkavállalók kiszolgáltatottságának csökkentése mellett érvelve elmondta, hogy meg kell adóztatni az offshore jövedelmeket, az óriás vagyonokat és a környezetszennyező cégeket.

A nők ugyanazért a munkáért 15 százalékkal kevesebb bért kapnak, ezért ezen a területen is a törvény erejével kényszerítenék ki az egyenlőséget. Jelentős nyugdíjemelést is ígér az MSZP–Párbeszéd: először a 100 ezer forint alatti nyugdíjakat zárkóztatnák fel. Emelnék az egészségügy támogatását is: a cél egy mindenki számára hozzáférhető, jól működő rendszer kialakítása.

A zuglói polgármester szerint stratégiai beruházás lenne az oktatás fejlesztése. Többször a „finn csodát” emlegette, és felhívta a figyelmet arra, hogy az automatizáció korában csak a képzettség a garancia arra, hogy az embereknek legyen munkahelyük.

A tudás jelentősége nő, de a mostani kormány szándékosan elveszi a tudáshoz való hozzáférés lehetőségét. Az MSZP–Párbeszéd ingyenessé tenné az első diplomát, csökkentenék a tananyagot, és céljuk annak elérése, hogy tanárnak lenni karrier legyen Magyarországon.

Sávos árcsökkentést terveznének: az átlagfogyasztásig 30 százalékkal csökkentenék az árakat.

Uniós forrásokból támogatnák a szigetelést, a nyílászárók cseréjét és a fűtés korszerűsítését, így a megtakarítást az energiahasználat csökkentésével érnék el.

Karácsony szerint a baloldal terve az, hogy győzelmük után népszavazást írnak ki, amely semmissé nyilvánítaná az Alaptörvényt, és visszaállítaná a 89-es alkotmányt, majd megkezdenék egy új alkotmány kidolgozását.

(MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. márc. 03., 19:29
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 18
  rworse
  2018. március 05., hétfő 11:48
  Na ugye, hogy rworse is kedves!
 2. 17
  tiszapolgári
  2018. március 05., hétfő 09:31
  Kedves barátaim, MSZP-sek és PM-esek, társadalomtudósok, zuglóiak, veszprémiek, rworse!
 3. 16
  rworse
  2018. március 05., hétfő 08:59
  14

  Tudom, már volt a Simpsonékban.
 4. 15
  naki
  2018. március 04., 23:43
  Az lesz még egy bűvészmutatvány, hogy a tolvajokat a saját törtvényeik alapján vonják felelősségre, mivel a törvényeket készakarva úgy hozták meg, hogy zavartalanul lophassanak. Ez fából vaskarika. Meg kéne fordítani a sorrendet. Előbb legyen népszavazás a tolvaj-Alkotmány eltörléséről, utána hozzanak a képviselők egy ideiglenes alkotmányt, amely alapján lehet vagyonelkobozni a tolvajoktól. Ezután pedig meg lehet alkotni a népszavazással megerősített Alkotmányt.
 5. 14
  tiszapolgári
  2018. március 04., 22:38
  rworse: Karácsony évfolyamtársam volt szociológián

  Tudom, ő már elmondta nekem.
 6. 13
  rworse
  2018. március 04., 21:42
  Karácsony egyébként (ezt tiszapolgárinak mondom) évfolyamtársam volt szociológián, sokszor fogtam vele kezet (ezt Cyranonak mondom), különleges lagymatagságot nem vettem észre benne. Igaz, az még a '90-es évek második fele, még ifjúi ereje tejében volt (ezt magamnak mondom, aki már akkor is túlkoros voltam).
 7. 12
  tiszapolgári
  2018. március 04., 19:09
  Cyrano

  Te a kézfogása alapján döntöd el, hogy ki a jó politikus? Egy puhapöcs kézfogású nem tud annyit zsebre rakni? Döntsön a min.eln.-jelölti vita helyett szkanderparti? Vagy vöröspecsenye? Fel vörösök, dromedárok, itt a kezem, nem disznóláb, hanem vattacukor!
 8. 11
  Cyrano
  2018. március 04., 17:52
  Ne izélj már, rworse: 1,5 perc. :D
 9. 10
  rworse
  2018. március 04., 17:42
  Cyrano két perc alatt asztal alá inná.
 10. 9
  Cyrano
  2018. március 04., 14:04
  tiszapolgári, kb 2 m magas. ( A világ leglatymatagabb kézfogásával.:( )

Komment írásához